Στην τελική ευθεία η καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Συνοχής

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009 15:43
UPD:17:12

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών άρχισε από σήμερα τη μεταφορά των απαιτούμενων πιστώσεων προς τους αρμόδιους φορείς για την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Συνοχής στους περίπου 2 εκατομμύρια δικαιούχους.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Λέγκας, είχε σήμερα συνάντηση για το θέμα της καταβολής του Επιδόματος με τον διοικητή του ΟΑΕΔ Γιώργο Βερναδάκη.

Όπως διευκρίνισε ο υφπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, το επίδομα είναι αφορολόγητο και δεν επηρεάζει τα εισοδηματικά όρια του ΕΚΑΣ, του πολυτεκνικού επιδόματος ή άλλης παροχής κοινωνικού χαρακτήρα.

Ακολουθεί το κείμενο της σχετικής διάταξης:

ΑΡΘΡΟ

Έκτακτο Επίδομα Κοινωνικής Συνοχής.

1. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους, κατά την 22α Ιανουαρίου 2009, πάσης φύσεως συνταξιούχους στους οποίους καταβάλλεται Ε.Κ.Α.Σ., στους συνταξιούχους του Ο.Γ.Α., στα άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που λαμβάνουν διατροφικό επίδομα, καθώς και στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), έμμεσα ασφαλισμένα ή ανασφάλιστα, εφόσον λαμβάνουν τα προνοιακά επιδόματα της με αριθ. 63731/22.5.2008 κυα (ΦΕΚ Β’ 931/21.5./2008) των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), καθώς και στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργους, το ύψος της οποίας καθορίζεται ως εξής:

α) Διακόσια ευρώ (200 €) για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.

β) Εκατόν πενήντα ευρώ (150 €) για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, ¶ρτας, Αχαϊας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

γ) Εκατό ευρώ (100 €) για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου.

2. Η ανωτέρω οικονομική ενίσχυση, είναι αφορολόγητη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Ε.Κ.Α.Σ., του πολυτεκνικού επιδόματος και οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού χαρακτήρα.

3. Η ενίσχυση καταβάλλεται στους συνταξιούχους μέσω των ασφαλιστικών φορέων από τους οποίους χορηγείται η κύρια σύνταξη, στα ανωτέρω άτομα με νεφρική ανεπάρκεια και στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) μέσω της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και, προκειμένου για άνεργους, μέσω του Ο.Α.Ε.Δ. Κάθε δικαιούχος λαμβάνει την εν λόγω ενίσχυση από μία και μόνο πηγή.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας δύναται να ρυθμίζονται λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος.

5. Η οικονομική ενίσχυση του παρόντος άρθρου βαρύνει τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού που προορίζονται για χρηματοδοτήσεις ή επιχορηγήσεις του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής (ν.3631/2008 ΦΕΚ Α6).

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα