Skip to main content

Χρηματιστήριο – Νέος Κανονισμός: Για ποιες μετοχές «χτυπά» η καμπάνα

EUROKINISSI

Ποιες κινδυνεύουν αμεσότερα από τις αλλαγές του Κανονισμού Λειτουργίας

Τον κώδωνα του κινδύνου για μια σειρά εισηγμένων, των οποίων η θέση στο Χρηματιστήριο Αθηνών κρίνεται ως επισφαλής, κρούει ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας, ο οποίος πλέον είναι διαθέσιμος προς όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένης και της επενδυτικής κοινότητας.

Όσες εταιρείες έχουν υγιή ισολογισμό και ανήκουν στην κατηγορία της υψηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, δεν έχουν να φοβούνται κάτι. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για όσες εισηγμένες παρουσιάζουν μη βιώσιμα μεγέθη ή/και διαθέτουν απογοητευτικά ποσοστά ελεύθερης διασποράς.

Τι αλλάζει στην Επιτήρηση

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σε πρώτη φάση, κίνδυνος υπάρχει για τις 10 εταιρείες, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε Επιτήρηση. Πρόκειται για τις Μπήτρος, Αγροτικός Οίκος Σπύρου, SATO, Frigoglass, Τρία Άλφα, ΒΙΟΤΕΡ, Επίλεκτος, YALCO, ΒΙΣ και Προοδευτική.

Τον Μάιο του 2025 όσες εξ αυτών έχουν συμπληρώσει δύο έτη στην Επιτήρηση, τότε αυτομάτως θα τεθούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, εκτός κι αν έχουν επιδείξει κάποια πρόοδο στα θέματα που αντιμετωπίζουν.

Με βάση τον νέο κανονισμό, εφόσον μια μετοχή τεθεί σε αναστολή διαπραγματεύσεις, τότε έχει περιθώριο 6+6 μηνών, δηλαδή ενός έτους, προκειμένου να ανατρέψει τα δεδομένα. Σε διαφορετική περίπτωση διαγράφεται οριστικά από το ταμπλό.

Χρηματιστήριο: Στα ύψη η απόδοση κεφαλαίων για τα blue chips – Δείκτης ROE έως και 55%

Free float

Ο δεύτερος άξονας των νέων παρεμβάσεων αφορά τα απαιτούμενα όρια μετοχικής διασποράς. Ο Κανονισμός προβλέπει free float άνω του 25% για τις εισηγμένες αξίας έως 200 εκατ. ευρώ και άνω του 15% για τις εισηγμένες αξίας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτές τις προϋποθέσεις, ωστόσο, εξαιρούνται οι μετοχές Υψηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας.

Σε περίπτωση, λοιπόν, μείωσης της διασποράς κάτω των επιτρεπόμενων ποσοστών, η εκάστοτε διοίκηση έχει προθεσμία έξι + έξι μηνών. Εάν δεν αλλάξει κάτι μέσα σ’ αυτό το διάστημα, τότε η μετοχή μεταφέρεται στην Επιτήρηση, όπου έχει περιθώριο παραμονής δύο ετών. Αυτό, όμως, ισχύει μόνο για όσες εταιρείες έχουν free float άνω του 10%.

Tι ισχύει για διασπορά <10%

Όσες αντίθετα, έχουν διασπορά κάτω του 10%, τότε αυτομάτως τίθενται σε αναστολή διαπραγμάτευσης και κατόπιν μιας πρόσθετης προθεσμίας 6+6 μηνών διαγράφονται από το ταμπλό.

Το Χρηματιστήριο, πάντως, δίνει υπό προϋποθέσεις τη δυνατότητα -αντί της διαγραφής- η μετοχή να μετατάσσεται στην Εναλλακτική Αγορά. Η αξιολόγηση της μετοχικής διασποράς θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2025 και θα πραγματοποιείται δύο φορές ετησίως (Ιανουάριος και Ιούλιος).

Με βάση τα παραπάνω, το αμεσότερο πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι μετοχές των Mermeren, Trastor, Καρέλιας και Alpha Real Estate, των οποίων η μετοχική διασπορά αυτήν την στιγμή βρίσκεται κάτω του 10%.

Σ’ αυτήν την κατηγορία εντάσσεται και η ΒΙΣ, η οποία ήδη βρίσκεται σε Επιτήρηση, ενώ εξαιρετικά δύσκολο φαντάζει το μέλλον των πέντε μετοχών, οι οποίες ήδη τελούν σε αναστολή (Βαρβαρέσος, Δούρος, Λιβάνης, MLS και ΚΡΕΚΑ).

Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες αποφάσεις με βάση τον νέο Κανονισμό αναμένονται από τον Ιούλιο του 2025.

Οι μετοχές που κινδυνεύουν από τον νέο Κανονισμό του Χ.Α.

Mermeren (χαμηλή διασπορά)
Trastor (χαμηλή διασπορά)
Καρέλιας (χαμηλή διασπορά)
Alpha Real Estate (χαμηλή διασπορά)
Μπήτρος (χρονικό όριο επιτήρησης)
Αγροτικός Οίκος Σπύρου (χρονικό όριο επιτήρησης)
SATO (χρονικό όριο επιτήρησης)
Frigoglass (χρονικό όριο επιτήρησης)
Τρία Άλφα (χρονικό όριο επιτήρησης)
ΒΙΟΤΕΡ (χρονικό όριο επιτήρησης)
Επίλεκτος (χρονικό όριο επιτήρησης)
YALCO (χρονικό όριο επιτήρησης)
ΒΙΣ (χρονικό όριο επιτήρηση + χαμηλή διασπορά)
Προοδευτική (χρονικό όριο επιτήρησης)
Βαρβαρέσος (χρονικό όριο αναστολής)
Δούρος (χρονικό όριο αναστολής)
Λιβάνης (χρονικό όριο αναστολής)
MLS (χρονικό όριο αναστολής)
ΚΡΕΚΑ (χρονικό όριο αναστολής)

Τανισκίδης: Το πρόσωπο πίσω από το ράλι του +63%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)