Paradise Papers: Ανοιχτή επιστολή του διευθυντή της SZ προς τον επικεφαλής της Apple

Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 08:29
UPD:12:49
EPA/ANDREW GOMBERT

O επικεφαλής της εταιρείας Apple Τιμ Κουκ 

Ανοιχτή επιστολή του προς τον επικεφαλής της εταιρείας Apple Τιμ Κουκ απηύθυνε ο Βόλφγκανγκ Κραχ, διευθυντής σύνταξης της Süddeutsche Zeitung, της εφημερίδας που έχει στην κατοχή της τα Paradise Papers, επικρίνοντας την προσπάθεια του  αμερικανικού κολοσσού να αποφύγει να πληρώσει φόρους για τα κέρδη του στις χώρες εκτός ΗΠΑ.

Ο Βόλφγκανγκ Κραχ κατηγορεί ευθέως τον κ. Κουκ ότι επιχειρούσε να εξασφαλίσει καθεστώς φορολογικής εξαίρεσης σε χώρες όπου θα μπορούσε να μεταφερθεί η φορολογική έδρα της εταιρείας, ενώ δεν απέκλειε και το ενδεχόμενο πολιτικής παρέμβασης, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι σε ενδεχόμενες εκλογές η νέα κυβέρνηση θα συνέχιζε την ίδια πρακτική έναντι της Apple.

«Αγαπητέ κ. Κουκ, δεν με γνωρίζετε, αλλά εγώ σας γνωρίζω. Όχι προσωπικά, αλλά από την τηλεόραση, τις ζωντανές μεταδόσεις των εμφανίσεών σας στο Κουπερτίνο όταν παρουσιάζετε το νέο iPhone και βεβαίως από την εφημερίδα μου και τον ιστότοπό της. Είμαι ο διευθυντής σύνταξης της Süddeutsche Zeitung, της κορυφαίας ημερήσιας εφημερίδας της Γερμανίας και του μέσου που πήρε στην κατοχή του τα Panama Papers και αργότερα τα Paradise Papers», γράφει ο Γερμανός δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος χρησιμοποιεί καθημερινά πολλά από τα προϊόντα της Apple.

EURONEWS

«Οι συνεργάτες μου κι εγώ παρακολουθούμε εδώ και καιρό την αντιπαράθεση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη σχετικά με την φορολόγηση της Apple. Εσείς ο ίδιος έχετε τοποθετηθεί επανειλημμένα για το θέμα, όπως και ενώπιον της Γερουσίας το 2013. Είπατε τότε ότι η Apple "δεν βασίζεται σε τεχνάσματα". Στα Paradise Papers ωστόσο ανακαλύψαμε πληροφορίες που αμαυρώνουν την εικόνα της Apple που προσπαθείτε να προβάλλετε. Ερωτήσεις που τέθηκαν από την SZ και τους συνεργάτες μας είτε έμειναν αναπάντητες είτε, στην καλύτερη περίπτωση, συνάντησαν λιγομίλητες κοινοτοπίες. Γιατί;», διερωτάται ο κ. Κραχ και σημειώνει ότι πολλά από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Apple -μηχανικοί, νομικοί κ.λπ.- έχουν φοιτήσει σε πανεπιστήμια τα οποία πληρώνονται από λεφτά των φορολογουμένων σε όλον τον κόσμο.

«Κ. Κουκ, πρόσφατα είπατε ότι η Apple έχει την ηθική υποχρέωση όχι μόνο να βοηθήσει την οικονομία των ΗΠΑ να αναπτυχθεί, αλλά και να συνεισφέρει στις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά», τονίζει ο διευθυντής σύνταξης της SZ, παραθέτοντας στη συνέχεια οικονομικά και φορολογικά στοιχεία με την παραδοχή ότι η Apple βρίσκεται μεταξύ των εταιρειών που καταβάλλουν τους υψηλότερους φόρους στις ΗΠΑ. Επισημαίνει ωστόσο ότι στο εξωτερικό, όπου η Apple την περίοδο 2010-2017 κατέγραψε τα δύο τρίτα των κερδών της, φορολογήθηκε με συντελεστές από 1-7%. «Κ. Κουκ, πιστεύετε ότι αυτό συνάδει με την ηθική υποχρέωση που διακηρύξατε; Τέτοια φορολογική "βελτιστοποίηση", αν και νόμιμη, καθίσταται εφικτή μόνο και μόνο επειδή εξειδικευμένες νομικές εταιρείες όπως η Appleby επινοούν περίπλοκες εταιρικές δομές απλησίαστες για τις περισσότερες άλλες εταιρίες. Ικανοί υπάλληλοι, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και εργαζόμενοι στις περισσότερες χώρες εκτός των ΗΠΑ, πολλοί εκ των οποίων χρησιμοποιούν προϊόντα της Apple, δεν έχουν τα μέσα αποφύγουν τους συνήθεις φόρους», γράφει ο Βόλφγκανγκ Κραχ.

Αναφερόμενος στις οικονομικές επιδόσεις της Apple στην Γερμανία, ο διευθυντής της εφημερίδας του Μονάχου κάνει λόγο για δισεκατομμύρια, καθώς ο ακριβής αριθμός δεν δημοσιοποιείται από την εταιρεία, για τα οποία ο φόρος που αποδόθηκε έφτασε μόλις τα 25 εκατομμύρια ευρώ. «Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε την δυσκολία που έχουμε να το εξηγήσουμε αυτό στους αναγνώστες μας», συνεχίζει, καταλογίζοντας στην Apple ότι επιχειρεί να επηρεάσει ακόμη και πολιτικές εξελίξεις σε χώρες στις οποίες σκέφτεται να εγκατασταθεί, προκειμένου να εξασφαλίσει φορολογική απαλλαγή. «Γιατί το θέλετε αυτό; Γιατί αισθάνεστε ότι δικαιούστε να μην πληρώνετε φόρους σε μια χώρα; Θέλατε να καταστήσετε την μηδενική φορολόγηση προϋπόθεση προκειμένου να αποκτήσετε εκεί φορολογική έδρα; Τι σας δίνει το δικαίωμα να το κάνετε; Και τι αντίληψη περί δημοκρατίας υποτίθεται ότι διακρίνουμε, από την ερώτηση που βάλατε αυτή τη νομική εταιρεία να ρωτήσει;», γράφει ο κ. Κραχ, αναφερόμενος στις ερωτήσεις σχετικά με τις προοπτικές της αντιπολίτευσης στην εν λόγω χώρα, η οποία δεν κατονομάζεται.

«Κ. Κουκ, η Süddeutsche Zeitung και οι αναγνώστες μας περιμένουν ακόμη απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων. Η Apple διαφημίζει τον εαυτό της ως διαφανή εταιρεία. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε δεν υπάρχει στ' αλήθεια λόγος να σιωπάτε, υπάρχει;», καταλήγει η επιστολή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα