Διαβεβαιώσεις Γ. Βρούτση για τον κατώτατο μισθό

«Δεν θα μειωθεί ο βασικός μισθός»
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 23:47
UPD:22/03/2013 00:34
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο υπουργός Εργασίας εισέπραξε θετικά σχόλια από την αξιωματική αντιπολίτευση για την προσπάθεια που καταβάλλει για την εξάλειψη του φαινομένου των «συνταξιούχων-μαϊμού».

Διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται να μειωθεί ο βασικός μισθός και πως δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις για τις αποδοχές των 65.000 ανέργων νέων που θα παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης, έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά την επί των άρθρων επεξεργασία του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά ασφάλισης, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία.

Ο υπουργός Εργασίας εισέπραξε θετικά σχόλια από την αξιωματική αντιπολίτευση για την προσπάθεια που καταβάλλει για την εξάλειψη του φαινομένου των «συνταξιούχων-μαϊμού», η οποία αποτυπώνεται και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, με προσδοκίες για την εξασφάλιση περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Όπως, ωστόσο, παρατήρησε ο Αλ. Μητρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) ότι «ενώ η προσπάθεια είναι θετική, όλο το σύστημα οδηγείται σε κραχ, λόγω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών».

Επικαλούμενος δημοσιεύματα που θέλουν να μειώνονται οι κατώτερες αποδοχές των συμβασιούχων πεντάμηνων προγραμμάτων κατάρτισης και προσθέτοντας τις απώλειες που είχε το ασφαλιστικό σύστημα συνεπεία και του «κουρέματος» των αποθεματικών των ταμείων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπολόγισε πως «το ασφαλιστικό σύστημα χάνει στα τρία χρόνια του Μνημονίου 35-38 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι τα ταμεία έχουν ήδη απορροφήσει φέτος το 50% της κρατικής ενίσχυσης, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προβεί μέχρι το καλοκαίρι σε μείωση των συντάξεων ύψους 20-30%, ή αλλιώς το ασφαλιστικό σύστημα θα οδηγηθεί σε κραχ».

Απαντώντας, ο υπουργός Εργασίας, παρότι δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να αμφισβητήσει άμεσα τους υπολογισμούς του βουλευτή, διαβεβαίωσε πως το Δημόσιο θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μην βρεθεί σε αδιέξοδο.

Υπογράμμισε ότι ο κατώτατος μισθός «δεν πρόκειται να κατέβει», προσθέτοντας ότι «υπάρχει συμφωνία, ακόμα και στο ηλεκτρονικό σύστημα, να μην υπάρχουν καταγραφές κάτω των 586 ευρώ».

Όσο για τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, σημείωσε: «Η πρόσκληση βγαίνει την ερχόμενη Πέμπτη και δεν έχουμε ανακοινώσει τίποτε επίσημα. Προτάσεις μπορεί να γίνονται, αλλά όταν αποφασίσουμε, θα το δείτε δημόσια. Είναι και προϊόν της βούλησης των τριών αρχηγών, να εστιάσουμε σε οικογένειες χωρίς εργαζόμενο. Έχει γίνει ενδελεχής επεξεργασία από τον ΟΑΕΔ - και θα την ανακοινώσουμε μετά την ανακοίνωση της πρόσκλησης των 65.000 νέων».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βρούτσης επεσήμανε με έμφαση την ανάγκη να υπάρξουν βελτιώσεις στο ασφαλιστικό, για το οποίο ο φορολογούμενος έχει δώσει από το 2000 μέχρι το 2012, 163 δισ. ευρώ - σχεδόν ένα ολόκληρο ΑΕΠ και πρόσθεσε: «Είναι υγεία αυτό; Σαφώς όχι. Γι' αυτό και χρειάζεται βελτιώσεις, χρειάζονται βήματα κατανόησης και ενδεχομένως οπισθοχώρησης από τις θέσεις μας».

Κατά την επί των άρθρων συζήτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε μεταξύ άλλων την εναντίωσή του στις δυνατότητες έκδοσης πιστοποιητικών ασφαλιστικής συμμόρφωσης από ιδιώτες (άρθρο 17), όπως και στον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ (άρθρο 23), τον κίνδυνο αυθαίρετης διακοπής των υπηρεσιών λειτουργίας του ΣΕΠΕ (άρθρο 21) και την αναγωγή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε κοινωνικό εταίρο (άρθρο 37).

Επίσης, διέκρινε απαγορευτικές προϋποθέσεις καταβολής επιδόματος ανεργίας σε αυταπασχολούμενους (άρθρο 50) και πρότεινε να συνεχιστεί η καταβολή αναπηρικών συντάξεων, των προνοιακών και των φαρμακευτικών επιδομάτων, σε όσους αναπήρους αναμένουν την επανάκρισή τους από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. 

Την καθιέρωση της καταβολής μισθών μέσω του τραπεζικού συστήματος ζήτησε ο Δ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ), επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω νομικής και πρακτικής θωράκισης του έργου των επιθεωρητών εργασίας που συχνά «πάνε να κάνουν έλεγχο και φοβούνται μήπως βγουν με χειροπέδες».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του στην υπαγωγή των αγροτών στην τρίτη ασφαλιστική κλάση ενώ εξέφρασε και τη δυσφορία του για το άρθρο 24, με το οποίο «μειώνονται οι κυρώσεις για τα ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας». 

Δυσφορία για το άρθρο 37 εξέφρασε η Κατερίνα Μάρκου (ΔΗΜΑΡ), που ζήτησε μεταξύ άλλων περαιτέρω αποσαφήνιση της στεγαστικής βοήθειας που πρόκειται να προσφέρει ο ΟΑΕΔ, αναλαμβάνοντας το έργο των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.

Η κ. Μάρκου εξέφρασε τον προβληματισμό μήπως η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, στο πλαίσιο του εργοσήμου, λειτουργήσει ως αντικίνητρο ασφάλισης και προέκρινε σχετικά την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. 

«Καθυστέρηση και προχειρότητα» διέκρινε στις ρυθμίσεις για τον ΟΑΕΔ, ως οργανισμού με στεγαστικές αρμοδιότητες, ο Κώστας Γιοβανόπουλος (Ανεξάρτητοι Έλληνες), ζητώντας με τη σειρά του παράταση της χορήγησης αναπηρικών επιδομάτων μέχρι την εξασφάλιση πιστοποιητικού.

Στο «βραχνά των 900 ευρώ το δίμηνο, για τον ΟΑΕΕ», αναφέρθηκε ο Δημ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή), επιφυλασσόμενος να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Γ. Λαμπρούλης ενημέρωσε για την κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους του κόμματός του, με αιτήματα των απολυμένων στις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις Νάουσας, Πέλλας, Έβρου και Πρέβεζας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα