Νέα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019 21:58
UPD:22:01
EPA/MATTEO BAZZI

Της Εφης Τριήρη

[email protected]

«Πανηγύρισε» στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής η ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με τις αποδόσεις να καταγράφουν ιστορικά χαμηλά, καθώς θεωρεί ότι το πιο συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που κέρδισε τα μεγαλύτερα ποσοστά θα εφαρμόσει πολιτικές πιο φιλικές στο επιχειρείν με πιο αναπτυξιακό προσανατολισμό. Σε ιστορικό χαμηλό και οι αποδόσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία, κάθως κέρδισαν στη μεγάλη πλειοψηφία κόμματα φιλικά προς την Ευρώπη, εξέλιξη που τόνωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου άγγιξε προς στιγμή το 3%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ναδίρ του 3,20% που είχε αγγίξει τον Απρίλιο, με το spread στις 323 μονάδες βάσης. Εντός της συνεδρίασης, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε περίπου 30 μονάδες βάσης ή 7%, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Δεκέμβριο του 2017. Ιστορικό χαμηλό άγγιξε και η απόδοση του πενταετούς με λήξη το 2024 υποχωρώντας κάτω από το 2%, στο 1,89%. Στο επταετές με λήξη το 2025, η απόδοση υποχώρησε στο 2,30%, ενώ στον κοντινό τίτλο με λήξη το 2022 διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 1,46%. Ωστόσο, ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 18 εκατ.ευρώ, λόγω της αργίας σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Traders αναμένουν να δουν εάν θα σταθεροποιηθεί η αγορά τις επόμενες ημέρες στα επίπεδα αυτά, καθώς χθες έγινε πολύ μεγάλη κίνηση στις τιμές με απίστευτα μικρό όγκο συναλλαγών.

Στην υπόλοιπη Ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού άγγιξε ιστορικό χαμηλό στο 0,803%, ενώ του αντίστοιχου πορτογαλικού στο 0,951%. Παρότι εθνικιστές και ακροδεξιά κόμματα είδαν τα ποσοστά τους να αυξάνονται, η αύξηση δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο ανέμεναν οι επενδυτές, με τα κόμματα που παραμένουν δεσμευμένα στη μεγαλύτερη ενοποίηση της Ε.Ε. να κερδίζουν τα δύο-τρία των εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο. Ωστόσο, αυτή η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών ώθησε και την απόδοση του 10ετούς γερμανικού κοντά σε χαμηλό τριών ετών, στο -0,14%.

Εξαίρεση αποτέλεσε η Ιταλία, όπου τα κρατικά ομόλογα δέχθηκαν κύμα ρευστοποιήσεων από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν εξετάζει να θέσει σε ισχύ πειθαρχικά μέτρα κατά της Ρώμης, επειδή το υψηλό της χρέος και έλλειμμα παραβιάζουν τους κοινοτικούς κανόνες. Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε 11 μονάδες βάσης, στο 2,66%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια μηνός.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα