Παγκόσμια Τράπεζα: Αντιμέτωπος με ανθρωπιστική καταστροφή ο πλανήτης

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022 07:50
UPD:07:51
REUTERS/FLORENCE LO

Με μελανά χρώματα περιέγραψε τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντι Μάλπας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πυροδοτεί μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση και αυτή με τη σειρά της οδηγεί σε μία «ανθρωπιστική καταστροφή» προειδοποίησε. 

Σε συνέντευξή του στον Φάιζαλ Ισλάμ του BBC ο Μάλπας είπε: «Είναι μία ανθρωπιστική καταστροφή, αφού η διατροφή φθίνει. Είναι και μία πολιτική πρόκληση για τις κυβερνήσεις που δεν μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό. Δεν το προκάλεσαν και βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν» τόνισε στο περιθώριο της Συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι μπορεί να έχουμε μία «τεράστια» αύξηση στις τιμές των τροφίμων, της τάξης του 37%, η οποία μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο για τους φτωχούς. «Θα τρώνε λιγότερο, αλλά και θα έχουν λιγότερα χρήματα για όλα τα υπόλοιπα, όπως το να πηγαίνουν στο σχολείο. Και αυτό σημαίνει πως πρόκειται για μία άδικη κρίση. Πλήττει τους φτωχούς πολύ περισσότερο. Αυτό ίσχυε και με την Covid». 

Οι ανατιμήσεις είναι ευρύτατες και βαθιές, υπογράμμισε ο Μάλπας. «Επηρεάζουν όλων των ειδών τα είδη διατροφής, τα έλαια, τα σιτηρά, τα πάντα». Η λύση ωστόσο, όπως είπε, δεν είναι η επιδότηση της παραγωγής ή τα πλαφόν στις τιμές. Αυτό στο οποίο θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι η αύξηση της προσφοράς λιπασμάτων και τροφίμων ανά τον κόσμο, σε συνδυασμό με στοχευμένη στήριξη των πλέον ευάλωτων ομάδων. 

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε ακόμη για μία «κρίση μέσα στην κρίση», που προκύπτει από την αδυναμία των αναπτυσσόμενων χωρών να εξυπηρετήσουν τα τεράστια χρέη της πανδημίας, εν μέσω αυξανόμενων τιμών τροφιμων και ενέργειας. 

naftemporiki.gr Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα