Βερολίνο: Απόφαση μόνο για το πλαίσιο συμφωνίας της τραπεζικής ένωσης

Έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών επικαλείται η Handelsblatt
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 11:36
UPD:11:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Consilium/Mario Salerno

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup.

Μόνο το πλαίσιο της συμφωνίας για την τραπεζική ένωση αναμένεται να αποφασιστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Handelsblatt.

Το Βερολίνο δεν αναμένει αυτή την εβδομάδα να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το ποιος θα είναι υπεύθυνος για τις μελλοντικές διασώσεις τραπεζών της Ευρωζώνης - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή, όπως προτιμά η γερμανική κυβέρνηση, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πιθανότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης μέσω του ESM «δεν αποτελεί επίσης ώριμο θέμα προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις», επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη το έγγραφο.

Το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Μάιστερ διευκρίνισε, πάντως, ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαθέτει «εντολή διαπραγμάτευσης» για το Eurogroup και το Ecofin και πρόσθεσε ότι μεταξύ των γερμανικών κομμάτων υπάρχει ευρεία συναίνεση για την παραχώρηση της εξουσίας λήψης αποφάσεων για τα ζητήματα εκκαθάρισης τραπεζών στο Συμβούλιο της Ε.Ε. Ο κ. Μάιστερ παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές γύρω από τον ρόλο του ESM σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών.

Όμως, και ο εκπρόσωπος του γερμανού ΥΠΟΙΚ Μάρτιν Κότχαους έσπευσε τις προηγούμενες ημέρες να υποβαθμίσει την ιδέα μιας άμεσης συμφωνίας για την τραπεζική ένωση, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι οι υπουργοί έχουν ως στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία ως το τέλος του έτους, όχι ως το τέλος του μήνα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος, μιλώντας σήμερα στην εφημερίδα Neue Osnabruecker Zeitung, δήλωσε πεπεισμένος ότι το 2015 θα αποτελούσε το καλύτερο σημείο εκκίνησης για την εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης. «Διαφορετικά θα έχουμε μια υπερβολικά μεγάλη περίοδο νομικής αβεβαιότητας σχετικώς με το ποιοι πιστωτές είναι υπεύθυνοι, πότε και με ποια σειρά», τόνισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα