Mέτρα ρευστότητας και επανεκκίνησης του επιχειρείν ζητεί το ΒΕΑ

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 13:55
UPD:13:59
REUTERS/STOYAN NENOV

Την αγωνία και ανασφάλεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε σχέση με τα μέτρα προστασίας και την δυνατότητα ανάκαμψης, μετά την υγειονομική κρίση, εκφράζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Η επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης για τις ΜμΕ, προδιαγράφεται δυσοίωνη, με το φάντασμα νέου μνημονίου να είναι μπροστά, εάν δεν ληφθούν τώρα μέτρα, που όχι απλά θα ανακουφίζουν, αλλά θα δημιουργούν και τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, υπογραμμίζει το ΒΕΑ σε επιστολή του προς στα συναρμόδια υπουργεία.

«Εάν δεν δράσουμε τώρα, τότε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων αυτών, δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή», τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης.

Αρχικό ζητούμενο του επιμελητηρίου είναι η παροχή ρευστότητας, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες και έχουν τις μικρότερες αντιστάσεις.

Συνοπτικά, οι προτάσεις του ΒΕΑ για τα μέτρα στήριξης, είναι:

-Διόρθωση του μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας μας, που βασίζεται στην υπερβολική εξάρτησή μας από τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες, οι οποίες σε κάθε ευκαιρία διεθνούς κρίσης, αποδεικνύονται υπερευαίσθητες και υφίστανται μεγάλο πλήγμα.

-Ενίσχυση και ανάπτυξη παραγωγικών κλάδων, διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, με ταυτόχρονη δημιουργία κλίματος ανάληψης ευθύνης και ρίσκου από όλα τα μέρη, Πολιτεία, επιχειρηματικό κόσμο, τραπεζικό σύστημα, δημόσια διοίκηση, κοινωνία εν γένει και αποφυγή της σπατάλης πόρων.

-Έμφαση στους παραγωγικούς κλάδους, που σχετίζονται με διασφαλισμένη παγκόσμια ζήτηση στο άμεσο αλλά και απώτερο μέλλον και αφορούν τις τεχνολογίες περιβάλλοντος, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προστασίας της δημόσιας υγείας, τεχνολογιών πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης.

-Χορήγηση εγγυημένων δανείων και επιδοτήσεων, σε επιχειρήσεις που μπορούν να γίνουν επιταχυντές της ανάπτυξης.

-Επανεξέταση του θέματος της άτοκης χρηματοδότησης των εκδοτών των μεταχρονολογημένων επιταγών.

-Διαφορετικό φορολογικό καθεστώς για όσους παράγουν στην Ελλάδα και επιστρέφουν οφέλη στην κοινωνία.

-Ενεργής συμμετοχή του κράτους, μέσα από την διαδικασία υλοποίησης των δημοσίων συμβάσεων, με την ανάπτυξη δράσεων,  που θα κινητροδοτούνται μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών.  Στα κριτήρια ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων, για τον προσδιορισμό της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, να περιλαμβάνονται και κριτήρια που συνδέονται με την διαδικασία επανεκκίνησης, αλλά και μετασχηματισμού της οικονομίας.

-Ποιοτικός έλεγχος των εισαγόμενων προϊόντων. Οι περιπτώσεις επικίνδυνων φθηνών προϊόντων, με ανύπαρκτα πιστοποιητικά, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και παράλληλα εκτοπίζουν τα προϊόντα μας. Επιβάλλεται να δημιουργηθούν υπηρεσίες, που με μικρό κόστος, θα πιστοποιούν τις προδιαγραφές των προϊόντων για τον υγιή ανταγωνισμό.

 «Η σημερινή κρίση, είναι και μια ευκαιρία, να αφήσουμε πίσω μας τις παθογένειες δεκαετιών και να δημιουργήσουμε ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο για τη χώρα» καταλήγει ο κ. Ραβάνης.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα