Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η διαβρωτική επίδραση της Wall Street έναντι βελτιωμένων δεδομένων στην εδώ οικονομία

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η αδυναμία του μέσου όρου να σταθεί πάνω από τις 1100 μονάδες με αξιώσεις δεν έδωσε το σύνθημα για μαζική φυγή από το ρίσκο.

Στα διεθνή

Οι αγορές αναδιπλώνονται

·        Στα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα οι απώλειες κυριάρχησαν και οι βασικοί δείκτες είχαν πτώση της τάξης του -0,7% και επειδή τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street είναι πτωτικά και αυτά για τους ευρωπαϊκούς δείκτες σήμερα ειδοποιούν για καθοδική έναρξη

·        Οι μετοχές βυθίζονται καθώς οι αξιωματούχοι της Fed μιλούν για μεγαλύτερες αυξήσεις και οι Bullard και Mester ανοίγουν την πόρτα σε αύξηση 50 μονάδων βάσης

·        Οι τιμές παραγωγού του Ιανουαρίου εμφάνισαν την μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Ιούνιο

·        Οι αμερικανικοί δείκτες μετοχών υποχώρησαν αισθητά αφού δύο αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

·        Η απόδοση του δείκτη αναφοράς του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 3,8% στο υψηλότερο επίπεδο φέτος.

·        Οι οικονομικές ανακοινώσεις της Πέμπτης πρόσθεσαν περαιτέρω λεπτομέρειες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed που σχεδιάζουν την πορεία για αυξήσεις επιτοκίων, αφού οι λιανικές πωλήσεις της Τετάρτης στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχεδόν δύο χρόνια.

·        Οι επενδυτές βλέπουν τώρα το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων να σκαρφαλώνει στο 5,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις συναλλαγές στις αμερικανικές χρηματαγορές.

·        Ο S&P 500 υποχώρησε 1,38%. Ο Nasdaq 100 1,78% και Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 1,26%. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,84%

·        Ο δείκτης MSCI World άλλαξε ελάχιστα

·        Η απόδοση 10 ετών της Γερμανίας σημείωσε μικρή μεταβολή στο 2,48%

·        Η απόδοση 10 ετών της Βρετανίας ανέβηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,50%

Στην Αθήνα

Η αδυναμία του μέσου όρου να σταθεί πάνω από τις 1100 μονάδες με αξιώσεις δεν έδωσε το σύνθημα για μαζική φυγή από το ρίσκο. ‘Η καλύτερα δεν θέλησαν οι ισχυροί θεσμικοί να αντιμετωπίσουν το ΧΑ με τα ίδια μέτρα και σταθμά που χρησιμοποιούν για τα περισσότερα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.

Επέλεξαν για τρίτη σύνοδο στη σειρά τη συσσώρευση που μάλλον βόλεψε  και στη διαδικασία της μετακύλησης θέσεων στα παράγωγα. Σαφώς μεγαλύτερη κινητικότητα παρουσίασαν οι συναλλαγές στις μετοχές με χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις. Σε αυτό αποδίδεται το φαινόμενο οι μετοχές με θετικό πρόσημο να υπερτερούν μέχρι τέλους. Ωστόσο  χρειάζεται αυξημένη προσοχή η δράση που σημειώνεται στην “άκρα Περιφέρεια” σύμφωνα με αξιόπιστους χρηματιστηριακούς ρεπόρτερ, που υποστηρίζουν ότι ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος εγκλωβισμών, αν σημειωθεί ξαφνική απόσυρση αγοραστών.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε στους βουλευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Στρασβούργο, ότι “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα”. Η ΕΚΤ —η τελευταία μεγάλη τράπεζα ανεπτυγμένης αγοράς που άρχισε να κάνει πολιτική σύσφιξης — αύξησε τα επιτόκια κατά περίπου 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο. Ενώ το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Fabio Panetta είπε χθες ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να «δεσμευτεί εν των προτέρων άνευ όρων» για μελλοντικά βήματα, οι traders εξακολουθούν να αναμένουν ότι η τράπεζα θα αποφασίσει άλλη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση.

Το αποτύπωμα της συνισταμένης των επενδυτικών επιλογών υποστήριξε πως δεν είναι ακόμα η ώρα για κάποιο ξέσπασμα της αγοράς προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Γιατί ως τότε όλα ήταν  “λίγα”. Από τον τζίρο ήτοι από τη διάθεση των συναλλασσόμενων να κάνουν κάποιες κινήσεις με σχετική βαρύτητα, αναφορικά με τις αποτιμήσεις των μετοχικών αξιών που τους ενδιαφέρουν, είτε από την πλευρά των ορίων εντός των οποίων θεωρούσαν πως άξιζε να κινήσουν τους βασικούς δείκτες. Ο ΓΔ με ανώτερο τις 1098,87 μονάδες και κατώτερο τις 1088,98 είχε χονδρικά εύρος διακύμανσης 10 μονάδων. Ενώ ο τζίρος έπιασε τα 60 εκατ. ευρώ στις 16:35.

Για τη στήλη, το αν θα ξεσπάσει ανοδικά ή πτωτικά ο μέσος όρος εξαρτάται από την κατάληξη των μαχών που ισχύουν για τις αποτιμήσεις των ΔΕΗ ΕΕΕ ΟΤΕ ΜΟΗ ΕΛΠΕ ΒΙΟ ΕΛΧΑ, παρά για τα Τραπεζικά blue chip.

Το φαινόμενο της κατοχύρωσης κερδών με ταυτόχρονη τοποθέτησή τους σε άλλες μετοχές του 25άρη συνεχίζεται μεν, αλλά με σημάδια εκτόνωσης της έντασης που το διέκρινε στις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Όσο για τις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης χθες τα πράγματα ήταν ζόρικα, αφού στις 20, με άνοδο προς το τέλος ης ελεύθερης διαπραγμάτευσης βρέθηκαν πέντε και με αξιόλογα κέρδη μόνο ΦΡΛΚ και CENER.

Για δε τις Τράπεζες η JP Morgan  σημείωσε: “Mετά το ταξίδι μας στην Ελλάδα επιστρέψαμε με πολύ θετικές εντυπώσεις για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χάρη στην υψηλή λειτουργική μόχλευση τους, που οφείλεται στα μεγαλύτερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), στη συνεχή βελτίωση των δεικτών των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), αλλά και τη χρηστή διαχείριση του κόστους”.

Είναι παράλληλα γνωστό πως περιέλαβαν την ΕΤΕ στις κορυφαίες επιλογές τους για το 2024, με αποτέλεσμα κάθε μεγάλος επενδυτικός Οίκος να έχει υιοθετήσει από μια Τράπεζα του 25άρη ως εκείνη με την μεγαλύτερη απόδοση. Τυχαίο, δεν νομίζουμε.

Η θετική άποψη των γιγάντων της επενδυτικής βιομηχανίας για πολλές από τις ευρωπαϊκές Τράπεζες και μέσα από αυτές για τις ελληνικές κρύβεται στις πρόσφατες εκτιμήσεις των αναλυτών της Morgan Stanley.

Μετρώντας το βραχυπρόθεσμο προθεσμιακό spread  (τη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου τριών μηνών και του σημείου που το βλέπουν οι επενδυτές σε 18 μήνες) είδαν πως παραμένει περίπου σταθερό για την ευρωζώνη μετά την πτώση του τον Ιανουάριο. Συνεπώς μπορεί η ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί πολύ για τον οικονομικό αντίκτυπο. Αλλά εκτός των αλλοδαπών υπάρχουν και οι εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών.

Η Beta Sec. εκτιμά: “Οι επενδυτές είναι πιθανό να παραμείνουν επιλεκτικοί, επιλέγοντας μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που ανακοινώνουν αποτελέσματα τις επόμενες μέρες”.

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσαν: “Η αναγνωριστική πτήση που επιχείρησαν οι αγοραστές κατά τις πρώτες ώρες της χθεσινής συνεδρίασης, αναχαιτίστηκε από τους πωλητές, που έχουν αρχίσει να κάνουν πιο δυναμική την παρουσία τους. Στις 1060 μονάδες του ΓΔ η πλησιέστερη στήριξη”.