Skip to main content

Κιβωτός του Κόσμου: Καταθέσεις για βίαια περιστατικά και σκληρές συνθήκες εργασίας στη δομή του Βόλου

INTIME/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Καταγγελίες για περιστατικά που, όπως δήλωσαν πρώην εργαζόμενοι, δεν ερευνήθηκαν από τα κεντρικά της Αθήνας διότι χαρακτηρίστηκαν ως λόγια των παιδιών

Βίαια περιστατικά και σκληρές συνθήκες εργασίας περιέγραψαν στις καταθέσεις τους στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, πρώην εργαζόμενοι της Κιβωτού του Κόσμου στους οποίους είχαν απευθυνθεί παιδιά που φιλοξενούνταν στη δομή του Βόλου.

Καταγγελίες που, όπως είπαν, δεν ερευνήθηκαν ποτέ από τα κεντρικά της Αθήνας διότι χαρακτηρίστηκαν ως «λόγια των παιδιών».

«Είχα στείλει επιστολή στα κεντρικά της Αθήνας για να διερευνηθεί μια μαρτυρία ξυλοδαρμού τον Αύγουστο του 2022. Ήρθε ένα παιδί και μου είπε ότι στις 3 Αυγούστου αυτόν και άλλα τέσσερα παιδιά τους είχαν χτυπήσει. Μας πλησίασε εμένα και άλλους παιδαγωγούς και με ρώτησε εάν είχα ενημερωθεί για το γεγονός».

Πρόεδρος: Πως αντιδράσατε;

Μάρτυρας: Εκείνη τη στιγμή σάστισα, μετά πήγαμε στη διεύθυνση και τις επόμενες ημέρες συντάξαμε μία επιστολή και την στείλαμε στην Αθήνα για να διερευνήσουν τι είχε γίνει.

Πρόεδρος: Ποια ήταν η αντίδραση της διοίκησης;

Μάρτυρας: Δεν λάβαμε κάποια επίσημη απάντηση. Έγινε συνάντηση, μας ενημέρωσαν ότι όλα αυτά είναι λόγια των παιδιών και δεν έχει γίνει κάτι. Εκείνη τη στιγμή που το άκουσα το πίστεψα, διότι δεν είχαμε άλλα στοιχεία.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης για να αποδομήσουν την μάρτυρα, ανέφεραν ότι είχε απολυθεί από τη δομή του Βόλου επειδή είχε βάλει για δευτερόλεπτα φιλοξενούμενο της δομής στο σιδερένιο κλουβί ως τιμωρία, με την μάρτυρα να το αρνείται κατηγορηματικά.

Είχα δει παιδί με μελανιές

Για ξυλοδαρμό των παιδιών έκανε λόγο στην κατάθεσή της μάρτυρας η οποία εργαζόταν σε διάφορες δομές της Κιβωτού στην περιοχή της Μαγνησίας από το 2018, αν και δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

«Είχε γίνει μία κλοπή στο γραφείο της διευθύντριας στο Διμηνι και είχαν φέρει τον Κ.Κ. στον Άνω Βόλο. Μου είπε πως τον χτυπήσανε. Εγώ ήμουν στην κουζίνα. Ανέβηκε να πάρει δεκατιανό. Μου είπε «το μάθατε ότι με χτύπησαν με σανίδες και πέτρες;». Είχε σημάδια, μελανιές». Το παιδί έμενε κλειδωμένο σε άλλο σημείο από τους υπόλοιπους, γιατί υπήρχε τέτοια εντολή. Εγώ κλείδωνα και ξεκλείδωνα την πόρτα. Του πήγαινα το φαγητό».

Υπεράσπιση: Το θέμα είναι γιατί κλειδώνεις κάποιον εάν μπορεί να βγει από το παράθυρο;

Μάρτυρας: Αυτό το αναρωτιόμαστε όλοι.

Στην αρχή ήταν κλειδωμένος. Όταν ήρθε ο επιστάτης τον βοηθούσε στις δουλειές για κάποιες ώρες.