Skip to main content

Ισπανία: Επαγρύπνηση όσο οι γυναικοκτονίες αυξάνονται

«Ο τερματισμός της έμφυλης βίας μάς αφορά όλους. Είναι σημαντικό να δράσουμε από κοινού, ως κοινωνία, για να σταματήσουμε αυτή τη μάστιγα», δήλωσε σε ανάρτησή του ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Ο αυξανόμενος αριθμός των γυναικοκτονιών στην Ισπανία έχει προκαλέσει ανησυχίες με την κυβέρνηση να μιλά για αυξημένη αστυνομική προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Σημειώνεται ότι στην Ισπανία μόνο τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν εννέα γυναικοκτονίες από τους νυν ή τους πρώην συντρόφους των θυμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «έχει έρθει η ώρα να πούμε «αρκετά»».Ύστερα από την συνάντηση με υψηλόβαθμους αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφάλειας σημείωσε: «θέλω να εκφράσω το βαθύ αίσθημα αγανάκτησης που κάθε τέτοιος φόνος με βάση το φύλο μάς προκαλεί».

Ο υπουργός δήλωσε ότι τέσσερις ακόμα θάνατοι το τελευταίο 24ωρο μένει να επιβεβαιωθούν ότι ήταν το αποτέλεσμα έμφυλης βίας. Εάν επιβεβαιωθούν, τότε ο αριθμός των γυναικοκτονιών από τις αρχές του 2022 θα αυξηθεί σε 50, ξεπερνώντας τις 48 τέτοιες δολοφονίες της προηγούμενης χρονιάς.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας έχει αποστείλει οδηγίες στα αστυνομικά τμήματα προκειμένου να βρίσκονται σε επιφυλακή.

«Ο τερματισμός της έμφυλης βίας μάς αφορά όλους. Είναι σημαντικό να δράσουμε από κοινού, ως κοινωνία, για να σταματήσουμε αυτή τη μάστιγα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο Twitter.

με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters