Ε.Ε: 104 εκατ. ευρώ για τις καταστροφές σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 16:52
UPD:16:59
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για απτή υλοποίηση της υπόσχεσης της Επιτροπής Γιούνκερ «να προσφέρει κάτι περισσότερο από συλλυπητήρια όταν μια χώρα της ΕΕ πλήττεται από καταστροφή».

Η Επιτροπή προτείνει σήμερα τη διάθεση 104 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης σε τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που επλήγησαν από θεομηνίες κατά το 2017.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για απτή υλοποίηση της υπόσχεσης της Επιτροπής Γιούνκερ «να προσφέρει κάτι περισσότερο από συλλυπητήρια όταν μια χώρα της ΕΕ πλήττεται από καταστροφή».

Συγκεκριμένα 1,3 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη Λέσβο μετά τον σεισμό του Ιουνίου του 2017. Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει, τον Οκτώβριο του 2017, την πρώτη δόση της ενίσχυσης ύψους περίπου 136.000 ευρώ.

50,6 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την Πορτογαλία, που επλήγη από ισχυρές δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι και τον Οκτώβριο, ενώ ενίσχση 3,2 εκατ. ευρώ θα λάβει και η Ισπανία για τον ίδιο λόγο. 

49 εκατ. ευρώ θα δοθούν στις γαλλικές περιφέρειες του Αγίου Μαρτίνου και της Γουαδελούπης μετά τους τυφώνες Ίρμα και Μαρία. Οι δύο αυτές ευρωπαϊκές υπερπόντιες περιοχές επλήγησαν από καταστροφικούς τυφώνες τον Σεπτέμβριο του 2017. Η Επιτροπή επιδιώκει επίσης να βοηθήσει το γαλλικό και το ολλανδικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου να συνέλθουν με την υποστήριξη ευρωπαϊκών κονδυλίων, ιδίως στο πλαίσιο του προγράμματος διαπεριφερειακής συνεργασίας του νησιού. Το ποσό των 49 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει 5 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν ως προκαταβολή τον Δεκέμβριο του 2017.

Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Κορίνα Κρέτσου, δήλωσε: «Στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, και από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου μέχρι τα γαλλικά υπερπόντια εδάφη στην Καραϊβική, η ΕΕ δεν εγκαταλείπει κανέναν αβοήθητο μπροστά σε μια τραγωδία» σχολίασε η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, υπογραμμίζοντας ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης «δείχνει και πάλι την αδιασάλευτη υποστήριξη της ΕΕ στα έργα αποκατάστασης μετά από φυσικές καταστροφές, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.»

Η ΕΕ διοχέτευσε υποστήριξη έκτακτης ανάγκης μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και της δορυφορικής υπηρεσίας του προγράμματος Copernicus και αργότερα παρείχε οικονομική βοήθεια με την προσφορά ευελιξίας στο πλαίσιο χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ· Τον Αύγουστο του 2015 διατέθηκαν 45 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της πολιτικής συνοχής στο πλαίσιο του περιφερειακού προγράμματος Centro για την υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών. Το πρόγραμμα ανάπτυξης υπαίθρου Continente τροποποιήθηκε ώστε να αυξηθεί κατά 22 εκατ. ευρώ το ποσό που είχε διατεθεί για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Η ΕΕ κατέβαλε επίσης την πρώτη δόση ενίσχυσης, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ στην Πορτογαλία τον Νοέμβριο του 2017. 

naftemporiki.gr 

 

Σχολιασμένα