Skip to main content

Πούτιν: Ο πύραυλος Satan II θα είναι έτοιμος στο εγγύς μέλλον

«Η Ρωσία θα διασφαλίσει ότι οι πυρηνικές της δυνάμεις είναι μάχιμες», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Την ώρα που ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ταξιδεύει στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, προήδρευσε διευρυμένης συνεδρίασης του υπουργείου Άμυνας και, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι θα διασφαλίσει ότι οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας είναι έτοιμες για μάχη.

Να σημειωθεί ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο Πούτιν αναμενόταν να κάνει «σημαντικές» δηλώσεις.

Παρουσιάζοντας τα στρατιωτικά σχέδια της χώρας του, ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα εκπληρώσει όλους τους στόχους της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία, και δεσμεύθηκε να εξασφαλίσει στις ένοπλες δυνάμεις του ό,τι ζητήσουν για να υποστηρίξουν τις προσπάθειές τους. Όπως είπε, δεν υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί για το τι θα παράσχει η κυβέρνηση στον στρατό της.

Παράλληλα, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητές του εναντίον της Ρωσίας και προέτρεψε τους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση να εκμεταλλευθούν την εμπειρία που απέκτησαν στις μάχες στη Συρία αλλά και κατά την εισβολή διάρκειας 10 μηνών στην Ουκρανία.

Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη προσοχή τα drones που χρησιμοποιεί η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός διηπειρωτικός πυρηνικός Sarmat  (που ονομάζεται Satan II) θα είναι έτοιμος για ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον. Ο ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος  μπορεί να καταφέρει πυρηνικά πλήγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι ένοπλες δυνάμεις και οι δυνατότητες μάχης των ενόπλων δυνάμεών μας αυξάνουν διαρκώς και καθημερινά. Και αυτή τη διαδικασία ασφαλώς θα την αναπτύξουμε. Θα συνεχίσουμε να συντηρούμε και να βελτιώνουμε την προετοιμασία μάχης της πυρηνικής τριάδας μας», τόνισε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμη πως ο ρωσικός στόλος θα εφοδιαστεί από τις αρχές Ιανουαρίου με νέους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ Zircon, ένα όπλο που ανήκει στη νέα γενιά όπλων που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια από τη Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ανέφερε ότι η Ρωσία έχει επιταχύνει τις προμήθειες για ανάπτυξη νέων όπλων από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Ρωσία επιτάχυνε την ανάπτυξη σύγχρονων προμηθειών όπλων στον στρατό, είπε, προσθέτοντας ότι τα στρατεύματα της Μόσχας θα σχηματίσουν νέες μονάδες στα δυτικά της χώρας ενόψει των σχεδίων της Φινλανδίας και της Σουηδίας να εναχθούν στο ΝΑΤΟ.

Επίσης, ζήτησε τη διεύρυνση του στρατού της χώρας, από 1 εκατομμύριο στρατιώτες που είναι σήμερα σε 1,5 εκατομμύριο, και πρότεινε να αυξηθεί το όριο ηλικίας για την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ώστε να καλύπτει Ρώσους πολίτες ηλικίας 21-30 ετών.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, Ρώσοι ηλικίας 18-27 ετών μπορούν να κληθούν για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, αν και τόσο ο Σοϊγκού όσο και ο Πούτιν έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι στρατεύσιμοι δεν στέλνονται στην Ουκρανία.

naftemporiki.gr