Skip to main content

H.I.G.: Επενδύσεις 600 εκατ. σε logistics και ξενοδοχεία – Εξετάζει εξαγορές σε Ισπανία, Ιταλία

Ella Rhodes

Η H.I.G συγκαταλέγεται στην πρώτη τριάδα των πλέον ενεργών ξένων επενδυτών στην Ελλάδα

Επενδύσεις συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ έχει σε εξέλιξη η H.I.G. Capital Advisors σε logistics και ξενοδοχεία με την Inventio, η οποία τις διαχειρίζεται, να εξετάζει και άλλα project αλλά και επέκταση σε διαφορετικούς τομείς καθώς και εκτός Ελλάδας.

H H.I.G. ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, έχει επενδύσει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα περίπου 1,5 δις, (εκ των οποίων περίπου 400 εκατ. ήταν ίδια κεφάλαια) και συνεχίζει έχοντας ανανεώσει το περιθώριο για έξοδό της από τις υφιστάμενες επενδύσεις κατά πέντε χρόνια, όπως είπε προχθές σε ενημέρωση του Τύπου ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, διευθύνων σύμβουλος της Inventio Group.

«Έχουμε ξεπεράσει την τριετία και πλέον θεωρούμαστε στρατηγικός επενδυτής για τη χώρα. Η μέχρι τώρα ανάπτυξή μας οδηγεί την H.I.G. να τοποθετεί περισσότερα κεφάλαια. Κάποια στιγμή θα έρθει η φάση της αποεπένδυσης, τώρα έχουμε περιθώριο μέχρι το 2029» σημείωσε συμπληρώνοντας ότι μέχρι στιγμής οι αποδόσεις της διαχειρίστριας κεφαλαίων και από τους δύο κλάδους είναι της τάξεως του 15% με 17%.

Από αριστερά προς τα δεξιά οι Δημήτρης Καλλιγέρης, COO Streem Global, Κωνσταντίνος Μπήτρος CEO Inventio Group και CEO Streem Global, Κωστής Σιδερής COO Inventio, Γιωργος Σταματίου CEO Ella Resorts

Μέσω δύο επιχειρηματικών «οχημάτων», των Ella Resorts στον ξενοδοχειακό τομέα και της Streem Global στον κλάδο των logistics, η H.I.G, σύμφωνα με τα στελέχη της, συγκαταλέγεται στην πρώτη τριάδα των πλέον ενεργών ξένων επενδυτών στην Ελλάδα απασχολώντας, συνολικά, περίπου 5.000 εργαζομένους.

Το οικόπεδο της Ελληνικής Χαλυβουργίας

Ειδικότερα, στον κλάδο των logistics εκτός από εξαγορές εταιριών που παρέχουν υπηρεσίες η H.I.G., μεταξύ άλλων, προχωρά στη μετατροπή του οικοπέδου της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο (291 στρέμματα) σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών – trimodal). Ο προϋπολογισμός της επένδυσης είναι 300 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνεται στις σε εξέλιξη επενδύσεις αξίας 600 εκατ. που προαναφέραμε).

Το έργο ωριμάζει υπό την εποπτεία της Inventio Edge (Project Management / Construction Project Management). Να σημειωθεί ότι η Inventio Edge διευρύνει τη δραστηριότητά της παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες (end-to-end) ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων (real-estate development) και προς τρίτους.

Ξενοδοχεία Ella Resorts

Στον κλάδο του hospitality τα πρώτα ξενοδοχεία που μπήκαν υπό την ομπρέλα της Ella Resorts είναι δύο μονάδες 5 αστέρων στη Ρόδο (Elissa Lifestyle Beach Resort και Helea Lifestyle Beach Resort – Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ, πρώην Aldemar Ρόδου).

Οι δύο αυτές μονάδες (σε έκταση 110 στρεμμάτων) ήρθαν στην ιδιοκτησία της H.I.G. έπειτα κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρίας στην οποία ανήκουν μέσω εξαγοράς του ποσοστού των παλαιών μετόχων. Πραγματοποιήθηκε πλήρης ανακαίνιση των εν λόγω ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 835 δωματίων (2.500 κλίνες) από 760 προηγουμένως, με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά (τα μοναδικά ανακαινισμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε αυτή την κλάση, όπως ειπώθηκε) την οποία επιμελήθηκε η Inventio Edge.

Ella Rhodes

Η συνολική επένδυση μέχρι σήμερα είναι 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι 350 θέσεις εργασίας μετά την ανακαίνιση αυξήθηκαν σε 600. Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταματίου διευθύνων σύμβουλο της Ella Resorts κυρίαρχα σημεία που διέπουν την δραστηριοποίηση του οχήματος της H.I.G. στα ξενοδοχεία είναι «η ενσωμάτωση τοπικών στοιχείων, η γαστρονομία και οι εμπειρίες εκτός ξενοδοχείου στη λογική της προσιτής πολυτέλειας».

8 ξενοδοχειακές μονάδες

Στα Ella Resorts συνολικά έχουν ενταχθεί 8 ξενοδοχειακές μονάδες. Εκτός από τις δύο προαναφερόμενες στη Ρόδο, 4 στην Κέρκυρα, 1 στην Κρήτη και 1 στην Αττική με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων. Στόχος της H.I.G., για την εντός Ελλάδος δραστηριότητα της είναι τα 6.000 δωμάτια ενώ ευρύτερα στη Μεσόγειο τα 10.000 δωμάτια.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Μπήτρος είπε ότι το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων έπειτα από τις ανακαινίσεις που είναι σε εξέλιξη ή θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, θα φτάσει σε αξία το 1 δις.

Ωστόσο, όπως τόνισε «θέλει προσοχή το πως αποτιμούμε γιατί λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες, επιτόκια, εξελίξεις στην οικονομία κ.λ.π. και εν τέλει πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία». Πέρσι ο συνολικός τζίρος από τα ξενοδοχεία ήταν 55 εκατ. ευρώ. Φέτος εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με ένα ξενοδοχείο λιγότερο σε λειτουργία λόγω ανακαίνισης και πολύ λιγότερες αφίξεις από το Ισραήλ.

Οι κρατήσεις

Οι κρατήσεις προέρχονται από online πλατφόρμες κατά 40% και 60% από tour operation. Στην Αττική και συγκεκριμένα στην Αγία Μαρίνα (Αθηναϊκή Ριβιέρα) έχει εξαγοραστεί το πρώην ξενοδοχείο Aλθέα, δυναμικότητας 350 δωματίων.

Στην παρούσα φάση το έργο της ανακαίνισης βρίσκεται σε πρώιμο μελετητικό και δανειοδοτικό στάδιο. Όπως είπε ο κ. Μπήτρος η αδειοδοτική διαδικασία εκτιμάται ότι θα χρειαστεί 2 με 3 χρόνια. Πρόκειται για ξενοδοχείο που κατασκευάστηκε πριν 50 χρόνια και οι εργασίες για να μετατραπεί σε σύγχρονο τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων είναι αρκετές με πρώτη αυτή του ελέγχου της στατικότητας.

Η συνολική επένδυση εκτιμάται, σε αυτή τη φάση, 70 – 80 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα επίσης με όσα ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρόδο το Σάββατο, με καλεσμένους τους αρμόδιους δημοσιογράφους, στον συνεδριακό χώρο του Helea Lifestyle Beach Resort, η H.I.G. ενδιαφέρεται για ξενοδοχεία με περισσότερα από 200 δωμάτια.

Το βλέμμα εκτός Ελλάδας

Παράλληλα εξετάζεται πιθανότητα αγοράς γης για τη δημιουργία εξαρχής τουριστικών μονάδων ή και αποθηκών, ενώ η δραστηριοποίηση της H.I.G δεν θα περιοριστεί στην Ελλάδα, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία. «Δεν έχουμε καθορισμένο προϋπολογισμό, είναι δυναμικός, εφόσον βρούμε κάτι που ταιριάζει στο λογική μας, προχωράμε» ανέφερε σχετικά, συμπληρώνοντας ότι για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις στη χώρα μας αποτελεί ανάγκη να απλοποιηθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες τις οποίες χαρακτήρισε «πολύπλοκες και δαιδαλώδεις».

Ακόμη, ο διευθύνων σύμβουλος της Inventio Group απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα: Σημείωσε ότι η H.I.G. είχε εξετάσει την περίπτωση επένδυσης στο Ελληνικό ωστόσο έκρινε πως δεν την ενδιέφερε καθώς «είναι πολύ ακριβό για τις αναπτύξεις που μας ενδιαφέρουν». Για την πιθανότητα ενασχόλησης με τα ΣΔΙΤ είπε ότι «μας απασχολούν, βλέπουμε ορισμένα, αλλά δύσκολα εμείς θα μπαίναμε σε αυτή τη διαδικασία. Πάντως πήραμε τον φάκελο για την Φυλή και θα συμμετέχουμε στη διαβούλευση, αν το κρίνουμε ενδιαφέρον».

«Έχουμε εξετάσει έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά θα σταματήσουμε, φαίνεται να γίνεται πολύπλοκο. Πιθανότατα να ασχοληθούμε με τον αγροδιατροφικό τομέα (ως Inventio), αλλά δεν υπάρχει ακόμα κάτι ανακοινώσιμο» κατέληξε κ. Μπήτρος.

Η H.I.G. Capital Advisors LLC είναι διαχειριστής κεφαλαίων με πάνω από 62 δις. δολάρια ενεργητικό. Τελεί υπό την εποπτεία της Securities & Exchange Commision (SEC file 801-74338) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Financial Conduct Autority (FSA) του Ηνωμένου Βασιλείου.