Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Δεν υπάρχουν μαγικά τύπου Μέσι στις αγορές

EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗ

Όταν χθες το πρωί άνοιξαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, διαπιστώσαμε πως οι διαχειριστές δεν είχαν κατασταλαγμένη άποψη για το μέγεθος του ρίσκου που άντεχαν να αναλάβουν.

Όταν χθες το πρωί άνοιξαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, διαπιστώσαμε πως οι διαχειριστές δεν είχαν κατασταλαγμένη άποψη για το μέγεθος του ρίσκου που άντεχαν να αναλάβουν. Τα ΣΜΕ, ωστόσο, επί των δεικτών της Wall Street εμφάνισαν θετικές μεταβολές και μάλλον για αυτό και τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών που διαπραγματεύονται στις ασιατικές συναλλαγές ειδοποίησαν ότι θα άνοιγε η ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά ανοδικά. Αυτό ακριβώς έγινε. Μετά το άνοιγμα στην Ευρώπη σε μέρα που δεν υπήρχε κάτι σημαντικό από τη ροή των ειδήσεων, οι βασικοί δείκτες κράτησαν μεταβολές πάνω από το +0,6%.

Στην Αθήνα αυτή η μεταβολή ήταν μονίμως περίπου το μισό. Στις 15:00, με τον τζίρο στα 17,7 εκατ. ευρώ, ο Γ.Δ. ήταν στις 915,9 μονάδες με άνοδο 0,4%. Από τα έως τότε δεδομένα προέκυπτε μια επιβεβαίωση της θέσης της στήλης περί ύπαρξης ειδικής μέριμνας από την πλευρά των ισχυρών ξένων θεσμικών. Διότι το άνοιγμα στις 909,72 μονάδες με κλείσιμο την προηγούμενη συνεδρίαση στις 911,85 αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 2,13 μονάδων και μεταβολή -0,23%. Με την εισαγωγή των πρώτων εντολών που ήταν για αγορές, σε οκτώ λεπτά ο Γ.Δ. πέρασε σε θετικό πεδίο και δεν γύρισε κάτω από τις 912 μονάδες.

Η κορύφωση της ζήτησης έδωσε ανώτερο ημέρας στις 916,85. Κατόπιν η κίνηση της αγοράς ήταν πλάγια ανάμεσα στις 914 και τις 916 μονάδες. Η αίσθηση που είχαμε ήταν ότι η άμυνα των θεσμικών στις εισαγόμενες νευρικότητες περνούσε μέσα από μια καλλιτεχνικά επιβεβλημένη αδράνεια. Αφού στις 16:40 ο τζίρος έπιασε τα 25,3 εκατ. με αξία πακέτων 3 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα της μουδιασμένης συμμετοχής ίσχυε και στην υπόλοιπη Ευρώπη και ο Γ.Δ. καθόταν στις 914,7 μονάδες με άνοδο 0,3%, αφού η έναρξη στις αμερικανικές αγορές δεν ήταν τελικά ανοδική. Επηρεάζοντας τη διάθεση για ρίσκο στην Ευρωζώνη.

Οι σχολιαστές των αγορών σημείωναν χαρακτηριστικά: Δεν υπάρχουν μαγικά τύπου Μέσι για τις αγορές αξιών. Από τα σχετικά με τις επιλογές των μεγάλων οίκων που δίνουν βροχή εκθέσεων για τις τράπεζες του 25άρη, ήταν η σειρά της Goldman Sachs να «παρέμβει» διατηρώντας σύσταση «buy» για την Εθνική Τράπεζα με δωδεκάμηνη τιμή-στόχο τα 4,2 ευρώ και για την Αlpha Bank με τιμή-στόχο 1,19 ευρώ. Για την Τράπεζα Πειραιώς έδωσε σύσταση «neutral» και δωδεκάμηνη τιμή-στόχο 1 ευρώ, όπως και για τη Eurobank με τιμή-στόχο 1,04 ευρώ. Η θέση μας είναι πως στο παρασκήνιο οι μεγάλοι παίρνουν θέσεις στις μετοχές του Χ.Α. γιατί κάτι… ξέρουν.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Πού ζούμε…

Όταν το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της Γης που διαθέτουν επίπεδο διαβίωσης άνω του παγκόσμιου μέσου όρου κυνηγά το εφήμερο, είναι πραγματικά δύσκολο να λυθούν τα προβλήματα που προκάλεσε η απληστία των ισχυρών κατά την εκμετάλλευση των γήινων πόρων. Η σπουδή Ευρωπαίων ηγετών να δείξουν την αγάπη τους για την εθνική τους ομάδα ήταν κάτι που έφθανε στα όρια του προκλητικού για τους Ευρωπαίους. Καθώς ξεπαγιάζουν ήδη, προτιμούν να διαλέγουν εκπροσώπους με βάση τη φωτογένεια. Η βιασύνη των φυσικών επιστημόνων να φέρουν στην επιφάνεια την πιθανότητα παραγωγής ενέργειας μέσω της πυρηνικής σύντηξης αποκαλύπτει τη βιασύνη τους να «δαγκώσουν» κάποια κεφάλαια, τώρα που όλοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στην παραγωγή ενέργειας. Αν και ξέρουν ότι αυτή η διαδικασία θα απαιτήσει χρόνια για να υπάρξουν, αν υπάρξουν, αποτελέσματα. Λειτουργούν χωρίς ντροπή για τις εκτιμήσεις τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή, που κράτησαν τους ηγέτες σε νιρβάνα και από την οποία βγαίνοντας μόλις τώρα αρχίζουν να εκβιάζουν αλλήλους. Πού ζούμε!

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Από την έντυπη έκδοση