Ελλάδα 2.0: «Πράσινο φως» από την Κομισιόν την άλλη εβδομάδα

Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 07:30
EPA/OLIVIER HOSLET

Το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», αναμένεται να περιλαμβάνεται στην πρώτη λίστα των Εθνικών Σχεδίων που θα λάβουν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άλλη εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μιλώντας χθες στην Ολομέλεια του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα τις πρώτες αξιολογήσεις των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη πρώτη αυτή λίστα θα περιλαμβάνεται και το «Ελλάδα 2.0». «Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα αρχίσουν να εισρέουν τις ερχόμενες εβδομάδες. Έως σήμερα έχουμε λάβει 23 εθνικά σχέδια» τόνισε η κ. Φον Ντερ Λάιεν συμπληρώνοντας ότι «η πράσινη και η ψηφιακή ανάκαμψη είναι έτοιμες να ξεκινήσουν».

Όσον αφορά τις εκταμιεύσεις των χρημάτων, δηλαδή της προκαταβολής που αντιστοιχεί στο 13% από το σύνολο των 30,5 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα, ύψους γύρω στα 4 δισ. ευρώ, αναμένονται εντός του Ιουλίου. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  δήλωσε ότι «αν όλα πάνε καλά, τα πρώτα χρήματα θα εκταμιευθούν στα κράτη-μέλη τον Ιούλιο».

Οι επικείμενες ανακοινώσεις των πρώτων αξιολογήσεων των Σχεδίων Ανάκαμψης των χωρών –μελών έχουν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι την άλλη εβδομάδα θα έρθει στην Αθήνα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Τυπικά μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία έγκρισης των σχεδίων από την Επιτροπή, θα υπάρξει μία διαδικασία δύο εισηγήσεων για απόφαση του Ecofin από τα αρμόδια όργανα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο Κόστα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κι ενός έκτακτου ECOFIN πριν το τέλος Ιουνίου οπότε και λήγει η προεδρία της Πορτογαλίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.. Κατόπιν θα πρέπει να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις και να διατεθούν τα χρήματα της προκαταβολής που δικαιούνται τα κράτη. Για την Ελλάδα το ποσό αυτό ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ. Αν όλα πάνε καλά, τα χρήματα αυτά εκτιμάται ότι θα εκταμιευθούν στην χώρα μας έως το τέλος Ιουλίου.

Εντός του Ιουνίου αλλά και του Ιουλίου, προγραμματίζεται και η έξοδος της Κομισιόν στις αγορές. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τον προϋπολογισμό της Ευρ. Επιτροπής Γιοχάνες Χαν «έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις προχρηματοδοτήσεις, με διάφορες εκδόσεις ομολόγων, πριν από τις καλοκαιρινέ διακοπές».

Ραλλού ΑλεξοπούλουΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα