Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παγιώνεται σταδιακά η εκτίμηση πως η Αθήνα κινείται ανεξάρτητα από τα διεθνή

Τα μηνύματα που εξέπεμπε το ταμπλό της Αθήνας απέναντι στην μεικτή εικόνα που εμφάνιζαν οι δείκτες των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη.

Στα διεθνή

·        Μεικτή εικόνα των μεταβολών των ασιατικών αγορών μετοχών με απώλειες μικρές ως μέτριες στις κινεζικές και της Ιαπωνίας ενώ στην Αυστραλία και την Κορέα υπάρχουν κέρδη. Τη δυναμική τους καθορίζει ο τρόπος αφομοίωσης των εξελίξεων στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια που ακολουθούν παρακάτω.

·        Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν με άνοδο μετά από μια ασταθή συνεδρίαση χθες, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell σχετικά με το χρόνο που μπορεί να χρειαστεί η κεντρική τράπεζα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Ο Πάουελ είπε ότι το 2023 θα πρέπει να είναι έτος «σημαντικών μειώσεων του πληθωρισμού».

·        Τα σχόλιά του τροφοδότησαν τις ελπίδες των επενδυτών για λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική, κάτι που απέρριψαν την περασμένη Παρασκευή, μετά από μια ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. «Δεν περιμέναμε να είναι τόσο ισχυρή», είπε ο Πάουελ στο Economic Club της Ουάσιγκτον, αναφερόμενος στην έκθεση για τον Ιανουάριο, αλλά «δείχνει γιατί πιστεύουμε ότι θα είναι μια διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο .”

·        Στο πεδίο των μακροοικονομικών δεδομένων όπως ενημέρωσε η Destatis στην προσωρινή έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την χθες: Μειώθηκε κατά 3,1% η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022 σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση υποχώρησε κατά 3,9%. Εξαιρουμένης της ενέργειας και των κατασκευών, κινήθηκε καθοδικά κατά 2,1% τον Δεκέμβριο μηνιαίως και κατά 2,2% ετησίως.

·        Παράλληλα, κατά 1,9% αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε τα τελευταία τρία χρόνια, όπως αποκάλυψε η έκθεση Halifax House Price Index. Η μέση τιμή κατοικίας ήταν £281.684 στον αναφερόμενο μήνα.

·        Στο εταιρικό μέτωπο, η BNP Paribas, η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης, σημείωσε καθαρά κέρδη χαμηλότερα από τα αναμενόμενα το τέταρτο τρίμηνο. Η τράπεζα, ωστόσο, αύξησε τους στόχους της για το 2025 και ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 5 δισ. ευρώ το 2023.

·        Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,23% στις 458 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,36% στις 7.864 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,16% στις 15.320 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες μόλις 0,07% στις 7.132 μονάδες.

·        Οι 11 κορυφαίοι τομείς του S&P 500 παρουσίασαν μικτές επιδόσεις, αλλά η τεχνολογία ήταν μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων.

·        Μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων του Dow Jones Industrial Average, η Boeing Inc  ανέβηκε μετά την επιβεβαίωση της εταιρίας ότι αναμένει να περικόψει περίπου 2.000 θέσεις εργασίας.

·        Ο S&P 500 κέρδισε 52,92 μονάδες ή 1,29%, κλείνοντας στις 4.164,00 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite κέρδισε 226,34μονάδες ή 1,90%, στις 12.113,79 μονάδες. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 265,67 μονάδων, ή 0,78%, στις 34.156,69 μονάδες.

·        Τη Δευτέρα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ παρασύρθηκαν πτωτικά από τις απόψεις ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μέχρι στιγμής, περισσότερες από τις μισές εταιρείες στον S&P 500 έχουν αναφέρει τριμηνιαία κέρδη, με το 69,1% από αυτές να ξεπερνά τις προσδοκίες, σύμφωνα με τη Refinitiv. Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου θα μειωθούν κατά 3,1%. Τα ΣΜΕ επί των δεικτών σήμερα εμφανίζουν οριακά πτωτικές μεταβολές για τον S&P 500 -0,04%.

Στην Αθήνα

Μια εκτίμηση που η στήλη διατυπώνει εδώ και μήνες καθίσταται κτήμα και άλλων εγκεκριμένων εγχώριων παραγόντων και απελευθερώνει τις προσδοκίες τους σταδιακά, αναφορικά με το μέλλον της αγοράς στο τρέχον έτος. Στο πρωινό σχόλιο του Market Beat στο site της N ο τίτλος ήταν: “Η αποδοχή από τους traders της πολιτικής της Fed ωθεί τη γοητεία του ΧΑ ψηλότερα”.

Δεν μας εξέπληξε συνεπώς ότι με συμπλήρωση ενός τετράωρου η διαπραγμάτευση έφερε τον τζίρο στα 67 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε καλύτερα από την προηγούμενη σύνοδο επίπεδα και τον ΓΔ στις 1041 μονάδες, με άνοδο της τάξης του 0,8%. Ενώ ως τότε, είχε σαν ανώτερο τις  1045,63 μονάδες και σαν κατώτερο τις 1033,38 που διατηρήθηκαν ως το τέλος.

Με άνοιγμα που αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα μιας μονάδας και προηγούμενο κλείσιμο στις 1033,02, η αγορά δεν είχε οδηγηθεί σε αρνητικό πεδίο ούτε ένα δευτερόλεπτο. Το κλειδί της ανόδου στη συνέχεια βρισκόταν στην ελάττωση των απωλειών στα δυο από τα καθοδικά τραπεζικά blue chip και στα ΕΛΠΕ ΑΡΑΙΓ ΟΛΠ ΟΤΟΕΛ και ΛΑΜΔΑ  που σε κάθε περίπτωση έχαναν λιγότερο από -0,8%.

Η κίνηση της αγοράς από τη  μέση των συναλλαγών και πέρα είχε μια σταθερότητα, που τη γεννούσε η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, με πλάγια κίνηση των βασικών δεικτών και τον τζίρο σε επίπεδα που ειδοποιούσαν ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Ή καλύτερα, θα υπερβεί τον μέσο ημερήσιο της προηγούμενης εβδομάδας. Ο ΓΔ είχε ως ζώνη διακύμανσης τις 1040,7 ως τις 1043 μονάδες και η σχέση ανοδικών προς καθοδικά blue chip ήταν 18 ως 19  προς 6 ως 7, ενώ στο σύνολο οι ανοδικές ήταν πάνω από 70 με τις πτωτικές στις 35. Αυτά τα μηνύματα εξέπεμπε το ταμπλό της Αθήνας, απέναντι στην μεικτή εικόνα που εμφάνιζαν οι δείκτες των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη.

Οι εγχώριοι αναλυτές σέβονται τη δύναμη της ανοδικής ορμής που αποτυπώνεται στο ταμπλό, ενώ παράλληλα ειδοποιούν για τον αναγκαίο έλεγχο της απληστίας των επιθετικά αισιόδοξων traders. Από την Leon Depolas Sec. σχολίασαν από χθες το πρωί: “ Φτωχή είναι σήμερα η μακροοικονομική ατζέντα, ωστόσο βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στην συνέντευξη του κεντρικού τραπεζίτη της FED το απόγευμα, όπου η αγορά θα αναζητήσει λεπτομέρειες σχετικά με την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική. Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ διατηρεί τα κέρδη του από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου χωρίς καμία ουσιαστική διόρθωση τιμών με τo 73% των εισηγμένων να βρίσκεται σε ανοδική τάση. Για σήμερα, το πιθανότερο είναι να κινηθούμε στο ίδιο μοτίβο των τελευταίων ημερών. Υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη το βράδυ θα έχουμε και τις ανακοινώσεις για τις μετοχικές αλλαγές στους δείκτες της MSCI”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ  Ηλίας Ζαχαράκης σημείωσε πρόσφατα: “Τεχνικά, το 1035 – 1050 είναι ένα επίπεδο που μπορεί να βγάλει μία διόρθωση είτε σε τιμές, είτε και χρονικά. Σε περίπτωση διόρθωσης, το πρώτο σημαντικό επίπεδο στήριξης είναι λίγο κάτω από τις 1000 μονάδες. Αντίστοιχα  μία κατοχύρωση του 1050, θα μπορούσε να δώσει άμεσα συνέχιση. Η αύξηση επιτοκίων έχει ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τις Τράπεζες, που άλλωστε δεν θα προβληματιστούν και ιδιαίτερα στην χορήγηση δανείων, μιας και τόσα χρόνια απλά έδιναν με το σταγονόμετρο, με την Αγορά να διψάει για leverage και νέες επενδύσεις, ακόμα και με αυτά τα υψηλά επιτόκια. Παραμένουμε μεσοπρόθεσμοι αισιόδοξοι, αν και βραχυπρόθεσμα εφιστούμε την προσοχή, ειδικά στους επιθετικούς παίκτες.

Οι μεταβολές των futures των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποιούσαν για πτωτική έναρξη και οι πιέσεις στα ομόλογα το επιβεβαίωναν καθώς εμφανιζόταν παράλληλα ισχυροποίηση του δολαρίου. Αυτά αποτελούσαν τριπλή επιβεβαίωση της συνέχειας στην ενσωμάτωση στις τιμές των μετοχικών αξιών της υποταγής στην καθοδήγηση της Fed για το μέλλον των ομοσπονδιακών επιτοκίων, που στην ουσία καθορίζουν το μέλλον των συνθηκών δανεισμού παγκόσμια. Ο δρόμος για τα συμπεράσματα σχετικά με τα επενδυτικά κριτήρια είναι καθαρός αλλά λίγοι τον επιλέγουν.

Στις 16:30 με τον τζίρο πλέον στα 94 εκατ. ευρώ, όλα όσα προαναφέραμε έγιναν περισσότερο “στέρεα”, με τον ΓΔ στο 0,86% ευρισκόμενος στις 1041,9  μονάδες και τον 25άρη στις 2530 με μεταβολή 0,76%. Μια αγορά σε πλήρη άνθιση στηριγμένη  στους ξένους θεσμικούς είναι η Αθηναϊκή και η ανάγκη(;) να κλείσει το χρηματιστήριο ανοδικά, δεν  μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπολογισμών που γνωρίζει η στήλη. Οι επιθετικά κινούμενοι ιδιώτες επενδυτές ας προσέξουν περισσότερο.