Skip to main content

Market Beat: Η αποδοχή από τους traders της πολιτικής της Fed ωθεί τη γοητεία του ΧΑ ψηλότερα

Άστραψε και βρόντηξε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street, αλλά στην Αθήνα τα ειδικού τύπου αλεξικέραυνα απορρόφησαν τις πιέσεις.

Τα πράγματα άλλαξαν από την ώρα που οι ΗΠΑ γκρέμισαν το κινέζικο μπαλόνι, αλλά και από την στιγμή που τα επίσημα δεδομένα έφεραν στο προσκήνιο τις αδάμαστες πληθωριστικές πιέσεις στους μισθούς των εργαζόμενων στις ΗΠΑ. Μπορεί να εντυπωσίασαν οι αποφάσεις των μεγάλων εταιριών τεχνολογίας για μερικές χιλιάδες απολύσεις προσωπικού, αλλά η δημιουργία σε ένα μήνα πάνω από 500 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, με το ποσοστό της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969, εκτίναξε την επιφύλαξη των θεσμικών επενδυτών παγκοσμίως.

Ο Κώστας Ιωαννίδης

Στα διεθνή

·        Οι μετοχές στις αγορές των ΗΠΑ έκλεισαν πτωτικά τη Δευτέρα, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, αφού η ανακοίνωση απροσδόκητα πολλών νέων  θέσεων εργασίας της περασμένης εβδομάδας αύξησε την προοπτική  περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων από την Federal Reserve.

·        Ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 1,0%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,6%. Ο δείκτης Dow Jones Industrials Average υποχώρησε 0,1%

·        Οι traders συνέχισαν να προεξοφλούν μια πιο επιθετική Fed. Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων 2ετούς διάρκειας σημείωσε άλμα 0,17% τη Δευτέρα στο 4,45%, ενώ η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 3,63%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ομοσπονδιακών κεφαλαίων δείχνουν τώρα το επιτόκιο να φτάνει στο 5,1% μέχρι τα μέσα του έτους. Το αναμενόμενο επιτόκιο από τις αρχές Νοεμβρίου δεν ήταν τόσο υψηλό, τις ημέρες που ακολούθησαν την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 0,75 μονάδες.

·        Αυτό ήταν φυσικά αρνητικό για τις μετοχές. Μεταξύ των κερδισμένων ήταν οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες συχνά επωφελούνται από υψηλότερα επιτόκια, καθώς τους επιτρέπουν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα επενδύοντας τα ασφάλιστρα των πελατών.

·        Οι περισσότεροι δείκτες παγκόσμια ήταν στο κόκκινο χθες, αλλά μια αξιοσημείωτη εξαίρεση ήταν η Ιαπωνία. Εκεί, οι ειδήσεις για έναν πιθανό «υποψήφιο συνέχειας» για την αντικατάσταση του απερχόμενου και ιδιαίτερα επιζήμιου διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας ενθάρρυνε τις ελπίδες για συνέχιση της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Ο Nikkei 225 έκλεισε την ημέρα με άνοδο 0,7%.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα οι θεσμικοί έδωσαν οριακές απώλειες στον FTSE25  -0.13% με την βοήθεια των κερδών του ΔΤΡ κατά +1,03% με τον τζίρο των τραπεζικών μετοχών στα 33,7 από τα 93,5 του συνολικού. Από την Leon Depolas Sec. από χθες το πρωί ειδοποίησαν: “Σταθεροποιητικά τελείωσε η προηγούμενη εβδομάδα για τον ΓΔΧΑ και τους βασικούς μετοχικούς Ευρωπαϊκούς δείκτες, ενώ πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές στις ΗΠΑ μετά από καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία της αγοράς εργασίας, τα οποία ενδυνάμωσαν το σενάριο για υψηλότερα επιτόκια. Παράλληλα, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων στο εξωτερικό και αυτή την εβδομάδα, όπου αναμένουμε ανακοινώσεις μεταξύ άλλων των BP, Siemens, Toyota, Unilever, Walt Disney. Για τον ΓΔΧΑ διατηρούμε το άνω εύρος των εκτιμώμενων τιμών στις 1050, αλλά αναβαθμίζουμε το κάτω όριο στις 960 μονάδες για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, συνεχίζουμε να είμαστε επιφυλακτικοί βραχυπρόθεσμα ανησυχώντας κυρίως για το διεθνές κλίμα. Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου στην Ευρωζώνη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι καλύτερες των εκτιμήσεων ήταν οι  εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία σήμερα το πρωί”.

Η πορεία του μέσου όρου είχε την μορφή ενός καλλιγραφικού υ με καμπύλες  στην αρχή και στο τέλος, ενώ η έναρξη και το φινάλε ορίστηκαν γύρω από τις 1033 μονάδες. Το μέγιστο μέρας εμφανίστηκε στο πρώτο μέρος (στις 11:24) και μάλιστα πριν από τη συμπλήρωση μιας ώρας ελεύθερης διαπραγμάτευσης και στο δεύτερο μέρος (στις 15:25 και στις 15:47) τοιουτοτρόπως αναδείχθηκαν ως οροφή τιμές πάνω από τις 1037 μονάδες. Άρα οι επαγγελματίες γνώριζαν πως υπήρχε πρόθεση να αυξηθεί η προσφορά μετοχών αν περνούσε ο μέσος όρος πάνω από τι ς 1038 μονάδες.

Άλλωστε παρά την οριακή πτώση του ΓΔ, η εικόνα των ημερήσιων μεταβολών των blue chip είναι αρκετά αποκαλυπτική. Με πτώση άνω του -2% είχαμε τις ΚΟΥΕΣ ΣΑΡ ΛΑΜΔΑ ΒΙΟ και ΜΟΗ που ήταν οι μετοχές στις οποίες στηρίχθηκαν τα κέρδη της αγοράς στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις. Όταν στις τράπεζες του 25άρη επικρατούσαν οι πιέσεις. Θα λέγαμε πως τώρα “χρησιμοποιείται” το rotation στις ρευστοποιήσεις. Όμως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Αθήνα αποτελεί νησίδα χρηματιστηριακής σταθερότητας απέναντι σε μια εξαιρετικά μεταβλητή ατμόσφαιρα  στις αναπτυγμένες αγορές.  Είναι παράξενο να λέγεται αλλά αποτελεί ασφαλές επενδυτικό λιμάνι! Με τον DAX στο -0,96% τον S&P500 στο -0,55% και τον Europe Stoxx 600 στο -0,93% στις 18:00.

Την διαφορά χθες έκαναν οι τραπεζικές μετοχές, με την ΠΕΙΡ στην κορυφή της κατάταξης με βάση τα ημερήσια κέρδη και τις ΑΡΑΙΓ ΟΤΟΕΛ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ με άνοδο πάνω από 1% και ως 2,95%.  Έτσι εξισορροπούσαν την καθοδική ώθηση από τις πτωτικές που προαναφέραμε. Μια σύνοδος με αυστηρούς υπολογισμούς και ταλαντώσεις, που στόχο είχαν να μην κινηθεί ψηλότερα ο ΓΔ, χωρίς να απομακρυνθεί από τα επίπεδα των 1030 μονάδων. Συνεπώς είναι στο πρόγραμμα, θα το δούμε στα προσεχώς, η κίνηση ως τις 1050 μονάδες που προβλέπουν η  στήλη και οι αισιόδοξοι αναλυτές.

Για τη διάθεση των θεσμικών έναντι των τραπεζών αναφέρθηκε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. πρόσφατα και αιτιολογεί την επιμονή στην αισιοδοξία των traders στις ΗΠΑ που κάμφθηκε ωστόσο στο ξεκίνημα της τρέχουσας εβδομάδας:

“H Τράπεζα Πειραιώς την περασμένη Δευτέρα προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση της εκτιμώμενης κερδοφορίας της για το 2023, αυξάνοντας την ένταση του ενδιαφέροντος στον Τραπεζικό κλάδο. Σε αυτό το κλίμα οι αναμενόμενες διορθώσεις, λόγω της κατοχύρωσης των σημαντικών κερδών, περιορίστηκαν από την επιλεκτική παρουσία ενδιαφέροντος σε άλλους υστερήσαντες τίτλους, ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ξεπέρασαν εκ νέου με άνεση τα 100 εκατ. ευρώ. Το κέρδος της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου ήταν η αφύπνιση των “μικρών” και “μεσαίων χαρτιών” της Αγοράς, βάζοντας στην εικόνα της ανόδου και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις Εταιρειών με διαφορετικό προφίλ ρίσκου, ενεργοποιώντας περισσότερα χαρτοφυλάκια λιανικής.

Στις ΗΠΑ η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του S&P 500 βρίσκεται στο 40% των Εταιρειών, οι οποίες εμφανίζουν αυξημένα κέρδη και έσοδα κατά 1,5% και 7,2% αντίστοιχα. Ως τώρα οι θετικές εκπλήξεις, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Αγοράς βρίσκονται στο συντριπτικό 72%, συντηρώντας ένα ράλι τιμών που κινείται κόντρα στην περιρρέουσα απαισιοδοξία, που είχε διατυπωθεί στο ξεκίνημα της χρονιάς”.

ΗΠΑ

Απώλειες στη Wall Street εν αναμονή της ομιλίας του επικεφαλής της Fed, Τζερομ Πάουελ σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η ερμηνεία που έδωσαν οι διαχειριστές κεφαλαίων στα σχόλιά του την προηγούμενη εβδομάδα για επιβράδυνση του πληθωρισμού ώθησαν σε άνοδο το αμερικανικό χρηματιστήριο παρά τη νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Παράλληλα οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες περιορίζεται στο 25% από 35%.

Έτσι στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,1% ή κατά 35 μονάδες στις 33.891, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,61% στις 4,111 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1% στις 11.887 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Travelers (+1,6%) και McDonalds (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Intel (-4,3%) και Walgreens Boots (-2,4%).

Στο εταιρικό μέτωπο, εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου οι Disney, Chipotle, Dupont και Pepsi Co. Σημειώνεται ότι χρονικά βρισκόμαστε στο μέσω των ανακοινώσεων και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα τριμήνου δεν έχουν ενθουσιάσει καθώς τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων του S&P 500 εμφανίζονται μειωμένα 2,7% έναντι των προβλέψεων.

Ευρώπη

Κατά 2,7% υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, ενώ στην ΕΕ, το ποσοστό μειώθηκε κατά 2,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως δημοσίευσε η Eurostat τη Δευτέρα.

Σε ετήσια βάση, το ποσοστό μειώθηκε κατά 2,8% στη ζώνη του ευρώ και 2,5% στην ΕΕ. Αυτό προκάλεσε πιέσεις και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,78% στις 457 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,82% στις 7.836 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,84% στις 15.345 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,34% στις 7.137 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Μια οριακή πτώση με τις τράπεζες αντίσταση στην γενίκευση των πιέσεων

Η δυναμική στην Αθήνα ήταν σαφώς ανεξάρτητη  έναντι  της τάσης που εμφάνισαν τα  υπόλοιπα χρηματιστήρια του ευρώ, που  λειτούργησαν με πτωτική δυναμική  από την έναρξη και στο πρώτο μέρος και πιο έντονα καθοδική  στο δεύτερο με υπολογίσιμες  απώλειες για τον CAC. Την είχε διαμορφώσει η δυναμική που εγκαταστάθηκε παγκόσμια μετά την δημοσίευση μιας εκπληκτικά ισχυρής έκθεσης  για τις θέσεις εργασίας που προκάλεσε ανησυχίες για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve. Στο μεταξύ η μεταβολή των ΣΜΕ του S&P500 που ειδοποιούσε για πτωτική έναρξη αποδείχθηκε ειλικρινής αφού η εικόνα που εμφανίστηκε αμέσως μετά την έναρξη ήταν μονίμως καθοδική δυναμική, συνεπώς η πορεία στο φάρο των χρηματιστηρίων ήταν ενδεικτική της επιστροφής της διάθεσης  των επενδυτών για φυγή εκ του μετοχικού  ρίσκου και προτίμηση σε κρατικό χρέος.

Στην Αθήνα υπήρξε βούλιαγμα σε αρνητικό πεδίο μόνο από τις 11:42 ως και τις 14:24  και σε θετικό στο υπόλοιπο διάστημα αλλά  μετά τις 14:25 ως το πέρας της συνόδου η πορεία του ΓΔ ήταν σε θετικό πεδίο  με υποχώρηση από τις 1037 προς τις 1033. Με ελαφρώς μικρότερο  συγκριτικά με τον τζίρο της περασμένης συνόδου και κοντά στο μέσο ημερήσιο  της προηγούμενης βδομάδας, το ελάχιστο ημέρας εμφανίστηκε μια φορά και ήταν οι 1027,39 μονάδες στις  11:57  που αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,59%. Για όσους υπολογίζουν την στατιστική εικόνα το κλείσιμο βρήκε τον ΓΔ στις 1033,02 μονάδες δηλαδή 63, μονάδες ψηλότερα από το επίπεδο των 970 που ήταν η αντίσταση που εμπόδιζε την αγορά να εκτιναχθεί.

Οι επενδυτές στην πρώτη σύνοδο της δεύτερης εβδομάδας, οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 1033,02 από 1033,44 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή 0,04% ή 0,42  μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της 3/2/23.

Εμφανίστηκαν 10 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 80,168 εκατ. ευρώ) που χαρακτηρίστηκαν από υπεροχή της ζήτησης για αυτά ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν 4 με κέρδη άνω του +1, 5% ήτοι ΠΕΙΡ +2,95%, ΑΡΑΙ Γ +2,50%, ΟΤΟΕΛ +2,10%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,83% και ακολούθησαν η ΕΤΕ  +1,35% και η ΕΥΡΩΒ +1,17%.  Από τις 15 πτωτικές απώλειες πάνω από -2,0% είχαν 5 οι ΚΟΥΕΣ -2,88%, ΣΑΡ -2,69%, ΛΑΜΔΑ -2,22%, ΒΙΟ -2,29%, ΜΟΗ -2,02%,  και  ακολούθησαν ΟΠΑΠ -1,66% και ΕΕΕ -1,22%.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 93,486 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 9,181 εκατ. ευρώ και τα 3,085  εκατ. αφορούσαν την ΜΟΗ, την ΜΥΤΙΛ 1,894 εκατ. ευρώ, την ΠΕΙΡ  τα 1,535 εκατ. ευρώ,  την ΤΕΝΕΡΓ  1,300 εκατ., την ΕΥΡΩΒ 577.663 ευρώ.

Στατιστικά

Σημείωσαν άνοδο 50 μετοχές και 58 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 20. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 71,652 από 71,739 δις ευρώ.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 4,020% την προηγούμενη έγινε 4,087% έχοντας φθάσει στο 4,177% ενδοσυνεδριακά.

Ο ΔΤΡ την Παρασκευή 3/2/23 έκλεισε στις 793,88 μονάδες με μεταβολή -0,88%.  Σήμερα με κατώτερο τις 788,65 (-0,66%) και τιμή ανοίγματος 793,02 (-0,11%) σημείωσε ανώτερο μέρας στις 805,97 μονάδες (+1,52%) για να κλείσει στις 802,05 μονάδες με μεταβολή +1,03%. Ο τζίρος των Τραπεζικών ανήλθε στα 33,763 εκατ. ευρώ και για την ΑΛΦΑ -0,40% ήταν 6,708 εκατ., για την ΕΤΕ+1,35% ήταν 5,102 εκατ. για την ΕΥΡΩΒ +1,17% ήταν 7,451 εκατ. και για την ΠΕΙΡ +2,95% ήταν 12,389 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες  -0,13% στις 2511,09 από 2514,26 μονάδες ήτοι 3,17 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της 3/2/23, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή +0,04%.

Τεχνική  ανάλυση παράγωγα

Μείωσαν τις καθοδικές προσδοκίες  με αύξηση των όγκων στο stock repo

Με μειωμένη συμμετοχή στις συναλλαγές και μια στροφή του ενδιαφέροντος στις νέες εισαγωγές στα ΣΜΕ επί μετοχών των Autohellas ΟΤΟΕΛ, Quest ΚΟΥΕΣ, Αεροπορίας Αιγαίου ΑΡΑΙΓ, EΛΧΑ, Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ και Άβαξ ΑΒΑΞ και την εισαγωγή προϊόντος δανεισμού επί των μετοχών των Ιντρακάτ και Άβαξ, οι συναλλασσόμενοι δήλωσαν αισιόδοξοι. Αφού η τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ Φεβρουαρίου υστερεί  του υποκείμενου δείκτη κατά 6,00 μονάδες από 10,75 την Παρασκευή.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη κύρια σε θετικό πεδίο και σε αρνητικό για δυο περίπου ώρες. Το άνοιγμα στις 2511,71 μονάδες (-0,10%) αντιστοιχούσε σε πτωτικό  χάσμα 2,55 μονάδων. Η εγγραφή του χαμηλού ημέρας στις 11:56 έφερε τις 2495,63 μονάδες (-0,74%). Το ανώτερο σημειώθηκε στις 15:24 και ήταν οι 2523,59 μονάδες (+0,37%). Τον έκλεισαν τελικά 3,17 μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη στις 2511,09 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,913 εκατ. ευρώ.

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσαν: “Από σήμερα ξεκίνησαν 6 νέα ΣΜΕ επί των μετοχών της ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ, ΚΟΥΕΣ, ΕΛΧΑ, ΙΝΚΑΤ και ΑΒΑΞ. Τo βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου θα γίνει η 3μηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Πλησιέστερη αντίσταση, για τον ΓΔ, στις 1.045 μονάδες και πλησιέστερη στήριξη στις 1013 μονάδες”.

“Η Αγορά δείχνει υπεραγορασμένη βραχυπρόθεσμα, σε τεχνικό επίπεδα. Μία ήπια διόρθωση θα πρέπει να αναμένεται”. Υπογράμμισαν από την Beta Sec.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 432 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2519,50 μονάδες κατώτερο τις 2490,00 με τελευταίες πράξεις στις 2507,00 και τιμή κλεισίματος 2506,00 από 2503,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 6034 από 6025. Για  τη σειρά Μαρτίου διακινήθηκαν 76 συμβόλαια με ανώτερο στις 2513,25 μονάδες κατώτερο τις 2494,00 με τελευταίες πράξεις στις 2512,75 και τιμή κλεισίματος 2506,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 187 από 181.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν αδύνατη στα calls και στα puts. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Φεβρουαρίου το ενδιαφέρον ήταν 16 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2400 από  2550 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Μαρτίου έφερε 15 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2750 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου  ο όγκος ήταν 32 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2450 από τις 2550 μονάδες. Για την επόμενη και τρίτη  σειρά του 2023 δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 15 συμβόλαια με ανώτατο στις 805,00 και κατώτερο στις 800,50 και ορίστηκε τιμή κλεισίματος στις 800,75 μονάδες αλλά τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 456 από 447.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ειδοποιεί: “Η πιο κοντινή περίοδος που θυμόμαστε τέτοια Αγορά είναι το 2014. Η διαφορά είναι ότι τότε είχαμε να δούμε μπροστά μας μερικά ακόμα χρόνια κρίσης, με έναν Τραπεζικό κλάδο να χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση και μία Οικονομία που συνέχισε να βυθίζεται στην ύφεση. Πριν μόλις δύο μήνες σχολιάσαμε ότι η Ελληνική Οικονομία προηγείται του Χρηματιστηρίου και αυτό αργά, ή γρήγορα θα ισορροπούσε. Έτσι η Αγορά ήρθε να μας αποδείξει ότι έχει τους δικούς της κανόνες, αλλά δύσκολα θα μπορούσε να κρατηθεί πίσω από την Οικονομία. Είχαμε ξεχάσει τι σημαίνει να έχουμε επτά ανοδικές εβδομάδες και με τζίρους δυνατούς, από άλλες εποχές, ενώ δεν λείπουν τα deals, κάτι που δίνει στην Αγορά αισιοδοξία, αλλά και ρευστότητα.

Ο Τραπεζικός κλάδος πετάει στην κυριολεξία, πλησιάζοντας το νέο του ξεκίνημα από τις 1000 μονάδες το 2016. Eurobank και Εθνική σαφώς αισθητά πάνω από τις τότε Α.Μ.Κ. έτοιμες να δώσουν και μερίσματα, ενώ Alpha Bank και Πειραιώς κάνουν προσπάθεια να κερδίσουν το χαμένο χρηματιστηριακό έδαφος. Η ΕΧΑΕ, όπως έχουμε αναφέρει, από την στιγμή που κάποιος πιστεύει στην άνοδο της Αγοράς, θα πρέπει να είναι τόσο σε αμυντικά, όσο και σε επιθετικά χαρτοφυλάκια.

Για να καταλάβουμε της δύναμη της Αγοράς, θα φέρουμε το παράδειγμα της Ιντρακάτ που ολοκλήρωσε την Α.Μ.Κ., με την Αγορά να περιμένει διόρθωση και αυτή να κάνει νέο ράλι από την ημέρα που εισήχθησαν οι τίτλοι. Για να κατεβάσουμε τώρα και λίγο ταχύτητες να θυμίσουμε ότι ο Φλεβάρης έχει μπει για τα καλά και παράλληλα ο στόχος που είχαμε θέσει στην ζώνη του 1040 έχει εκπληρωθεί. Μία απότομη διόρθωση που θα βοηθήσει την Αγορά να πάρει δυνάμεις, μπορεί να πάρει σάρκα και οστά όποια στιγμή.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν  αλλά δεν άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τις  σειρές Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 11952 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,25 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 154.716 ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1595 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 4,41 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 12.100 ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 1600 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,33 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 12.979.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 7215   ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,94 ευρώ και οι  ανοικτές θέσεις έγιναν 56.809  ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 10008  ΣΜΕ της ΜΙΓ για σειρά Μαρτίου και τα 1491  ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ  για την τρέχουσα σειρά.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 91.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, τα 12865 για ΜΠΕΛΑ,  τα 2000 για ΕΛΧΑ, , τα 1537  για ΑΡΑΙΓ, τα 1500 για ΒΙΟ,  τα 800 για ΕΕΕ, τα 700 για ΚΟΥΕΣ, τα 650 για ΟΤΟΕΛ, τα 563 για ΕΤΕ,  τα 500 για ΤΙΤΚ τα 295 για ΕΥΔΑΠ,  και 200 για ΟΛΠ.

Σήμερα

Οι κινεζικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε οριακή μεταβολή. Το φρόνημα των επενδυτών  επιστρέφει σε πιο αισιόδοξες προσδοκίες χωρίς να αποδιώχνει τις επιφυλάξεις

Στις 9:45 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με μεταβολή -0,03%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -0,46%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ήταν κέρδη +0,55%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ήταν με ανοδική μεταβολή +0,36%

Αλλά και ο βασικός δείκτης της Σαγκάης ήταν με κέρδη +0,29%