Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιστρέφει σε θετικό έδαφος, παραμένει η μεταβλητότητα

«Φρένο» στις διήμερες απώλειες προσπαθεί να βάλει ο Γενικός Δείκτης

Αντίδραση «ψάχνει» το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αγοραστές προσπαθούν δειλά – δειλά να ανακτήσουν τα ηνία, βάζοντας «φρένο» στο διήμερο πτωτικό σερί, το οποίο προκλήθηκε μετά την αναρρίχηση στις 1.500 μονάδες.

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι η αγορά εξακολουθεί να εμφανίζει σημάδια μεταβλητότητας, καθώς οι πρόσφατες κορυφές έχουν ενεργοποιήσει ορισμένους πωλητές, οι οποίοι σπεύδουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των κερδών.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και τα διαδοχικά εταιρικά deals εγγυώνται τη διατήρηση του θετικού κλίματος. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η φετινή μέση απόδοση παραμένει στην περιοχή του +15%.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,30% και διαμορφώνεται στις 1.484,48 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.480,09 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.480,97 έως 1.485,34 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες εμφανίζουν οριακές μεταβολές κάτω του 1%, με τη Mytilineos να ανακάμπτει από το χθεσινό -5% και να αντιδρά στο +0,5%. Αντίθετα, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ υποχωρεί κατά 3%, θέτοντας σε δοκιμασία τα όρια των 2 ευρώ.

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος στο +0,25% και τις 1.319 μονάδες, βάζοντας «φρένο» στη διήμερη διόρθωση από τα πρόσφατα πολυετή υψηλά.

Η μετοχή της Eurobank ενισχύεται στο +0,81% και τα 2,12 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +0,45% και τα 3,809 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο +0,19% και τα 8,376 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank βρίσκεται στο +0,17% και το 1,735 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,28% και 3.600 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ διευρύνεται κατά 1,1% και ανακτά τα 15 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Ελλάκτωρ – Autohellas, ενώ κοντά στο +1% καθορίζεται η άνοδος για τις Helleniq Energy, Lamda, Titan και ΔΕΗ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατρακυλά κατά 3,6% και χάνει τα 2 ευρώ, καθώς τα τριμηνιαία μεγέθη δεν ενθουσίασαν.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,22% και 2.387 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings προσπαθεί να ξεχωρίσει στο +0,8% και τα 3,7 ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Lavipharm, ΕΧΑΕ και Dimand ενισχύονται άνω του 0,5%. Στον αντίποδα, Intrakat και Κρι – Κρι αναδιπλώνονται κατά 0,5%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 44 μετοχές κινούνται ανοδικά, 25 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 102,3 δισ. ευρώ.

Μυτιληναίος: Μια ιστορία σαν… παραμύθι – Ο δρόμος από τη Σοφοκλέους στο Λονδίνο

Αντίδραση μετά τη διόρθωση

Δύο συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις έχει αισίως συμπληρώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την πρόσφατη αναρρίχηση στις 1.500 μονάδες να «τρομάζει» τους επενδυτές και να προκαλεί ένα κύμα ελεγχόμενης μεταβλητότητας.

Κάπως έτσι, εν μέσω μιας γενικευμένης διάθεσης για κατοχύρωση των κερδών, ο Γενικός Δείκτης έχει αναδιπλωθεί στην περιοχή των 1.480 μονάδων, διορθώνοντας κατά 1,5% σε σχέση με τα υψηλά 13 ετών των 1.502 μονάδων.

Πάντως, αυτή η εξέλιξη δεν θα πρέπει να προκαλεί φόβο ή ανησυχία, δεδομένου ότι η αφομοίωση των κεκτημένων και η «χώνεψη» των κορυφών συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε αγοράς «ταύρων».

Μακροπρόθεσμα, εξάλλου, δεν έχει αλλάξει το παραμικρό για τη Λεωφόρο Αθηνών, με τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα διαδοχικά εταιρικά deals και τα ικανοποιητικά μακροοικονομικά στοιχεία να εγγυώνται ένα ευοίωνο και σταθερό περιβάλλον.

Μην ξεχνάμε, δε, ότι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης προσφέρει μέχρι στιγμής αποδόσεις +4% στο 30ήμερο, +14,5% στο 2024, +17,5% στο 6μηνο και +23% στο 12μηνο.

Σήμερα, στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στο κυοφορούμενο deal μεταξύ Motor Oil και Ελλάκτωρ για την Ηλέκτωρ, με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη να προσφέρει το ποσό των 114,7 εκατ. ευρώ για την εταιρεία κυκλικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, αντίστροφα μετρά ο χρόνο για την είσοδο της Noval Properties στο Χρηματιστήριο, με τη δημόσια προσφορά να πραγματοποιείται από 29 έως 31 Μαΐου και την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών να είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ταυτόχρονα, η διοίκηση της Ideal Holdings δημοσίευσε τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου (κέρδη 4,8 εκατ. ευρώ), με την Aegean Airlines να παίρνει σειρά την Παρασκευή (24/5).

Ανοδικά η Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές σπεύδουν να αποτιμήσουν αφενός τις πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, αφετέρου τα τριμηνιαία οικονομικά μεγέθη της Nvidia, η οποία αποτελεί τον στυλοβάτη των φετινών ρεκόρ στις εταιρείες τεχνολογίας.

Έτσι, o πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,33% και τις 522 μονάδες, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου τα futures σε Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ο τζίρος – μαμούθ στη Mytilineos και το χαμηλό «βαρομετρικό» στον ΟΤΕ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)