ΔΝΤ: «Πρόοδος» αλλά και νέες συστάσεις

Τη Δευτέρα η συνεδρίαση του δ.σ. του Ταμείου για τη δόση
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 19:53
UPD:19:59
Reuters/STRINGER/ITALY

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει για μία ακόμη φορά τη «σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, επικαλούμενο ιδιαίτερα τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Τις εισηγήσεις του προς τις ελληνικές αρχές, για μέτρα μείωσης του κόστους εργασίας, αλλά και για περαιτέρω διευκολύνσεις στους επενδυτές επαναλαμβάνει το ΔΝΤ σε έκθεσή του για την οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει για μία ακόμη φορά τη «σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, επικαλούμενο ιδιαίτερα τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις μειώσεις στις αποζημιώσεις και στη φορολογική επιβάρυνση, καθώς και την ψήφιση νόμου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών μεταφοράς και ενέργειας.

Τονίζει ωστόσο ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η προώθηση του ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων, να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας, αλλά και να τροποποιηθεί η νομοθεσία στον τομέα των εξαγωγών.

Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει νέα μέτρα, όπως νέα μείωση των επιτοκίων της, με σκοπό να ενισχυθεί η οικονομία της Ευρωζώνης.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις, η επιχειρηματική δραστηριότητα ενισχύεται, προσδίδοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφή της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι ανάκαμψη δεν θα υπάρξει πριν το 2014.

Για τις 17 χώρες της ευρωζώνης, διατυπώνεται η άποψη ότι η προσπάθεια για διαρθρωτικές αλλαγές και εξυγίανση του δημόσιου τομέα θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη μέχρι και κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο τρέχον έτος.

Τη Δευτέρα η συνεδρίαση του δ.σ. του Ταμείου για τη δόση

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσει την Δευτέρα 29 Ιουλίου για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης του 1,78 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και απαντώντας σε ερώτηση γιατί το ΔΝΤ αποδέχτηκε τώρα και όχι δυο μήνες πριν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, ο κ. Μάρεϊ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «προσωρινό μέτρο» και πως «δεν θα επηρεάσει» τους στόχους του προγράμματος, ενώ τα έσοδα θα καλυφθούν –όπως είπε- με άλλους τρόπους, με ισοδύναμα μέτρα.

Ερωτηθείς εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που προβάλλονται συνεχώς ότι αναμένεται το ΔΝΤ να αποχωρήσει από την Ελλάδα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο κάποια στιγμή σύντομα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά και πως το ΔΝΤ λειτουργεί σε «πλήρη συνεργασία» με τους ευρωπαίους εταίρους του.

Σημειώνεται τέλος ότι μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να δοθεί στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ η νέα έκθεση του Πολ Τόμσεν για την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα