Γαλλία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010 00:07

Ανοιχτό άφησε υψηλόβαθμο στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης, μία ημέρα πριν από τις διαδηλώσεις που διοργανώνουν τα συνδικάτα διαμαρτυρόμενα για τις αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης.

Ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Ουέρθ δήλωσε μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι το σημερινό όριο συνταξιοδότησης, στα 60 έτη, «δεν είναι δόγμα».

«Δεν υπάρχουν βασικά άλλα μέτρα στο τραπέζι που να είναι πειστικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος υπουργός.

Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασαν τον περασμένο μήνα τα μέλη του συμβουλίου για το συνταξιοδοτικό, το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα το 2030 θα αντιμετωπίσει κενό χρηματοδότησης που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ και μπορεί να φθάσει στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ το 2050.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ γαλλικών Μέσων Ενημέρωσης η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 62 ή 63 έτη και παράτασης του διαστήματος καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από τους εργαζόμενους στα 42 χρόνια, ενώ σήμερα το διάστημα αυτό είναι 40,5 έτη. Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν σταδιακά μέχρι το 2030.

Από το γραφείο, ωστόσο, του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ανακοινώθηκε ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα