Skip to main content

Οι επενδυτές «αγκάλιασαν» το νέο 10ετές ομόλογο

Απολύτως θερμή είναι η ανταπόκριση των επενδυτών στην έκδοση του νέου 10ετους ομολόγου, με την οποία η Ελλάδα κάνει την τρίτη παρουσία της φέτος στις αγορές. 

Οι προσφορές στο βιβλίο, που άνοιξε το πρωί, ξεπέρασαν τα 15,7 δισ. ευρώ με τον ΟΔΔΗΧ να σχεδιάζει να αντλήσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Δεν έχουν γίνει ακόμη βεβαίως γνωστά στοιχεία για το προφίλ επενδυτών, αλλά εκφράζονται εκτιμήσεις ότι θα είναι υψηλής ποιότητας όπως συνέβη και στις δύο προηγούμενες εκδόσεις της χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο αντλήσαμε 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση 15ετους ομολόγου και τον Απρίλιο 2 δισ. ευρώ από την έκδοση 7ετους ομολόγου. Για το σύνολο του 2020 έχουν προγραμματιστεί εκδόσεις συνολικού ύψους έως και 8 δισ. ευρώ. 

Το αρχικό guidance για το επιτόκιο στην έκδοση, την οποία έχουν αναλάβει να «τρέξουν» έξι μεγάλες ξένες επενδυτικές τράπεζες, ορίστηκε στο 1,65% με 1,70%, αλλά εκτιμάται ότι το τελικό επιτόκιο μπορεί να κινηθεί χαμηλότερα, κοντά στο 1,5% με 1,6% χάρη στην ισχυρή ζήτηση. 

Η κυβέρνηση θέλησε να εκμεταλλευθεί τις ευνοϊκές συνθήκες που έχουν διαμορφώσει στην αγορά οι δυναμικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ, οι οποίες και έχουν οδηγήσει την απόδοση του 10ετους στην ΗΔΑΤ κάτω από το 1,4%. Υπενθυμίζεται πως όταν έκανε ισχυρή την παρουσία του ο Covid-19 στην Ευρώπη οι αποδόσεις του συνόλου των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας είχαν εκτιναχθεί στα ύψη, με εκείνη του ελληνικού να αγγίζει και πάλι το 4%. H EKT ωστόσο πέτυχε πολύ γρήγορα να επαναφέρει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού για τα μέλη του ευρώ. 

naftemporiki.gr