Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενο profit taking, διόρθωση στο ταμπλό

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στις 1.470 μονάδες αναδιπλώνεται ο Γενικός Δείκτης

Πτωτικά κινείται σήμερα (24/5) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση ενός μέρους των φετινών κερδών, τα οποία εξακολουθούν να ξεπερνούν το +14%.

Η πρόσφατη αναρρίχηση στις 1.500 μονάδες, σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την πορεία των διεθνών επιτοκίων, πυροδοτούν ένα κύμα ρευστοποιήσεων, με την αγορά να αφομοιώνει τα υψηλά 13 ετών.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν αναιρούν το ευοίωνο μακροπρόθεσμο story, το οποίο στηρίζεται στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και στις «ζωηρές» επιχειρηματικές ζυμώσεις.  

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη πτώση κατά 0,78% και διαμορφώνεται στις 1.470,15 μονάδες, χάνοντας 11,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.481,65 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.469,72 έως 1.475,23 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 31 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες υφίστανται τις εντονότερες αναταράξεις, με τις Alpha και Eurobank να χάνουν πέριξ του 1,5%. Viohalco και Cenergy, μετά τα πρόσφατα υψηλά, αναδιπλώνονται πέριξ του 2%, ενώ η Μotor Oil διορθώνει από το ρεκόρ των 28,5 ευρώ.

Χρηματιστήριο: Τα 7 placements που αλλάζουν την αγορά

Πτώση 1% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την πορεία αναδίπλωσης από τα πρόσφατα υψηλά 8ετίας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -1,12% και τις 1.291 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο -1,67% και τo 1,683 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει στο -1,39% και τα 2,063 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -0,84% και τα 8,24 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -0,72% και τα 3,731 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,78% και 3.561 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil διορθώνει από τα ιστορικά υψηλά, καθώς συρρικνώνεται στο -2,3% και τα 27,9 ευρώ. Απώλειες της τάξης του 2% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Viohalco – Cenergy, ενώ η μετοχή της Aegean μειώνεται κατά 0,7%, μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου. Η μετοχή της Mytilineos, δε, πέφτει κάτω των 37 ευρώ, υποχωρώντας κατά 1%. ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Titan Cement και Jumbo αναδιπλώνονται κατά 1%. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΠΑΠ ενισχύεται στο +1% και τα 15,1 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,77% και 2.361 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,5% και τα 4,0 ευρώ, με τις μετοχές των Ideal, Intrakat, ΑΒΑΞ, ΑΔΜΗΕ και Intracom να έπονται άνω του -1%. Αντίθετα, οι μετοχές των Premia και Lavipharm κερδίζουν έως 1%..

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 27 μετοχές κινούνται ανοδικά, 73 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,5 δισ. ευρώ.

Ζαρκαλής: Ο ιθύνων νους της Titan στις ΗΠΑ και η υπεραξία των 700 εκατ. ευρώ

Ρευστοποίηση κερδών στο Χρηματιστήριο

Την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας διανύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μεταβλητότητα να παραμένει το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της αγοράς, μετά την πρόσφατη αναρρίχηση στις 1.500 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον στην περιοχή των 1.470 μονάδων, καθώς οι επενδυτές έχουν σπεύσει να αφομοιώσουν ένα μέρος των κεκτημένων (-2% από τις κορυφές), δεδομένων των μεγάλων κερδών της τελευταίας περιόδου.

Μην ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά μετρά σωρευτική άνοδο +14,5% στο 2024, +17,5% στο 6μηνο και +23% στο 12μηνο, με την τελευταία διορθωτική κίνηση να χρονολογείται από τον περασμένο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Υπό αυτό το πλαίσιο, δεν θα προξενούσε εντύπωση η βραχυπρόθεσμη διατήρηση της μεταβλητότητας, ενόσω οι αγοραστές επιλέγουν να «χωνέψουν» τα νέα υψηλά 13 ετών (1.502 μονάδες το κλείσιμο της Δευτέρας 20/5).

Ένα σενάριο, το οποίο τροφοδοτείται κι από το αρνητικό διεθνές κλίμα, δεδομένων των επιφυλάξεων ορισμένων στελεχών της Federal Reserve για το μέγεθος της προόδου στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Χρηματιστήριο – Νέος Κανονισμός: Για ποιες μετοχές «χτυπά» η καμπάνα

Από την άλλη πλευρά, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και οι έντονες επιχειρηματικές «ζυμώσεις» εξακολουθούν να παρέχουν «καύσιμα», στηρίζοντας το αφήγημα για καλύτερες αποτιμήσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Και γι’ αυτό τον λόγο, μακροπρόθεσμα, το «story» της ελληνικής αγοράς παραμένει θετικό, γεγονός το οποίο αναγκάζει τους traders να αναζητούν την επόμενη κορυφή – στόχο, με τις 1.550 μονάδες να συνιστούν την πρώτη επιλογή.

Πτώση στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, οι χθεσινοβραδινές απώλειες στη Wall Street, όπου ο Dow Jones κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2023, φαίνεται ότι επιβαρύνουν το διεθνές επενδυτικό κλίμα.

Ιδίως μετά τα πρακτικά της Federal Reserve, σύμφωνα με τα οποία ορισμένα στελέχη της κεντρικής τράπεζας εμφανίζονται προβληματισμένα για τη μικρή πρόοδο στο ζήτημα του πληθωρισμού, κάτι το οποίο θολώνει την προοπτική μείωσης των επιτοκίων.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,43% και τις 519 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει 0,35%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq προσπαθούν να «συνέλθουν» από τις απώλειες της προηγούμενης βραδιάς.

Χρηματιστήριο: Ποιες εισηγμένες «παλεύουν» να γίνουν… 200άρες

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)