Skip to main content

Αλέξης Τσίπρας: Με τη διαφθορά ή με την εντιμότητα; Με τη στασιμότητα ή με αλλαγή πολιτικής;

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το συνολικό αξιακό πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο του νέου κόμματος εστιάζοντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο δημοκρατικό πολίτευμα και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Υπό το σύνθημα «Ηθική επανάσταση- νέος πατριωτισμός – νέα μεταπολίτευση», πραγματοποιήθηκε η 1η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το συνολικό αξιακό πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο του νέου κόμματος εστιάζοντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο δημοκρατικό πολίτευμα και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Έβαλε όμως και τα δικά του διλήμματα για τις επόμενες εκλογές: «Με τη διαφθορά ή με την εντιμότητα ; Με τη στασιμότητα ή με αλλαγή πολιτικής;». Επανέλαβε τις πέντε προτεραιότητες και εξήγγειλε φορολογική δικαιοσύνη και φορολόγηση των τραπεζών.

Καταπολέμηση της διαφθοράς

Έδωσε στην διαφθορά την ευρύτερη διάσταση της κοινωνικής αδικίας που έχει συνέπεια την υποβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών. Είπε χαρακτηριστικά: «Η διαφθορά είναι ένα σύστημα. Ένα σύστημα που μεταφέρει πλούτο, ευκαιρίες και εξουσία από τους πολλούς στους λίγους. Ένα σύστημα που στερεί πόρους από τα νοσοκομεία. Από τα σχολεία. Από τις δημόσιες υποδομές. Από την καθημερινότητα κάθε ελληνικής οικογένειας».

Βάζοντας το συνολικό του πλαίσιο είπε: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία νέα αρχή. Από σήμερα ξεκινούμε την πορεία για μία νέα Μεταπολίτευση, για την πολιτική αλλαγή για την αναγέννηση της Ελλάδας. Σύμβολό μας είναι η πατρίδα μας, ΕΛΑΣ είναι το όνομα μας, πυξίδα μας είναι οι αρχές και τα ιδανικά μας. Μας ενώνουν οι αγώνες των προηγούμενων γενεών. Η δική μας γενιά έχει την αποστολή να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην δημοκρατία».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε απολογισμό του πρώτου μήνα από την ίδρυση του κόμματος: «Μέσα σε ελάχιστο χρόνο άλλαξε τα πολιτικά δεδομένα. Δεν κατοχυρώθηκε μόνο ως αξιωματική αντιπολίτευση στη συνείδηση των πολιτών. Άλλαξε τη συζήτηση σε ολόκληρη τη χώρα. Αναδιάταξε τους πολιτικούς συσχετισμούς. Έκανε ξανά ρεαλιστική την προοπτική της πολιτικής αλλαγής».

Υβριδικό κόμμα

‘Έδωσε το στίγμα του κόμματος του λέγοντας: «Δεν θέλουμε να αντιγράψουμε τα κομματικά μοντέλα του παρελθόντος. Γι’ αυτό οικοδομούμε ένα σύγχρονο, υβριδικό κόμμα. Που θα συνδυάζει τη ζωντανή παρουσία με τη δύναμη της ψηφιακής συμμετοχής. Τα μέλη μας δεν θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο. Θα έχουν αποφασιστικό ρόλο. Θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση των πολιτικών μας».

Αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση του κόμματος και απάντησε στο ερώτημα που έχουν θέσει οι πολιτικοί του αντίπαλοι: «Το επόμενο διάστημα ξεκινάμε μεγάλη καμπάνια οικονομικής εξόρμησης. Δεν θέλουμε πολλά από λίγους. Θέλουμε λίγα από πολλούς. Είναι όμως αστείο, αυτοί που ΄χουν χρέη πάνω από ένα δις στις τράπεζες, δανεικά και αγύριστα. Τα κρατικοδίαιτα κόμματα που ζουν με το δημόσιο χρήμα. Εκείνοι που μετέτρεψαν το κράτος σε μηχανισμό εξυπηρέτησης ημετέρων με δημόσιο χρήμα. Να ρωτάνε εμάς που βρήκατε τα λεφτά για να κάνετε την εκδήλωση στο Θησείο. Έχουν πραγματικά πολύ μεγάλο θράσος».

Οι 5 προτεραιότητες

Έθεσε τις προτεραιότητες του: «Δεν υπάρχει σήμερα, μεγαλύτερη προτεραιότητα από την προστασία του διαθέσιμου εισοδήματος. Από τη μείωση των βαρών που σηκώνει κάθε οικογένεια. Γι’ αυτό  και προτείνουμε πέντε άμεσες παρεμβάσεις ανακούφισης των πολιτών:

  • Δωρεάν Δημόσιες Μεταφορές για Όλους
  • 30% Φθηνότερο Ρεύμα για Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις
  • Το Σπίτι Ξανά Δικαίωμα (με Δημόσιο φορέα στέγης και κοινωνικής διαχείρισης στεγαστικών δανείων)
  • Τέλος στις Πανελλαδικές – Νέο Σύστημα Εισαγωγής
  • Αξιοπρεπείς Αμοιβές σε Παιδεία και Υγεία

Είναι 5 παρεμβάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής μας.

Εθνικό Ταμείο Σύγκλισης

Άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπατάλησε τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή ευκαιρία της μεταπολίτευσης, το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε ημέτερους, σε κλειστούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις.  Και τώρα το Ταμείο τελειώνει. Τα λεφτά τελειώνουν, το παραγωγικό μοντέλο ίδιο και χειρότερο. Το ερώτημα είναι τι γίνεται την επόμενη ημέρα; Γι’ αυτό μελετήσαμε, σχεδιάσαμε και προτείνουμε τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Σύγκλισης. Eνός νέου εθνικού εργαλείου ανάπτυξης.

Φορολογική δικαιοσύνη

Έδωσε έμφαση στο ότι «h Ελλάδα χρειάζεται μια νέα φορολογική δικαιοσύνη. Όχι περισσότερους φόρους. Πιο δίκαιους φόρους. Γιατί τώρα δεν είναι όλοι ίσοι.

Δεν μπορεί το 99% να χρηματοδοτεί διαρκώς τα προνόμια του 1%. Το 1% των πιο πλούσιων Ελλήνων που κατέχει το 30% του πλούτου στη χώρα μας. Το 1% των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων που έχουν πάνω από το 80% της επιχειρηματικής κερδοφορίας στη χώρα μας».

Έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών

Ειδική αναφορά έκανε στις τράπεζες: «Υπάρχει όμως ακόμη μια μεγάλη εκκρεμότητα απέναντι στην ελληνική κοινωνία και επιτρέψτε δυο λόγια μόνο. Είναι οι τράπεζες. Οι Έλληνες πολίτες στήριξαν το τραπεζικό σύστημα στις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης. Και σήμερα που είναι η ώρα και το τραπεζικό σύστημα να ανταποδώσει αυτή τη στήριξη. Οι τράπεζες λειτουργούν μόνο ως μηχανισμοί δημιουργίας κερδών για τους μετόχους τους. Όταν ο μέσο όρος κερδοφορίας των τραπεζών στην ΕΕ είναι κοντά στο 1% του ονομαστικού ΑΕΠ, στην Ελλάδα είναι κοντά στο 2%. Εξαιτίας της τεράστιας διαφοράς επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Και εξαιτίας των καταχρηστικών πρακτικών και των υπέρογκων χρεώσεων. Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι οι τράπεζες δεν πληρώνουν φόρους, όπως κάθε άλλη επιχείρηση. Λόγω του αναβαλλόμενου φόρου. Δεν πληρώνουν ευρώ αλλά μοιράσανε φέτος 2, 8 δις κέρδη στους μετόχους. Αυτή η πλάκα πρέπει να σταματήσει. Ή θα ολοκληρώσουν τον αναβαλλόμενο φόρο αντι για το 2035 που σχεδιάζουν το 2028. Ή θα έχουν έκτακτη εισφορά στα κέρδη τους τέτοια που θα τους κάνει να το ξανασκεφτούν. Πάντως εις υγείαν των κορόιδων δεν μπορεί να συνεχίσουν να ζούνε».

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.