Skip to main content

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται το profit taking, πιέσεις από το εξωτερικό

EUROKINISSI

Προς αρνητικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εισέρχεται σήμερα (24/5) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μεταβλητότητα να παραμένει το κυρίαρχο χαρακτηριστικό, μετά την πρόσφατη αναρρίχηση στις 1.500 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον στην περιοχή των 1.480 μονάδων, καθώς οι επενδυτές έχουν σπεύσει να αφομοιώσουν ένα μέρος των κεκτημένων (-1,5% από τις κορυφές), δεδομένων των μεγάλων κερδών της τελευταίας περιόδου.

Μην ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά μετρά σωρευτική άνοδο +14,5% στο 2024, +17,5% στο 6μηνο και +23% στο 12μηνο, με την τελευταία διορθωτική κίνηση να χρονολογείται από τον περασμένο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Υπό αυτό το πλαίσιο, δεν θα προξενούσε εντύπωση η βραχυπρόθεσμη διατήρηση της μεταβλητότητας, ενόσω οι αγοραστές επιλέγουν να «χωνέψουν» τα νέα υψηλά 13 ετών (1.502 μονάδες το κλείσιμο της Δευτέρας 20/5).

Ζαρκαλής: Ο ιθύνων νους της Titan στις ΗΠΑ και η υπεραξία των 700 εκατ. ευρώ

Ένα σενάριο, το οποίο τροφοδοτείται κι από το αρνητικό διεθνές κλίμα, δεδομένων των επιφυλάξεων ορισμένων στελεχών της Federal Reserve για το μέγεθος της προόδου στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Από την άλλη πλευρά, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και οι έντονες επιχειρηματικές «ζυμώσεις» εξακολουθούν να παρέχουν «καύσιμα», στηρίζοντας το αφήγημα για καλύτερες αποτιμήσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Και γι’ αυτό τον λόγο, μακροπρόθεσμα, το «story» της ελληνικής αγοράς παραμένει θετικό, γεγονός το οποίο αναγκάζει τους traders να αναζητούν την επόμενη κορυφή – στόχο, με τις 1.550 μονάδες να συνιστούν την πρώτη επιλογή.

Ας σημειωθεί ότι, σήμερα, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, η διοίκηση της Aegean Airlines θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου.

Χρηματιστήριο – Νέος Κανονισμός: Για ποιες μετοχές «χτυπά» η καμπάνα

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, οι χθεσινοβραδινές απώλειες στη Wall Street, όπου ο Dow Jones κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2023, φαίνεται ότι επιβαρύνουν το διεθνές επενδυτικό κλίμα.

Ιδίως μετά τα πρακτικά της Federal Reserve, σύμφωνα με τα οποία ορισμένα στελέχη της κεντρικής τράπεζας εμφανίζονται προβληματισμένα για τη μικρή πρόοδο στο ζήτημα του πληθωρισμού, κάτι το οποίο θολώνει την προοπτική μείωσης των επιτοκίων.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη ετοιμάζονται για μια αρνητική συνεδρίαση, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq προσπαθούν να «συνέλθουν» από τις απώλειες της προηγούμενης βραδιάς.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα δίδυμα ρεκόρ σε Cenergy + Viohalco και το πρώτο τραπεζικό μέρισμα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)