Σε φάση αναζήτησης του διαδόχου Ντράγκι μπαίνει η EKT

Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2018 10:03
UPD:10:07
REUTERS/Ralph Orlowski

Σε διετή περίοδο αλλαγών ως προς τα πρόσωπα που στελεχώνουν τα κορυφαία όργανά της εισέρχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί και στην επιλογή του διαδόχου του προέδρου Μάριο Ντράγκι.

Μέχρι το τέλος του 2019 λήγει η θητεία των πέντε εκ των επτά ανώτερων αξιωματούχων της Τράπεζας. Η πολιτική, το φύλο, αλλά και οι ικανότητες θα καθορίσουν την επιλογή των υποψηφίων. Η ίδια η ΕΚΤ ελάχιστο ρόλο θα διαδραματίσει, αφού η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών θα είναι το αποφασιστικό στοιχείο.

Πρώτη κίνηση θα είναι η επιλογή νέου αντιπροέδρου που θα αντικαταστήσει τον Πορτογάλο Βίτορ Κονστάσιο. Σύμφωνα με το Bloomberg, για διάδοχος του Ντράγκι προαλείφεται ο Γενς Βάιντμαν, ωστόσο η επιλογή ενός Γερμανού εμπεριέχει κινδύνους, αφού οι αγορές θα φοβηθούν απότομη έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι -ανεξαρτήτως προσώπων- ο πραγματισμός και τα οικονομικά στοιχεία θα είναι οι παράγοντες που θα καθορίζουν την πολιτική της ΕΚΤ.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα