Σι και Τραμπ ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: Προς λύση ή νέο ναυάγιο;

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 10:20
UPD:10:32
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr 

Κίνα και ΗΠΑ κάθονται και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενόψει της συνάντησης την επόμενη εβδομάδα των προέδρων Τραμπ και Σι. Η είδηση πυροδότησε κλίμα ευφορίας χθες στις αγορές, σε συνδυασμό με τις ελπίδες για μειώσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Δικαιολογείται όμως η τόση ευφορία; H θα έχουμε νέα διάψευση προσδοκιών και σφοδρές αναταράξεις; 

Οι δύο ομάδες αρχίζουν έτσι τις προετοιμασίες για τη συνάντηση στην Οζάκα, στο περιθώριο της Συνόδου του G20, με τους επενδυτικούς οίκους πάντως να κρατούν μικρό καλάθι για τα αποτελέσματά της. Στην καλύτερη περίπτωση περιμένουν μία νέα ανακωχή ή τις βάσεις για μία πολύ περιορισμένης έκτασης εμπορική συμφωνία, η οποία δεν θα αντιμετωπίζει τις ρίζες της σύγκρουσης των δύο πλευρών. Δεν αποκλείεται δε και ένα νέο ναυάγιο, που θα έρθει να κλιμακώσει περαιτέρω τον εμπορικό πόλεμο. 

«Είχαμε μία πολύ καλή τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Σι της Κίνας. Θα έχουμε μία μεγάλης διάρκειας συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στο G20 στην Ιαπωνία. Οι ομάδες μας θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις πριν από τη συνάντηση» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα και ενώ διέρρεαν πληροφορίες πως οι δύο πλευρές είναι ένα βήμα από τη συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν αιφνιδίως, με την Ουάσιγκτον να κατηγορεί το Πεκίνο ότι επεδίωξε τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στο κείμενο, που σήμαιναν υποχώρηση από βασικές δεσμεύσεις του. Ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων από το 10% στο 25% και απειλούσε έως και πριν από λίγες ημέρες με ανάλογους δασμούς στο σύνολο των κινεζικών εισαγωγών. 

Η ένταση μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη έχει ήδη ρίξει βαριά σκιά στο παγκόσμιο οικονομικό κλίμα και έχει ενισχύσει τα σενάρια νέας ύφεσης. Eιδικοί προειδοποιούν ότι η νέα «κανονικότητα» για τα επόμενα χρόνια θα είναι συνεχείς διαμάχες, τείχη, εμπορικός προστατευτισμός και ένας νομισματικός πόλεμος χωρίς τέλος. Λίγοι παραμένουν αισιόδοξοι. Τα όσα θα λάβουν στη χώρα στην Οζάκα ενδεχομένως να δώσουν μία πρώτη γεύση για το πού οδεύουμε. 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς δύο οικονομολόγων του Bloomberg, των Dan Hanson και Tom Orlik, το βασικό σενάριο εάν δεν υπάρξει συμφωνία και οι ΗΠΑ κάνουν πράξη την προειδοποίηση για επιβολή δασμών στο σύνολο των κινεζικών εισαγωγών, οι αγορές θα βρεθούν σε ελεύθερη πτώση. Το πλήγμα για το παγκόσμιο ΑΕΠ από την κάμψη του εμπορίου και την αιμορραγία των αγορών θα είναι 600 δισ. δολάρια το 2021- έτος κορύφωσης για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου.  

Υπολογίζουν επίσης ότι σε δύο χρόνια το ΑΕΠ Κίνας και ΗΠΑ θα είναι μικρότερο κατά 0,5% και 0,2% αντίστοιχα σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία θα βρισκόταν εάν δεν είχαμε εμπορικό πόλεμο. 

Το εφιαλτικό σενάριο κάνει λόγο για πτώση των μετοχών διεθνώς κατά μέσο όρο κατά 10%, αλλά και βουτιά των επενδύσεων και της κατανάλωσης, η οποία θα αφαιρέσει 0,9% από το κινεζικό ΑΕΠ, 0,7% από το αμερικανικό και 0,6% από το παγκόσμιο έως τα μέσα του 2021. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα