Skip to main content

«Αντιστάθηκε» στην τραπεζική πτώση το Χ.Α.

Υπό το βάρος του τραπεζικού κλάδου βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές με περιορισμένες απώλειες, αλλά και συναλλαγές. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,12% στις 673 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 673,73 μονάδες και η χαμηλότερη στις 661,80. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 5,28% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 27,50 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,04 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,36% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,84%. 

Αυτήν την εβδομάδα δεν αναμένονται ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο της κεφαλαιαγοράς, με τους traders να αναμένουν το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής ώστε να αρχίσουν να ξετυλίγουν την επενδυτική στρατηγική τους ανάλογα με τις αλλαγές των ισορροπιών εντός της ελληνικής Βουλής. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα καθορίσει τον ρυθμό και την έκταση της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος στήριξης. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ως το τέλος Νοεμβρίου να προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή μια εκτεταμένη λίστα 53 προαπαιτούμενων, ώστε αφενός για να αναχρηματοδοτηθούν υποχρεώσεις 1,7 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και αφετέρου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.

Πέραν αυτού, οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν την ανάγκη αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και να δοθεί «ανάσα» στις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται σκληρά αφενός από την επιβολή των capital controls και αφετέρου από την είσοδο της χώρας  εκ νέου σε προεκλογική περίοδο.  

Στο μεταξύ, νέα δεδομένα για τα ξένα, κυρίως, χαρτοφυλάκια είναι και η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στην κατηγορία «Advanced Emerging market» («προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά») από την κατηγορία «ανεπτυγμένη αγορά» από τον διεθνή οίκο FTSE.

H υποβάθμιση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2016, οφείλεται στην επιβολή capital controls στους Έλληνες επενδυτές, τη μεγάλη χρονική περίοδο κατά την οποία το Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό και στη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια που επικρατεί στην Ελλάδα.

Στο ταμπλό τώρα, ισχυρές ήταν οι πιέσεις που άσκησαν οι μετοχές των τεσσάτων συστημικών τραπεζών, με την Πειραιώς να κλείνει στο -11,20%, την Eurobank στο -9,52%, την Εθνική στο -7,80% και την Alpha Bank στο -4,61%, ενώ σημαντικές ήταν και οι απώλειες της Viohalco (-2,48%) και της Ελλάκτωρ (-1,37%).

Στον αντίποδα, στηρίγματα παρείχαν οι μετοχές της Τιτάν (+4,45%), της Grivalia Properties (+3,22%), της ΕΧΑΕ (+2,65%), της ΜΕΤΚΑ (+2,24%), της Jumbo (+2,08%), των ΕΛΠΕ (+1,37%), και του ΟΠΑΠ (+1,04%).

 Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-7,53%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Κατασκευών – Υλικών  (+3,05%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 48 κινήθηκαν ανοδικά, 50 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.