Skip to main content

Χρηματιστήριο: Κυρίαρχη η μεταβλητότητα, πιέσεις στις τράπεζες

EUROKINISSI

Στην περιοχή των 1.480 μονάδων ο Γενικός Δείκτης - Στάσιμη η Mytilineos

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει σήμερα (23/5) το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς αγοραστές και πωλητές δίνουν «μάχη» για τον έλεγχο του προσήμου, ενόσω η μεταβλητότητα παραμένει παρούσα, μετά την πρόσφατη αναρρίχηση στις 1.500 μονάδες.

Είναι σαφές ότι οι νέες κορυφές έχουν προκαλέσει αμηχανία στην επενδυτική κοινότητα, η οποία σπεύδει να αφομοιώσει τα κεκτημένα, χωρίς ωστόσο να υποκύπτει στον πειρασμό μιας δυναμικής διορθωτικής κίνησης.

Άλλωστε, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και τα διαδοχικά εταιρικά deals αποτελούν ικανές συνθήκες για την περαιτέρω ανοδική πορεία της αγοράς. Μην ξεχνάμε δε, ότι από τις αρχές του έτους η μέση απόδοση ανέρχεται στην περιοχή του +15%. 

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,02% και διαμορφώνεται στις 1.480,35 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.480,09 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 1.476,55 έως 1.486,60 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,2 εκατ. ευρώ αφορά προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες παρουσιάζουν ελεγχόμενες απώλειες έως 1%, με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να υποχωρεί κατά 3% και να θέτει σε δοκιμασία τα 2 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, Jumbo, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ αντιδρούν άνω του +1%, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «ίπταται» στο +3%. Σχεδόν αμετάβλητη στα 37 ευρώ είναι η Mytilineos, η οποία έχει τζίρο άνω των 9 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο – Νέος Κανονισμός: Για ποιες μετοχές «χτυπά» η καμπάνα

Απώλειες 1% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί για 3η διαδοχική συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στο -0,96% και τις 1.303 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -1,36% και το 1,7085 ευρώ, η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -1,24% και τα 2,077 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -0,77% και τα 8,29 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -0,45% και τα 3,775 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,04% και 3.588 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ διευρύνεται κατά 1% και ανακτά τα 15 ευρώ. Κέρδη άνω του 1,5% εμφανίζει και η μετοχή της Jumbo, ενώ η Viohalco αναρριχάται στο +2%. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ, ταυτόχρονα, φθάνουν έως το +3%, με τον ΟΤΕ να έπεται στο +1%. Αντίθετα, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατρακυλά κατά 3,2% και χάνει τα 2 ευρώ, καθώς τα τριμηνιαία μεγέθη δεν ενθουσίασαν. Βουτιά 3,3% πραγματοποιεί και η Quest, ενώ η μετοχή της Aegean χάνει 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,30% και 2.374 μονάδες), η μετοχή της Dimand ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,2% και 8,90 ευρώ, με τις μετοχές των Ideal, Lavipharm, Αλουμύλ και Intracom να συρρικνώνονται κατά τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΧΑΕ προσπαθεί να αντιδράσει στο +0,8%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 44 μετοχές κινούνται ανοδικά, 60 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 102,0 δισ. ευρώ.

Μυτιληναίος: Μια ιστορία σαν… παραμύθι – Ο δρόμος από τη Σοφοκλέους στο Λονδίνο

Επιμένει η μεταβλητότητα

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την πρόσφατη αναρρίχηση στις 1.500 μονάδες να προκαλεί… αμηχανία στους επενδυτές, οι οποίες σπεύδουν να αφομοιώσουν τα κεκτημένα.

Κάπως έτσι, εν μέσω μιας γενικευμένης διάθεσης για κατοχύρωση των κερδών, ο Γενικός Δείκτης έχει αναδιπλωθεί στην περιοχή των 1.480 μονάδων, διορθώνοντας κατά 1,5% σε σχέση με τα υψηλά 13 ετών των 1.502 μονάδων.

Πάντως, αυτή η εξέλιξη δεν θα πρέπει να προκαλεί φόβο ή ανησυχία, δεδομένου ότι η αφομοίωση των κεκτημένων και η «χώνεψη» των κορυφών συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε αγοράς «ταύρων».

Μακροπρόθεσμα, εξάλλου, δεν έχει αλλάξει το παραμικρό για τη Λεωφόρο Αθηνών, με τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα διαδοχικά εταιρικά deals και τα ικανοποιητικά μακροοικονομικά στοιχεία να εγγυώνται ένα ευοίωνο και σταθερό περιβάλλον.

Μην ξεχνάμε, δε, ότι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης προσφέρει μέχρι στιγμής αποδόσεις +4% στο 30ήμερο, +14,5% στο 2024, +17,5% στο 6μηνο και +23% στο 12μηνο.

Σήμερα, στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στο κυοφορούμενο deal μεταξύ Motor Oil και Ελλάκτωρ για την Ηλέκτωρ, με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη να προσφέρει το ποσό των 114,7 εκατ. ευρώ για την εταιρεία κυκλικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, αντίστροφα μετρά ο χρόνο για την είσοδο της Noval Properties στο Χρηματιστήριο, με τη δημόσια προσφορά να πραγματοποιείται από 29 έως 31 Μαΐου και την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών να είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ταυτόχρονα, η διοίκηση της Ideal Holdings δημοσίευσε τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου (κέρδη 4,8 εκατ. ευρώ), με την Aegean Airlines να παίρνει σειρά την Παρασκευή (24/5).

Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές σπεύδουν να αποτιμήσουν αφενός τις πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, αφετέρου τα τριμηνιαία οικονομικά μεγέθη της Nvidia, η οποία αποτελεί τον στυλοβάτη των φετινών ρεκόρ στις εταιρείες τεχνολογίας.

Έτσι, o πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,32% και τις 522 μονάδες, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου τα futures σε Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ο τζίρος – μαμούθ στη Mytilineos και το χαμηλό «βαρομετρικό» στον ΟΤΕ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)