ΣΕΒ: Προϋπόθεση για νέο «κούρεμα» το πρωτογενές πλεόνασμα

«Θα περάσουμε τον κάβο εάν εκτελεστεί σωστά ο προϋπολογισμός»
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013 13:21
UPD:15:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Δεν είμαστε συντεχνία. Είμαστε ηγέτιδα τάξη της κοινωνίας. Δεν είμαστε οικονομοτεχνικοί σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης. Είμαστε δύναμη προόδου και διαμόρφωσης πολιτικής. Δεν είμαστε σωματείο περιορισμένης ευθύνης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Την πεποίθηση ότι «θα περάσουμε τον κάβο» εφόσον εκτελεστεί σωστά ο προϋπολογισμός «και εμφανίσουμε ένα, έστω και λογιστικό, πρωτογενές πλεόνασμα» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην κλειστή συνεδρίαση της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί «προϋπόθεση για την περαιτέρω μείωση του διακρατικού δημόσιου χρέους». Πρόσθεσε πάντως ότι η επίτευξη των στόχων αυτών κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι.

Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε τον ΣΕΒ «ισότιμο εταίρο του πολιτικού συστήματος», ενώ αναφερόμενος στον ρόλο που καλείται να παίξει στα νέα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, τόνισε ότι ο Σύνδεσμοος δεν είναι «άβουλος θεατής», αλλά «ενεργός διαμορφωτής του δημόσιου βίου».

«Δεν είμαστε συντεχνία. Είμαστε ηγέτιδα τάξη της κοινωνίας. Δεν είμαστε οικονομοτεχνικοί σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης. Είμαστε δύναμη προόδου και διαμόρφωσης πολιτικής. Δεν είμαστε σωματείο περιορισμένης ευθύνης. Είμαστε μία διευθυντική ομάδα με εθνικό λόγο και ρόλο που συνομιλεί απ' ευθείας με την κοινωνία. Δεν νοείται μία πραγματικά σύγχρονη Ελλάδα χωρίς μία πραγματικά σύγχρονη επιχειρηματική τάξη», ανέφερε.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ο κ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα δικό της «εθνικό μνημόνιο ανασυγκρότησης», καθώς όπως είπε, «δεν θα έρθουν άλλα δανεικά για μισθούς, συντάξεις και τα δημόσια ελλείμματα».

«Τέσσερα χρόνια τώρα ζούμε για τη δόση μας. Με τίμημα τις θυσίες του λαού μας. Αυτό που δεν λέγεται τώρα είναι ότι δόσεις τέλος. Τα ευρωπαϊκά μνημόνια ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους. Χρειαζόμαστε τώρα ένα δικό μας, εθνικό μνημόνιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης για να ξαναδούμε άσπρη μέρα», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των καθηγητών, χαρακτηρίζοντας «μη σοβαρά» τα επιχειρήματά τους για την απεργία, αν και αναγνώρισε τις «οδυνηρές» περικοπές που έχουν υποστεί οι εκπαιδευτικοί.

«Είναι αλήθεια ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν υποστεί οδυνηρές μειώσεις στις αμοιβές τους, όμως τα επιχειρήματα τα οποία παρουσιάζουν για να δικαιολογήσουν την απεργία δεν είναι πειστικά, δεν είναι σοβαρά», ανέφερε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.

«Λυπάμαι γι αυτό, λυπάμαι επίσης και για το θέμα της επιστράτευσης. Οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να είναι σε μόνιμη στράτευση στην υπηρεσία των παιδιών μας. Αυτό απαιτεί το λειτούργημά τους», πρόσθεσε.

Το μεσημέρι θα απευθυνθεί στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, τον οποίο θα προσφωνήσει ο κ. Δασκαλόπουλος. Η συνέλευση αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα με ομιλίες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και του κ. Δασκαλόπουλου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα