Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ποιες εισηγμένες «παλεύουν» να γίνουν… 200άρες

INTIME – NEWS

8+1 μετοχές που βρίσκονται πέριξ των κρίσιμων ορίων

Ως ένα σημαντικό «σκαλί» για τις εισηγμένες του Χρηματιστηρίου Αθηνών θεωρείται το ψυχολογικό όριο των 200 εκατ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης, καθώς κατά γενική ομολογία αποτελεί το διαχειριστικό σημείο μεταξύ μιας μεσαίας και μιας μικρής εταιρείας στο ταμπλό.

Μάλιστα, μετά την παρουσία του νέου Κανονισμού της ΕΧΑΕ, το επίμαχο όριο αποκτά ακόμη πιο βαρύνουσα σημασία, δεδομένου ότι μια εισηγμένη αξίας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ θα πρέπει να διαθέτει free float (ελεύθερη διασπορά μετοχών) άνω του 15%, ενώ η αντίστοιχη υποχρέωση για τις μικρότερες εταιρείες (κάτω των 200 εκατ. ευρώ) «ανεβαίνει» στο 25%.

Αυτήν την στιγμή, ανεξαρτήτως των εξελίξεων γύρω από τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια μετοχικής διασποράς, ο επενδυτής συναντά οκτώ εισηγμένες, των οποίων η χρηματιστηριακή αξία κυμαίνεται πέριξ των 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εταιρείες, οι οποίες στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων κατατάσσονται από την 45η έως την 53η θέση.

Η ΑΒΑΞ, για παράδειγμα, διαθέτει αξία 240 εκατ. ευρώ, η Austriacard ακολουθεί στα 220 εκατ. ευρώ, ο ΟΛΠ έπεται στα 215 εκατ. ευρώ, ενώ ο Fourlis αποτιμάται στα 214 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες τέσσερις μετοχές διαπραγματεύονται στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου.

Από εκεί και πέρα, με αξία 209 εκατ. ευρώ υπάρχει η μετοχή της Trade Estates, η οποία βρίσκεται στα όρια του ψυχολογικού ορίου. Από την πλευρά τους, στο «κυνήγι» των 200 εκατ. ευρώ βρίσκονται οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης, Dimand και Lavipharm, οι οποίες διαθέτουν χρηματιστηριακή αξία 179, 170 και 161 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Χρηματιστήριο: Στα ύψη η απόδοση κεφαλαίων για τα blue chips – Δείκτης ROE έως και 55%

Ανάμεσα στις παραπάνω οκτώ εταιρείες έχει παρεισφρήσει και η Entersoft, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 234 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η τεχνολογική εταιρεία βρίσκεται εν μέσω δημόσιας προσφοράς εκ μέρους των βασικών μετόχων, οι οποίοι έχουν εκφράσει την πρόθεση διαγραφής της μετοχής από το χρηματιστηριακό ταμπλό.

«Οk» τα free float

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι παραπάνω εταιρείες (με εξαίρεση την Entersoft) διαθέτουν free float, τα οποία -με βάση τη σημερινή κεφαλαιοποίηση- είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τα προωθούμενα όρια μετοχικής διασποράς (15% για >200 εκατ. ευρώ και 25% για <200 εκατ. ευρώ). Αυτό εξασφαλίζει στις διοικήσεις μια σχετική ασφάλεια, δεδομένου ότι η κατάσταση δεν εγκυμονεί κινδύνους για πιθανές περιπέτειες μόλις τεθεί σε εφαρμογή ο νέος Κανονισμός.

Οι εισηγμένες που βρίσκονται στα όρια των 200 εκατ. ευρώ

ΑΒΑΞ 240 εκατ. ευρώ
Austriacard 220 εκατ. ευρώ
Entersoft 234 εκατ. ευρώ
ΟΛΘ 215 εκατ. ευρώ
Fourlis 214 εκατ. ευρώ
Trade Estates 209 εκατ. ευρώ
Πλαστικά Θράκης 179 εκατ. ευρώ
Dimand 170 εκατ. ευρώ
Lavipharm 161 εκατ. ευρώ

Τανισκίδης: Το πρόσωπο πίσω από το ράλι του +63%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)