Skip to main content

Αγορές: Η ώρα της μεγάλης διόρθωσης

Οι σεισμικές δονήσεις, που κατεγράφησαν τα προηγούμενα 24ωρα στις διεθνείς αγορές, εξελίσσονται σήμερα σε ένα τσουνάμι, που σαρώνει Ασία και Ευρώπη. Οι επενδυτές δεν μπορούν πια να αγνοήσουν ούτε την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ούτε τους κινδύνους του εμπορικού πολέμου ή το γεωπολιτικό ρίσκο, από τη Μέση Ανατολή έως την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Δεν μπορούν πάνω από όλα να αγνοήσουν ότι η εποχή του φθηνού δανεισμού τελείωσε. Τα επιτόκια αυξάνονται και οι αποδόσεις των ομολόγων- καθηλωμένες σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα επί σχεδόν εννέα χρόνια- σήμερα απογειώνονται. 

Αν το πώς θα εξελιχθεί η ημέρα φαίνεται από το πρωί, τότε τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν θα κοπάσουν. Τα ασιατικά χρηματιστήρια ήρθαν αντιμέτωπα με βαρύτατες απώλειες και επέστρεψαν σε επίπεδα, που είχαν να συναντήσουν εδώ και 19 μήνες. Οι ρευστοποιήσεις ήταν μαζικές στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, με τον Σύνθετο Δείκτη να κάνει «βουτιά» 5,2%.

Ακόμη εντονότερες οι πιέσεις για τον Taiex της Tαϊβάν, που βυθίστηκε στο -6,3%. Ήταν η χειρότερη συνεδρίαση για το δείκτη από τον Ιανουάριο του 2008, με τις εταιρείες ημιαγωγών (πολλές εξ αυτών προμηθευτές της Apple) να δέχονται ανηλεές σφυροκόπημα.  Ενδοσυνεδρικά οι απώλειες ξεπέρασαν το 4% σε όλες τις μεγάλες ασιατικές αγορές. Τελικά στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei 225 έκλεισε στο -3,9% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -3,07%. 

Τη σκυτάλη έχουν λάβει αυτή την ώρα οι πωλητές στην Ευρώπη, με τα ταμπλό να κοκκινίζουν το ένα μετά το άλλο. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γ.Δ. με νέα πτώση 2,2% κατρακυλά στις 612 μονάδες. Με τα βλέμματα στραμμένα στη Ρώμη, που διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να κάνει στροφή 180 μοιρών ή επί το ελληνικότερον “κωλοτούμπα”, στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί επίσης 1,2% στις 10:40 ώρα Ελλάδος. Στο -0,9% είναι ο CAC 40 στο Παρίσι, πτώση 0,7% καταγράφει ο γερμανικός DAX, ενώ απώλειες άνω του 1% εμφανίζει και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600. 

Τα futures στη Wall Street αποκαλύπτουν ότι νέα πτώση περιμένει και τους αμερικανικούς δείκτες αργότερα. Oι αναλυτές σχολιάζουν ότι το δεύτερο κύμα διόρθωσης, για το οποίο προειδοποιούσαν από το Φεβρουάριο, είναι τώρα. Και αρκετοί εξ αυτών προειδοποιούν ότι θα είναι εντονότερο από εκείνο των αρχών του έτους. Σχόλια όπως αυτό του Αμερικανού προέδρου ότι η «FED έχει τρελαθεί» σίγουρα δεν βοηθούν στη βελτίωση του κλίματος. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αυξάνει πράγματι δυναμικά τα επιτόκια, αλλά όχι αιφνιδιαστικά. Έχει καταστήσει γνωστή τη στρατηγική και τις προθέσεις της εδώ και πολύ καιρό.  

«Ειναι μόνο η αρχή» προειδοποίησε σε δηλώσεις του στο Bloomberg o Banny Lam, επικεφαλής ερευνών της CEB International Investment Corp. «Η αμερικανική τεχνολογική φούσκα θα χρειαστεί λίγο καιρό για να σκάσει, ενώ αντιμετωπίζουμε πολλές εξωτερικές αβεβαιότητες- εμπορικούς πολέμους, νομίσματα αναδυόμενων, τιμές πετρελαίου» εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές καλά θα κάνουν να προσέχουν και το γιουάν. 

Η επιλογή του Πεκίνου να αφήσει το κινεζικό νόμισμα να υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου, ώστε να προσφέρει στήριγμα στις εξαγωγές, μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ, καθώς φαίνεται να εντείνει την αιμορραγία της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς. Θα μπορούσε δε να πυροδοτήσει ευρύτερη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα. 

naftemporiki.gr