Ευκλ. Τσακαλώτος: Προϋπόθεση οι δημοκρατικές διαδικασίες στη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης

Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 19:27
UPD:19:34
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Απαραίτητη προϋπόθεση της νεάς αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης πρέπει να αποτελέσει η δέσμευση για δημοκρατικές και αξιόπιστες διαδικασίες κατά τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτος, προκειμένου οι πολίτες να συμμετέχουν στις διαδικασίες, όπως τόνισε σε διάλεξη με θέμα «Where is Europe Going?» στο Elliott School of International Affairs, του Πανεπιστήμιου George Washington.

Ζήτησε να υπάρχει κοινωνική λογοδοσία ως προς τους στόχους, συμμετοχή των πολιτών προκειμένου να μην αποξενώνονται από τις διαδικασίες και να μην ενισχύονται οι φυγόκεντρες, λαϊκιστικές δυνάμεις.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει για το μέλλον της Ευρώπης (πρέπει να) σχετίζεται με τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά και με τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας και στη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχθηκαν διάφορες πτυχές της νέας αρχιτεκτονικής, όπως η νομισματική πολιτική (στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, QE), η δημοσιονομική πολιτική και η λειτουργία του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ως αυτόματου σταθεροποιητή, αλλά κυρίως το κοινωνικό αποτύπωμα που θα πρέπει να έχουν.

Στόχος αυτής της συζήτησης ήταν να προσεγγιστούν και οι μηχανισμοί που θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων.

Ωστόσο έγινε ειδική μνεία στο γεγονός ότι ανεξαρτήτως των λεπτομερειών της κάθε λύσης, ένα είναι σίγουρο,  οι λύσεις που θα προκριθούν θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι υπόκεινται σε αυστηρότερο δημοκρατικό έλεγχο που θα διασφαλίζει και τη νομιμοποίησή τους απέναντι στους πολίτες.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα