Skip to main content

Ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Τα χρήματά σας είναι επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια

REUTERS/Jonathan Ernst

Ιστορική ομιλία του Ουκρανού προέδρου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πίεσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ για περισσότερη βοήθεια που θα ενισχύσει την ικανότητα της χώρας του να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας.

Κατά την ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, όπου κυριαρχούσαν τα ουκρανικά εθνικά χρώματα, στην προσπάθειά του να κερδίσει την υποστήριξη ορισμένων Ρεπουμπλικανών νομοθετών που είναι αντίθετοι στην παροχή περισσότερης βοήθειας, παρουσίασε τον πόλεμο ως μάχη δημοκρατίας ενάντια στην τυραννία και επικαλέστηκε τις μάχες των ΗΠΑ εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας.

«Η Ουκρανία είναι ζωντανή» τόνισε και δεσμεύτηκε ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την αντίστασή της στη ρωσική επιθετικότητα. Ωστόσο, σημείωσε ότι η συνεχής υποστήριξη της Ουάσιγκτον είναι το κλειδί για την τελική νίκη. Η Ουκρανία «κρατάει τις θέσεις της και δεν θα παραδοθεί ποτέ», όπως είπε.

«Ξέρω ότι όλα εξαρτώνται από εμάς, από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο, τόσα πολλά εξαρτώνται από τον κόσμο. Τόσα πολλά στον κόσμο εξαρτώνται από εσάς», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του στο Κογκρέσο. «Η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει την επιθετικότητά της, πραγματικά, αν το ήθελε. Αλλά μπορείτε να επιταχύνετε τη νίκη μας». Έκανε μάλιστα λογοπαίγνιο με τη λέξη Patriot, το πιο εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας που οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ουκρανία.

«Εάν τα Patriot σας σταματήσουν τη ρωσική τρομοκρατία εναντίον των πόλεων μας, αυτό θα επιτρέψει τους Ουκρανούς πατριώτες να εργαστούν στο έπακρο για να υπερασπιστούν την ελευθερία μας», είπε χαρακτηριστικά κι έπειτα διερωτήθηκε αν είναι αρκετός ο εξοπλισμός που έχουν οι ουκρανικές δυνάμεις. «Όχι πραγματικά» απάντησε και συνέχισε: «σας διαβεβαιώνω ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες μπορούν να χειριστούν τέλεια αμερικανικά τανκς και αεροσκάφη μόνοι τους».

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εισβολή των δυνάμεων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ζελένσκι προέβλεψε ότι η χρονιά που έρχεται θα αλλάξει την τροχιά του πολέμου. Ζήτησε περισσότερες κυρώσεις και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι Ρώσοι που είναι υπεύθυνοι για τον πόλεμο.

«Η υποστήριξή σας είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για να σταθούμε σε έναν τέτοιο αγώνα, αλλά για να φτάσουμε στο σημείο καμπής για να κερδίσουμε στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ζελένσκι στην διάρκειας 27 λεπτών ομιλίας του που καταχειροκροτήθηκε «Τα χρήματά σας δεν είναι ελεημοσύνη, είναι επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και τη δημοκρατία που χειριζόμαστε με τον πιο υπεύθυνο τρόπο».

Ο Ζελένσκι προσέφερε στο Κογκρέσο ουκρανική σημαία από την Μπαχμούτ, ένα από τα μέτωπα όπου εκτυλίσσονται οι πιο σφοδρές συγκρούσεις. Εξήγησε ότι του την έδωσαν «οι ήρωές μας» όταν βρισκόταν την προηγουμένη στο μέτωπο.

«Όταν ήμουν στην Μπαχμούτ χθες, οι ήρωές μας μου έδωσαν τη σημαία, τη σημαία τους, το λάβαρο αυτών που υπερασπίζονται την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο με τίμημα τη ζωή τους», είπε προτού παραδώσει το ουκρανικό εθνικό σύμβολο με τις υπογραφές στρατιωτών στην απερχόμενη πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ως εκ του αξιώματός της πρόεδρο της αμερικανικής Γερουσίας.

Πριν από την ομιλία στο Κογκρέσο, ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Στη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να ενισχύουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την ανάγκη επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας που θα είναι «δίκαιη» για το Κίεβο.

Επίσης σχολίασε ότι «δεν ανησυχεί καθόλου» για την ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Ποτέ δεν έχω δει το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ τόσο ενωμένη», υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν προτού σημειώσει ότι «ο Πούτιν νόμιζε πως θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, αλλά αντιθέτως το ισχυροποίησε».

naftemporiki.gr