Σε «αποθέρμανση» η κινεζική οικονομία τον Απρίλιο

Επιβράδυνση σε πωλήσεις λιανικής, βιομηχανική παραγωγή, επενδύσεις
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019 10:44
UPD:10:50
REUTERS/CHINA DAILY

Σε συνθήκες «αποθέρμανσης» βρέθηκε η Κίνα τον περασμένο μήνα, ύστερα από ένα δυναμικό πρώτο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή γεννά ερωτηματικά σχετικά με το πόσο ανθεκτική θα αποδειχθεί όταν οι αμερικανικοί δασμοί θα αρχίσουν να γίνονται αισθητοί. 

Η παραγωγή των εργοστασίων, οι πωλήσεις λιανικής και οι επενδύσεις σε πάγιο ενεργητικό βρέθηκαν ταυτόχρονα σε τροχιά επιβράδυνσης τον Απρίλιο, με τις επιδόσεις να είναι κατώτερες των προσδοκιών της αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, Τετάρτη. Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι πιέσεις θα ενταθούν τους επόμενους μήνες, δεδομένης της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ. 

Η βιομηχανική παραγωγή προστιθέμενης αξίας αυξήθηκε τον Απρίλιο 5,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ύστερα από άνοδο 8,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους και έναντι προσδοκιών των αναλυτών ότι οι ρυθμοί αύξησης θα παραμείνουν εν πολλοίς σταθεροί. 

Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 7,2%, ύστερα από άνοδο 8,7% τον Μάρτιο. Πρόκειται για την βραδύτερη αύξησή τους εδώ και περισσότερο από 16 χρόνια. Όσο για την αύξηση των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό, κτιριακές εγκατάσεις και άλλο πάγιο ενεργητικό επιβραδύνθηκε το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου στο 6,1% από 6,3% το πρώτο τρίμηνο. 

Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα στάθηκε η αγορά στέγης, με την αξία των πωλήσεων κατοικιών να αυξάνεται 10,6% το πρώτο τετράμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το πρώτο τρίμηνο είχε αυξηθεί 7,5%. 

Αναλυτές θεωρούν ότι το Πεκίνο θα επεκτείνει τις φορολεαφρύνσεις και θα διευκολύνει και πάλι την πρόσβαση σε πιστώσεις, προκειμένου να αποτρέψει μία εντονότερη επιβράδυνση της οικονομίας εν μέσω πιέσεων από τους δασμούς. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα