Skip to main content

Βραζιλία: Περίπου 1.500 συλλήψεις μετά την εισβολή στο Κογκρέσο

REUTERS/Ueslei Marcelino

Ηγέτες χωρών από όλο τον κόσμο μιλούν για επιθέσεις κατά της δημοκρατίας σχετικά με την εισβολή υποστηρικτών του Μπολσονάρου στο Κογκρέσο κι άλλα κτίρια της Μπραζίλια.

Περίπου 1.500 άτομα έχουν συλληφθεί στη Βραζιλία μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ζαϊχ Μπολσονάρου στο Κογκρέσο, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι ταραχές σημειώθηκαν μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Καταδίκασε τις “τρομοκρατικές ενέργειες” και υποσχέθηκε να τιμωρήσει τους δράστες.

Ο Μπολσονάρου δεν παραδέχθηκε την ήττα του και πέταξε στις ΗΠΑ πριν από την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στη Φλόριντα.

Ο νέος πρόεδρος – ευρέως γνωστός ως Λούλα – και οι επικεφαλής του Κογκρέσου και του Ανώτατου Δικαστηρίου “απορρίπτουν τις τρομοκρατικές πράξεις και τους εγκληματικούς, πραξικοπηματικούς βανδαλισμούς που σημειώθηκαν” κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Οι δραματικές σκηνές πραγματοποιήθηκαν από χιλιάδες διαδηλωτές ντυμένους με κίτρινες ποδοσφαιρικές φανέλες και σημαίες της Βραζιλίας που ξεπέρασαν την αστυνομία και λεηλάτησαν την καρδιά του βραζιλιάνικου κράτους. Ο Λούλα αναγκάστηκε να κηρύξει έκτακτη ανάγκη.

Το πρωί της Δευτέρας, βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί άρχισαν να διαλύουν έναν καταυλισμό υποστηρικτών του Μπολσονάρου στη Μπραζίλια – έναν από τους πολλούς που έχουν στηθεί έξω από στρατώνες σε όλη τη χώρα μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου. Οι αρχές συνέλαβαν 1.200 άτομα τη Δευτέρα – επιπλέον των 300 που είχαν συλληφθεί μια ημέρα νωρίτερα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιο Ντίνο δήλωσε ότι κατασχέθηκαν περίπου 40 λεωφορεία που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά διαδηλωτών στην πρωτεύουσα. Ο Μπολσονάρου καταδίκασε την επίθεση και αρνήθηκε την ευθύνη για την ενθάρρυνση των ταραξιών σε ανάρτησή του στο Twitter περίπου έξι ώρες μετά το ξέσπασμα της βίας.

Το χρονικό της εισβολής

BBC

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί στο γρασίδι μπροστά από το κοινοβούλιο και σε όλο το μήκος της λεωφόρου Esplanada, η οποία είναι γεμάτη από υπουργεία και εθνικά μνημεία.

Παρά τις ενέργειες των διαδηλωτών, τις ώρες πριν από το χάος, τα μέτρα ασφαλείας είχαν φανεί αυστηρά, με τους δρόμους να είναι κλειστοί για περίπου ένα τετράγωνο γύρω από την περιοχή του κοινοβουλίου και με οπλισμένα ζεύγη αστυνομικών να φυλάνε κάθε είσοδο στην περιοχή.

  1. Περίπου 4.000 υποστηρικτές του Μπολσονάρου καταφθάνουν με λεωφορεία και ενώνονται με άλλους που έχουν κατασκηνώσει μπροστά από τους στρατιωτικούς.
  2. Η πορεία ξεκινά κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου προς το Κογκρέσο, συνοδευόμενη από την αστυνομία
  3. Οι διαδηλωτές σπάνε τα εμπόδια και εισβάλλουν στο Κογκρέσο. Άλλοι εισβάλλουν στο Προεδρικό Μέγαρο, προκαλώντας ζημιές σε έργα τέχνης και έπιπλα.
  4. Διαδηλωτές έσπασαν τη γυάλινη πρόσοψη του κτιρίου του Ανώτατου Δικαστηρίου και βανδάλισαν την αίθουσα
  5. Οι περισσότεροι διαδηλωτές απομακρύνονται. Η αστυνομία χρησιμοποιεί υδροβόλα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να διαλύσει το πλήθος.
  6. Πλήθη παραμένουν έξω από τα κτίρια του Κογκρέσου
REUTERS/Ueslei Marcelino

Οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου δημιούργησαν καταυλισμούς σε πόλεις της Βραζιλίας, μερικοί από αυτούς έξω από τους στρατώνες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του θέλουν ο στρατός να παρέμβει και να επανορθώσει τις εκλογές που λένε ότι «εκλάπησαν».

Φαινόταν ότι η κίνησή τους είχε περιοριστεί από την ορκωμοσία του Λούλα – τα στρατόπεδα στη Μπραζίλια είχαν διαλυθεί και δεν υπήρξε καμία αναστάτωση την ημέρα της ορκωμοσίας του. Αλλά οι σκηνές της Κυριακής δείχνουν ότι αυτές οι προβλέψεις ήταν πρόωρες.

Οι αρχηγοί κρατών σε όλο τον κόσμο καταδίκασαν επίσης τη βία, με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και του Μεξικού να εκδίδουν κοινή δήλωση τη Δευτέρα, με την οποία καταδικάζουν “τις επιθέσεις κατά της δημοκρατίας της Βραζιλίας και της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας”.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC