Αδειοδότηση επιχειρήσεων: Στη Βουλή το ν/σ - Έως τέλος του έτους η εφαρμογή του

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 17:19
UPD:18:21
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Φωτογραφία αρχείου.

Στη Βουλή κατατίθεται το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ενώ στόχος είναι έως το τέλος του 2014 να έχουν εκδοθεί όλες οι εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα που θα επιτρέψουν την υλοποίηση και στην πράξη των νομοθετικών προβλέψεων.

Μετά την έκδοση και όλων των εφαρμοστικών δίνεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να ρυθμίσει το πλαίσιο άσκησης της κάθε οικονομικής δραστηριότητας.

Αλλαγές

Το σχέδιο νόμου που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο τέθηκε επί δύο μήνες σε διαβούλευση και υιοθετήθηκαν σειρά αλλαγών, οι οποίες προτάθηκαν από φορείς.

Ειδικότερα, οι σημαντικότερες διαφοροποιήσεις έχουν ως εξής:

Σε ό,τι αφορά το πεδίο εφαρμογής, καλύπτεται σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων που καταλαμβάνονται από την κατάταξη των έργων στην περιβαλλοντική νομοθεσία, δηλαδή υποδομές, παραγωγικές μονάδες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις –από μεταποίηση τροφίμων και ποτών σε επεξεργασία μετάλλων-, αγροκτηνοτροφικές μονάδες, τουριστικές εγκαταστάσεις, πολυκαταστήματα, αλλά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος:
1. Έργα χερσαίων και εναέριων μεταφορών
2. Υδραυλικά έργα
3. Λιμενικά έργα
4. Συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών
5. Εξορυκτικές δραστηριότητες
6. Τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπλασης, κτιριακού τομέα, αθλητισμού και αναψυχής (Εμπορικά κέντρα, χώροι στάθμευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαίδευση)
7. Πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
8. Υδατοκαλλιέργειες
9. Βιομηχανικές και συναφείς εγκαταστάσεις
10. Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
11. Μεταφορά ενέργειας, καυσίμων και χημικών ουσιών
12. Ειδικά έργα και δραστηριότητες

Εξαιρούνται επιμέρους κατηγορίες που απαιτούν ειδικά καθεστώτα αδειοδότησης, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές. 

Επιχειρηματικά Πάρκα

Επίσης, βελτιώνεται περαιτέρω το πλαίσιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα απλοποιώντας τόσο τη διαδικασία ίδρυσης νέων πάρκων όσο και την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε υφιστάμενα. Στην πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε Πάρκα θα καλύπτονται από τη γενική αδειοδότηση των πάρκων, παρέχοντας έτσι στις επιχειρήσεις ισχυρά κίνητρα για εγκατάσταση σε οργανωμένους υποδοχείς δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι, εφόσον δοθεί έγκριση λειτουργίας σε οργανωμένο υποδοχέα δραστηριότητας, αυτή περιλαμβάνει και έγκριση λειτουργίας για κάθε επιχείρηση που θα εγκατασταθεί σε αυτόν. Παράλληλα, ορίζεται αποκλειστική προθεσμία έγκρισης της λειτουργίας του πάρκου 100 ημερών, μετά την πάροδο των οποίων θεωρείται ότι η αίτηση έχει εγκριθεί.

Ποινές

Λαμβάνοντας υπόψη εισηγήσεις από φορείς της αγοράς, βελτιώθηκαν οι προβλέψεις για ποινές και πρόστιμα, χωρίς όμως να αλλοιωθεί το πνεύμα αυστηρού ελέγχου που θέλει να καθιερώσει το νομοσχέδιο, ώστε να δρα αποτρεπτικά.

Παρακολούθηση

Η υλοποίηση του σχεδίου, όπως είπε ο υπουργός θα παρακολουθείται από ομάδα παρακολούθησης την οποία θα στελεχώσουν

  • ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Γιώργος Στεργίου,
  • ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Πτωχός,
  • ο οικονομολόγος Αιμίλιος Στασινάκης εκπροσωπώντας τον υπουργό Ανάπτυξης και στελέχη των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργείων
  • θα συμμετάσχει ενεργά και η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία θα αναλάβει ρόλο project manager και θα παρέχει τεχνική υποστήριξη όπως και η Ομάδα Δράσης.


Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα