Skip to main content

«Ξεπαγώνουν» οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Συρίας: Για πρώτη φορά από το 2012 Σαουδάραβας πρέσβης στη Δαμασκό

Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ ήταν στην απομόνωση. Αλλά οι σχέσεις του με τον αραβικό κόσμο τον τελευταίο χρόνο αποκαθίστανται

Πριν από έναν χρόνο η Συρία έγινε δεκτή και πάλι στον Αραβικό Σύνδεσμο

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Κυριακή τον διορισμό του πρώτου πρεσβευτή της στη Συρία, μετά τη διακοπή των σχέσεών της με τη Δαμασκό εδώ και 12 χρόνια. Πρόκειται για μία κίνηση που σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη αναθέρμανση των διμερών σχέσεων μετά την επανεισδοχή της χώρας στον Αραβικό Σύνδεσμο πριν από έναν χρόνο.

Ο διορισμός του Φαϊζάλ Αλ Μουτζφέλ ως πρώτου πρεσβευτή του βασιλείου στη Συρία από το 2012 ανακοινώθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Έρχεται πάνω από ένα χρόνο μετά την επανεισδοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο των 22 μελών. Η χώρα παρέμενε εκτός Συνδέσμου για περισσότερο από μια δεκαετία λόγω της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλωτών από τον Πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ το 2011. Το Ριάντ διέκοψε τις σχέσεις με τη Δαμασκό το 2012.

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης και οι αρχές δεν σχολίασαν αμέσως την εξέλιξη.

Στο 14ο έτος του ο εμφύλιος

Η εξέγερση που μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, που τώρα διανύει το 14ο έτος της, έχει σκοτώσει σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους και έχει εκτοπίσει το μισό του προπολεμικού πληθυσμού της χώρας των 23 εκατομμυρίων.

Μπορεί τα τελευταία δύο χρόνια να έχουν περιοριστεί οι συγκρούσεις, αλλά έχει παγώσει και κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση βιώσιμης πολιτικής λύσης για τον οριστικό τερματισμό του.

Ένας καταστροφικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ τον Φεβρουάριο του 2023 που συγκλόνισε την Τουρκία και τη βόρεια Συρία ήταν καταλύτης για τις περισσότερες αραβικές χώρες στο να αποκαταστήσουν τους δεσμούς με τον Πρόεδρο Άσαντ.

Μπασάρ Αλ Άσαντ: Ο άνθρωπος που επέστρεψε από το κρύο