Skip to main content

Σοφόν… το ασαφές: Αυτή τη φορά δεν έπεσε μόνο η Αθήνα

Από την έντυπη έκδοση

* Η αγορά δεν ξεκίνησε ανοδικά, ούτε ήταν δυνατόν η κυριαρχία της ανόδου να είχε πιθανότητες. Αφότου τα ασιατικά χρηματιστήρια κοντοστάθηκαν μετά από σημαντική ανοδική πορεία. Παράλληλα, τα futures των βασικών δεικτών στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια ειδοποιούσαν για έναρξη από το αρνητικό πεδίο. Συνεπώς, θα ήταν εκτός πραγματικότητας, μετά την αδιαφορία των συναλλασσόμενων τη Δευτέρα, να υπάρχουν προσδοκίες για κίνηση κόντρα στο ρεύμα την επόμενη, χωρίς να έχει μεσολαβήσει μια εξέλιξη που θα λειτουργούσε καταλυτικά. Το άνοιγμα στις 652,4 μονάδες φάνηκε σχετικά γρήγορα πως θα ήταν το ανώτερο μέρας, αν και αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 3,43 μονάδων. Οι ρυθμοί συναλλαγών υπογράμμιζαν τη διατήρηση των χαμηλών τόνων συναλλακτικά και για τους παλαιότερους αυτό ήταν μια καλή πληροφορία.

* Με κλείσιμο την προηγούμενη στις 655,8 μονάδες, οι ισχυροί θεσμικοί έκριναν πως η αγορά δεν θα εμφάνιζε μια ξαφνική έκρηξη στους όγκους, με αποτέλεσμα να αφήσουν τις συναλλαγές να εξελιχθούν χωρίς «ηχηρές» παρεμβάσεις. Με δεδομένη την ισχυρή στήριξη στη ζώνη των 630 – 640 μονάδων έκριναν, ορθά κατά την εκτίμησή μας, πως θα απειληθεί η αγορά από απίθανο πτωτικό ξεπέρασμα αυτών των επιπέδων. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν θα άφηναν τις πιέσεις να ορίζουν ανά ώρα νέα χαμηλά για τον μέσο όρο. Στις 10:52 ο Γ.Δ. έδειξε να σταματά την κάθοδό του στις 646,8 μονάδες, στις 11:48 ήταν οι 645,15, ενώ στις 12:24 η τιμή από την οποία ξεκίνησε μια βραχύβια αντίδραση ήταν οι 643,5 μονάδες. Αλλά στις 13:29 ορίστηκε πυθμένας στις 642,62, που αποτέλεσε το κατώτερο μέρας.

* Αφού κατόπιν η δυναμική εξελίχθηκε εις τρόπον ώστε να σχηματιστεί πλάγια κίνηση, ανάμεσα στις 643 και 646 μονάδες, από τις 13:33 έως τις 17:00. Στις δημοπρασίες κυριάρχησαν οι εντολές πώλησης και ενώ η ελεύθερη διαπραγμάτευση άφησε τον Γ.Δ. ψηλότερα από τις 645 μονάδες, δηλαδή ψηλότερα από τον μέσο της ζώνης εντός της οποίας πέρασε περίπου πέντε ώρες, το κλείσιμο ορίστηκε οριακά άνω των 644 μονάδων. Αυτή τη φορά τουλάχιστον, με απώλειες δεν ήταν μόνο η Αθήνα. Το ίδιο εμφάνιζαν όλοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες και στη Wall Street, αποτελούσε εξαίρεση ο Nasdaq με τις μετοχές της τεχνολογίας. Καθώς αποδείχθηκε πως οι επενδυτές θεώρησαν πως είχαν… «εμβολιαστεί» κατά του COVID-19, πολύ πριν αυτός εμφανιστεί. Καθώς στις τιμές αυτών ενσωμάτωσαν οι επενδυτές προοπτικές κερδών, χωρίς να ανησυχούν για μείωσή τους ακόμα και μετά από ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

* Αντίθετα για τις Τράπεζες, οι φήμες θέλουν να δυσκολεύονται να υιοθετήσουν τη δημιουργία μιας κοινής Bad Bank. Θεωρούν πιο βολική τη δημιουργία μιας τέτοιας τράπεζας για κάθε μια μονάχη. Οι δε επενδυτές, μόλις διαπίστωσαν την απώλεια της στήριξης στις 370 μονάδες, που αναφέραμε στο πρόσφατο παρελθόν για τον δείκτη τους, πίεσαν αποφασιστικά. Το κακό είναι πως τις μέρες που παγκόσμια επικρατεί η ανησυχία για το μέγεθος της ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας, ο κλάδος σε όλα τα μήκη και τα πλάτη πέφτει σε δυσμένεια. Ωστόσο, χθες, στην κορύφωση των πιέσεων δεν διασώθηκε κανένα blue chip και το πλήθος των ανοδικών μετοχών ήταν το ένα τέταρτο των καθοδικών στη φάση της ισορροπίας λίγο πάνω από το ελάχιστο μέρας. Ειρωνεία ή μήνυμα θεωρούμε ότι τα ανοδικά blue chip ήταν τα λιγοστά καθοδικά της περασμένης βδομάδας.   

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

* Η στρεβλωτική ενημέρωση θα γνωρίσει μέρες δόξας πάλι. Το καλοκαιρινό ρεπερτόριο δεν το καθορίζουν «οι δημοσιογράφοι». Μια ομάδα εργαζόμενων που χρησιμοποιείται από τα πολιτικά κόμματα ως διαχειριστές του καναλιού της επικοινωνίας τους με τους πολίτες, μέρος των οποίων «εργαλειοποιείται». Ωστόσο οι περισσότεροι εργάζονται σκληρά, σε έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον με χαμηλές απολαβές, παρέχοντας έργο μέσω της ανάγνωσης, της συλλογής πληροφοριών και απόψεων και τέλος διά της γραφής. Τα κόμματα εξουσίας ορίζουν το μενού. Η στρέβλωση αφορά την επιλεκτικότητα των θεμάτων από πλήθος… «αποκαλύψεων» για όσα παρασκηνιακά συμβαίνουν, χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτά θα προβάλλουν και θα παρουσιάζουν αναγκαστικά τα μέσα ενημέρωσης. Αλλά η αντιπολίτευση εστιάζει σε όσα έχουν καταγραφεί και επιβαρύνουν στελέχη της κυβέρνησης, ενώ οι κυβερνώντες στηλιτεύουν στελέχη και συνεργάτες των προηγούμενων. Πάμε λοιπόν, ΕΥΠ, βοσκοτόπια, ελβετικά δικαστήρια, συνέταιροι κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματίες με δεσμούς ποικίλων κατευθύνσεων, θα συνθέσουν το σκηνικό μιας όξυνσης που θα κορυφωθεί ανάλογα με το «ταμείο» τέλος Αύγουστου. 

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης