Έκκληση εκπροσώπων βιομηχανιών για μείωση του κόστους ενέργειας

Εκδήλωση της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας στη Θεσσαλονίκη
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 21:12
UPD:21:22
REUTERS/AMR ABDALLAH DALSH

Οι εκπρόσωποι μονάδων βαριάς βιομηχανίας επισήμαναν ότι το υψηλό κόστος στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα, στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και στην απώλεια θέσεων εργασίας.

Έκκληση στην κυβέρνηση για άμεση μείωση του κόστους ενέργειας, απηύθυναν από τη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι βιομηχανιών σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).

Οι εκπρόσωποι μονάδων βαριάς βιομηχανίας επισήμαναν ότι το υψηλό κόστος στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα, στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και στην απώλεια θέσεων εργασίας.

Όπως είπαν το κόστος ενέργειας στην Ιταλία, στην Ισπανία και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν και αυτές οικονομική κρίση, είναι πολύ χαμηλότερο από την Ελλάδα, ενώ υπενθύμισαν ότι η ιταλική κυβέρνηση πήρε πρόσφατα μέτρα, κόστους 616 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

«Ή μειώνεται το κόστος ενέργειας και γινόμαστε ανταγωνιστικοί, ή, διαφορετικά, δεν θα μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές. Οι ελληνικές βιομηχανίες μείωσαν το κόστος εργασίας κατά 17 μονάδες, οι εργαζόμενοι έκαναν τεράστιες θυσίες, αλλά αυτό δεν έχει κανένα όφελος, όσο το κόστος της ενέργειας παραμένει σε υψηλά επίπεδα», είπε ο Αντώνης Κοντολέων, μέλος της διοίκησης της ΕΒΙΚΕΝ.

Ο Νίκος Μαρίου, γενικός διευθυντής της βιομηχανίας «Σιδενόρ» είπε ότι το 2007 η παραγωγή χάλυβα στη βιομηχανία το 2007 έφθασε τα 2,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ φέτος δεν ξεπέρασε τους 300.000 τόνους, οι εξαγωγές στις χώρες της Μέσης Ανατολής περιορίστηκαν λόγω των αναταραχών, ενώ, όπως είπε, τη χαριστική βολή δίνει το διπλάσιο, σε σχέση με άλλες χώρες, κόστος ενέργειας. «Δεν θέλουμε χαμηλή, αλλά ανταγωνιστική τιμή στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Κάναμε 1 δις επενδύσεις, σε σχέση με άλλες χώρες έχουμε τα πλέον ποιοτικά προϊόντα (ειδικά στο μπετοσίδηρο), αλλά δεν μπορούμε ανταπεξέλθουμε», είπε, αφήνοντας  ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο να αναστείλει η βιομηχανία τη λειτουργία της, αν δεν μειωθεί το κόστος ενέργειας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ενώ οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ παρουσίασαν αναλυτικά τις βασικές στρεβλώσεις της δομής της αγοράς ενέργειας, τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ και κατέθεσαν προτάσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ

Σχολιασμένα