Χρ. Σακελλαρίδη: Ευκαιρία για τόνωση των διμερών οικονομικών σχέσεων η επίσκεψη Μακρόν

Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2017 13:00
UPD:15:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Σε δήλωσή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Σακελλαρίδη αναφέρει «η έλευση του Γάλλου προέδρου αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη και έρχεται σε μια κομβική συγκυρία για την ελληνική οικονομία, όπου η μετάβαση στην ανάπτυξη έχει εισέλθει στην πιο καθοριστική φάση της».

Ευκαιρία για τόνωση των διμερών οικονομικών σχέσεων χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Σε δήλωσή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Σακελλαρίδη αναφέρει «η έλευση του Γάλλου προέδρου αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη και έρχεται σε μια κομβική συγκυρία για την ελληνική οικονομία, όπου η μετάβαση στην ανάπτυξη έχει εισέλθει στην πιο καθοριστική φάση της».

«Ελπίζουμε και προσδοκούμε η επίσκεψη του κ. Μακρόν να δώσει το έναυσμα για περαιτέρω σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων και κυρίως για την τόνωση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Περιθώρια για στενότερη συνεργασία υπάρχουν και είναι μεγάλα. Αρκεί οι δυο πλευρές να δείξουν και την ανάλογη βούληση» τονίζει η πρόεδρος του ΠΣΕ.

Η κ. Σακελλαρίδη σημειώνει πως «οι σχέσεις των δυο κρατών είναι παραδοσιακά και ιστορικά πολύ στενές» καθώς «με την Γαλλία μας ενώνουν δεσμοί μακροχρόνιας φιλίας και αγώνες για τα ίδια ιδεώδη, την Ελευθερία, την Δημοκρατία, τον Πολιτισμό, τις Τέχνες και ακόμη και την Γλώσσα, αφού η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στη γαλλόφωνες χώρες».

Αναφέρει ακόμη ότι «η Γαλλία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των Ελλήνων στις δύσκολες στιγμές που βιώσαμε και βιώνουμε ως έθνος», αλλά «και πρόσφατα στην πρωτοφανή κρίση που έπληξε τη χώρα μας, η Γαλλία στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την παραμονή μας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης».

Επιπρόσθετα, τονίζει η πρόεδρος του ΠΣΕ «η Γαλλία παραμένει ένας από τους κυριότερους εμπορικούς μας εταίρους ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή των γαλλικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία».

Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΠΣΕ, όπως αναφέρει η κ. Σακελλαρίδη, περισσότερες από 120 εταιρείες γαλλικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προσφέροντας πολύτιμες θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή, η Γαλλία είναι σημαντικός εξαγωγικός προορισμός για τα ελληνικά προϊόντα, όντας μεταξύ των δέκα κορυφαίων πελατών μας.

Ειδικότερα, στο α' εξάμηνο του 2017, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Γαλλία ανήλθαν σε 390,3 εκατ. ευρώ έναντι 333,9 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 16,9%.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές από την Γαλλία, οι οποίες έφθασαν σε 1,01 δισ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2017 έναντι 962,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Συνολικά, κατά το παραπάνω διάστημα το διμερές εμπόριο κατέγραψε αύξηση 8,5% και ανήλθε σε 1,4 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2017 έναντι 1,29 δισ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2016.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα