Skip to main content

Κρεμλίνο: Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ουκρανίας δεν δείχνουν διάθεση να ακουστούν «οι ανησυχίες της Ρωσίας»

REUTERS/Evgenia Novozhenina

Το Κρεμλίνο επέκρινε την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να έχεις ως στόχο τα όπλα που προμηθεύουν στην Ουκρανία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Κατά τη συνάντηση του Ζελένσκι με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, η Μόσχα δεν διέκρινε σημάδια «προθυμίας να ακουστούν οι ανησυχίες της Ρωσίας», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, αυτό αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ διεξάγουν έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπου με τη Ρωσία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Η Ρωσία «φυσικά» θα θεωρήσει στόχο το σύστημα αεράμυνας Patriot που οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να στείλουν στην Ουκρανία, είπε επίσης. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «επεκτείνουν συνεχώς το βεληνεκές και ανεβάζουν το τεχνικό επίπεδο» των όπλων που παρέχουν στην Ουκρανία, αν και αυτό δεν θα εμποδίσει τον ρωσικό στρατό να πετύχει τους στόχους του, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο τελευταίο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ, ο Πεσκόφ προειδοποίησε ότι δεν θα βοηθήσει στον τερματισμό της διάρκειας πάνω από 300 ημερών σύγκρουσης. «Αυτό δεν ευνοεί μια ταχεία διευθέτηση, το αντίθετο. Και αυτό δεν μπορεί να εμποδίσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να επιτύχει τους στόχους της κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», είπε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας τον όρο της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του Πεσκόφ πραγματοποιήθηκαν καθώς τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επισκέφτηκε μονάδες του στρατού που πολεμούσαν στην Ουκρανία. Οι αναφορές δεν διευκρινίζουν πού πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη.

Ο Σοϊγκού επισκέφτηκε τις ρωσικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στην «περιοχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που ρωσικά μέσα κάνουν αναφορά για επίσκεψη του Ρώσου υπουργού σε μονάδες του στρατού της χώρας που εμπλέκονται στον πόλεμο της Ουκρανίας

Στη χθεσινή συνεδρίαση των ανώτατων στρατιωτικών της Ρωσίας και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σοϊγκού πρότεινε την επέκταση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων κατά περισσότερο από 30%, από 1,15 εκατομμύρια σε 1,5 εκατομμύρια στρατιώτες.

Από την πλευρά του ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία δεν έχει «περιορισμούς» στις στρατιωτικές δαπάνες για τον πόλεμο, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι θα υπάρξει κατάλληλη απάντηση και οι στόχοι θα επιτευχθούν».

naftemporiki.gr