Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Οι αγορές κοντοστάθηκαν τη Δευτέρα και έτοιμη για κάτι ανάλογο ήταν και αυτή της Αθήνας αλλά το κλίμα άλλαξε στο τέλος με την εκ Βρυξελλών εισαγόμενη αισιοδοξία. Η στήλη μετά από την τελική έκβαση της συνάντησης Κορυφής και μετά το τέλος του Eurogroup ως θετικότερο εκτιμά το δεδομένο οι επικεφαλής των θεσμών να βρίσκονται στην Αθήνα σήμερα που συνοδεύεται από το σχόλιο του Ντέισελμπλουμ ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά «εάν επιθυμούμε να πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε το καλοκαίρι». Επίσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πάντως όπως είπε, υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά κενά και απαιτείται εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων.
Συνεχίζεται συνεπώς η δημιουργική για το ΧΑ ασάφεια γύρω από την εικόνα της σχέσης της χώρας με τους πιστωτές, με την εικόνα των συναλλαγών στο ΧΑ τον Φεβρουάριο να διαμορφώνεται ως εξής: Στο 62,3% έναντι 61,8% τον προηγούμενο μήνα, ανέρχεται η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς την συμμετοχή του ΤΧΣ. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ (1.393,99 εκατ. ευρώ ή 4,5%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται σε 59,6% παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 1,5% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Οι ξένοι επενδυτές τον Φεβρουάριο 2016 πραγματοποίησαν το 56,2% της συνολικής αξίας συναλλαγών.
Η ανάλυση των συναλλαγών της Δευτέρας αποκάλυψε ότι αυτό που ανέτρεψε τη διάθεση των θεσμικών που έπαιζαν τις συναλλαγές με διάθεση συσσώρευσης λίγο κάτω από την κορύφωση των τιμών την περασμένη βδομάδα ήταν μια «πληροφορία» από τις Βρυξέλλες. Είχε να κάνει με την μέρα της επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, που οι αρμόδιοι στο εσωτερικό άφηναν να εννοηθεί πως θα γίνει την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Το ότι ο Ντάϊσεμπλουμ την όρισε την Τρίτη έκανε τη διαφορά. Η δε αντίδραση των επενδυτών στο ΧΑ ήταν τόσο έντονη και ακαριαία, που αποκάλυψε σε μεγάλο βαθμό τη βάση της επίμονης αγοραστικής διάθεσης των τελευταίων ημερών. Επίσης υπογράμμισε τη βαρύτητα που δίνουν στις δηλώσεις των Ευρωπαίων ιθυνόντων οι ξένοι θεσμικοί. Έναντι του βάρους που έχουν για αυτούς σχόλια των αρμοδίων για την οικονομία της ελληνικής πλευράς. Παράλληλα φάνηκε να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες η εξήγηση που έχει δώσει η στήλη για τη στάση των ξένων θεσμικών από την τρίτη βδομάδα του Φεβρουαρίου και μετά.
Στα χρήσιμα μηνύματα από χθες, είναι και οι διαφορές ή οι ομοιότητες στις μεταβολές των κλαδικών δεικτών στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών και στο κλείσιμο. Οι κλάδοι που έφεραν την ανατροπή ήταν των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας της Κοινής Ωφέλειας, στα Ταξίδια Αναψυχή, Τηλεπικοινωνιών, Τραπεζών. Ενώ διατήρησαν την πτωτική τους μεταβολή των Ασφαλειών, Βιομηχανικών Προϊόντων, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη, Πρώτων Υλών, Τεχνολογίας και Υγείας. Σταθερά ανοδικά κινήθηκαν οι εταιρίες του Εμπορίου, στις Κατασκευές Υλικά, Τροφίμων Ποτών και Χρ/μικών Υπηρεσιών. Αυτά ενδιαφέρουν όσους αναζητούν μετοχές για κινήσεις βραχυπρόθεσμων οριζόντων. Βασίλισσες του συναλλακτικού ενδιαφέροντος παρέμειναν οι Τράπεζες με ανέβασμα του τζίρου τους ως ποσοστό του συνολικού που έπεσε.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Μικτά πρόσημα εμφάνισαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τα κέρδη του ενεργειακού τομέα να «εξουδετερώνουν» τις απώλειες στον κλάδο της τεχνολογίας.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 17.073,65 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 0,19% στις 4.708,36 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,09% στις 2.001,34 μονάδες.
Στο μεταξύ, πάνω από τα 37 δολάρια έκλεισε σήμερα η τιμή του πετρελαίου, καθώς αίρονται σταδιακά οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία. Τα συμβόλαια WTI εκτινάχθηκαν κατά 5,77% στα 37,88 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 5,17% στα 40,42 δολάρια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανάκαμψη της τιμής του αργού οφείλεται στη βελτίωση του επενδυτικού αισθήματος και στην αναθεώρηση των προοπτικών για την παγκόσμια κατανάλωση.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο 2,5% αναθεώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch την εκτίμηση για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2016, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών στις διεθνείς αγορές. Σημειώνεται ότι η πρότερη εκτίμηση του Fitch έκανε λόγο για ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2,9% έναντι 2,5% το 2015.
Μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,7% έναντι 2,1% της εκτίμησης του Δεκεμβρίου. Όσον αφορά τις αναδυόμενες χώρες, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% , με τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας να μην υπερβαίνει το 6,2%.
Την ίδια ώρα, το ΑΕΠ στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,1% έναντι 2,5% της προηγούμενης εκτίμησης, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών στην εξαγωγική δραστηριότητα και της αδύναμης καταναλωτικής δαπάνης.
ΕΥΡΩΠΗ
Σε αρνητικό έδαφος τερμάτισαν τη Δευτέρα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την προσεχή Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,42% στις 6.173 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες κατά 0,63% στις 9.762 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,54% στις 4.431 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση κατά 0,30% στις 339,65 μονάδες.
Στο ταμπλό, ξεχώρισε η εκρηκτική άνοδος κατά 7,30% της Old Mutual, μετά την αναθεώρηση του στρατηγικού της πλάνου. Αντίθετα, η μετοχή της EDF υποχώρησε κατά 8,2% στον απόηχο της παραίτησης του οικονομικού διευθυντή. Πτωτικά κατά 2,4% κινήθηκε και η Barclays μετά την υποβάθμιση της σύστασης σε «hold» από την Deutsche Bank.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εμφάνισαν τον Ιανουάριο οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία έδειξαν μείωση των παραγγελιών κατά 0,1% έναντι του Δεκεμβρίου του 2015.
Αντίθετα, έναντι του Ιανουαρίου του 2015, οι εργοστασιακές παραγγελίες παρουσίασαν άνοδο κατά 1,1%. Την ίδια ώρα, οι παραγγελίες για εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1% ενώ οι παραγγελίες για επενδυτικά αγαθά κατά 1,7%. Κατά 3,9% αυξήθηκαν και οι παραγγελίες για καταναλωτικά αγαθά.
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών υποχώρησε από την πλευρά της, η επενδυτική εμπιστοσύνη στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον δείκτη της Sentix. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος υποχώρησε στις 5,5 μονάδες τον Μάρτιο έναντι 6 μονάδων τον Φεβρουάριο.
Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης «τρεχουσών συνθηκών» διολίσθησε στις 8,3 μονάδες από 10,5 μονάδες προηγουμένως. Στον αντίποδα, ο δείκτης «μελλοντικών προσδοκιών» ενισχύθηκε στις 2,8 μονάδες έναντι 1,5 μονάδων τον Φεβρουάριο.
Την ίδια ώρα, την υποβάθμιση των προοπτικών της αξιολόγησης της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ο οίκος Fitch, επικαλούμενος την πολιτική αβεβαιότητα και την «κόπωση» στη δημοσιονομική προσαρμογή. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος υποβάθμισε σε «σταθερό» από «θετικό» προηγουμένως, το outlook της Πορτογαλίας, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση «ΒΒ+» της πιστοληπτικής της ικανότητας.
Παράλληλα, την ανάπτυξη της οικονομίας κατά 6,5% – 7% έθεσε ως στόχο για το 2016 η κινεζική κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι θα φέρει εις πέρας την αναδιάρθρωση του εγχώριου οικονομικού μοντέλου.
Από το βήμα του εθνικού κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός της χώρας προανήγγειλε τη μείωση των φορολογικών βαρών, προκειμένου οι εταιρείες να δύνανται να προβούν σε περισσότερες επενδύσεις. Τέλος, ανακοίνωσε ένα ευρύ πρόγραμμα πιστώσεων, το οποίο περιλαμβάνει δάνεια τόσο από τραπεζικά όσο και μη τραπεζικά, ιδρύματα. Στόχος αποτελεί η αύξηση του ρυθμού χορήγησης πιστώσεων στο 13%.
ΧΑ
Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών κατώτερους από της προηγούμενης συνόδου, και κατάφεραν στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας να οδηγήσουν τους βασικούς δείκτες της αγοράς ακόμα ψηλότερα αλλά με διαφορετικό τρόπο. Στα πρώτα 43 λεπτά των συναλλαγών αναζητήθηκε ισορροπία προσφοράς και ζήτησης αρκετά κάτω από τα επίπεδα του κλεισίματος της Παρασκευής. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου το πρόσημο της μεταβολής των ΓΔ και 25άρη δεν άλλαξε και ήταν διαρκώς αρνητικό. Το άνοιγμα έγινε με πτωτικό χάσμα και από τις 11:13 ως τις 12:33 που οι επενδυτές κίνησαν τους δείκτες σε θετικό και αρνητικό πεδίο, εμφανίστηκε το μέγιστο μέρας για το πρώτο μέρος στις 12:00. Ήταν οι 555,28 μονάδες για τον ΓΔ και οι 150,26 για τον 25άρη τιμές κάτω από τη ζώνη τιμών που την Παρασκευή αποτέλεσαν οροφή.
Από τις 12:00 εμφανίστηκαν πιέσεις και οι τιμές συνέχισαν την πτώση ως τις 13:04. Το πρώτο ελάχιστο των δεικτών ορίστηκε τότε και ήταν οι 546,7 μονάδες και οι 147,60 για τον 25άρη. Αλλά μετά από πλάγια κίνηση στις 16:11 είχαμε την εγγραφή νέου χαμηλού μέρας στις 546,20 για το ΓΔ και στις 147,53 για τον 25άρη και ενώ δεν ήταν τόσο σημαντική διαφορά μεταξύ των ελάχιστων μετά την εγγραφή τους ξεκίνησε μια σχεδόν κατακόρυφη άνοδος που έφερε νέο μέγιστο μέρας ακριβώς στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης που αντιστοιχούσε σε τζίρο μικρότερο των 50 εκατ. ευρώ. Μετά το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης η πορεία τους είχε ανοδική κίνηση που προϊδέαζε για άνοδο ακόμα και στις δημοπρασίες. Κάτι που συνέβη τελικά.
Την ώρα που οι βασικοί δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη είχαν πτωτική εικόνα το ΧΑ εμφάνισε τη δυνατότητα να απορροφήσει την προσφορά από βραχυπρόθεσμους παίκτες που ενθυλάκωσαν σημαντικά κέρδη και οι θεσμικοί παρουσίασαν διάθεση για διόρθωση στις μετοχές του Τραπεζικού κλάδου. Αλλά διατηρώντας το αγοραστικό ενδιαφέρον κύρια για τις μετοχές ΕΕΕ, ΤΙΤΚ και ΦΦΡΓΚΠ και ανατρέποντας τις απώλειες από τον τραπεζικό κλάδο πέτυχαν το 8 στις 8 για το μέσο όρο του ΧΑ. Άρα δεν συντονίστηκε απόλυτα με την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών το ΧΑ και διατήρησε την σχετική του ανεξαρτησία.
Τα futures των χρηματιστηρίων της Wall Street έδειξαν ξεκίνημα πτωτικό που επηρέασε τους θεσμικούς στην Ευρώπη, αφού οι δείκτες των χρηματιστηρίων αποτύπωναν πτώση μικρών διαστάσεων. Σήμερα, δεν ήταν η είσοδος των διαχειριστών του δολαρίου που εκτίναξε το αγοραστικό ενδιαφέρον αλλά πληροφορίες για την ταχύτητα των εξελίξεων που αφορούν στην Ελλάδα και τους πιστωτές από τις Βρυξέλλες.
Η στατιστική εικόνα άλλαξε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (10 από 6) έναντι των ανοδικών (14 από 16) με ένα (ΒΙΟ) αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας 19 είχαν πτώση και 2 ήταν αμετάβλητες. Στα 58,021 από 72,693 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 30,87 από 39,11 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -1,01%, ο CAC είχε μεταβολή -1,02%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,89%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν στο ξεκίνημα καθοδική τάση που στη συνέχεια διατηρήθηκε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα +0,04% και -0,26%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +1,19% και έφθασε στις 559,44 από 552,84 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 152,66 από 149,93 με μεταβολή +1,82%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών προς τα πάνω κατά 3 μονάδες στον ΓΔ και 1,2 στον 25άρη που έκλεισαν σχεδόν πάνω στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Εμπορίου +5,41% από +6,79%, Κατασκευές Υλικά +4,48% από +2,73%, Τροφίμων Ποτών +2,76% από -0,56%, Ταξίδια Αναψυχή +2,55% από -0,09%, Τραπεζών +2,35% από -4,28%, ο 25άρης +1,82% από -0,50%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,61% από +1,24%, ο ΓΔ +1,19% από +0,27%, Χημικών +0,73% από +0,73%, Ακίνητης Περιουσίας +0,70% από +2,31%, Τηλεπικοινωνιών +0,49% από +5,33%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των Ασφαλειών -7,14% από 0,00%, Υγείας -5,09% από +2,61%, Πρώτων Υλών -4,31% από +3,43%, Βιομηχανικών Προϊόντων -2,07% από +1,91%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,85% από -2,63%, ο FTSEM -1,29% από +0,03%, Τεχνολογίας -0,77% από +0,67%, Κοινής Ωφέλειας -0,59% από +0,51%, Πετρελαίου Αερίου -0,16% από +2,71%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,021 από 72,693 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,621 από 6,151 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 54,605 από 64,549 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,592 από 1,282 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,615 από 41,092 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 99,518 από 108,284 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 52 από 59 των καθοδικών σε 53 από 41 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 12 από 25.
Τεχνική ανάλυση
Επιμένουμε στην θέση που ανάπτυξε για τον ΓΔ ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, από την Παρασκευή: «Το ‘πέσιμο’ μεγάλων ‘inflows’, άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ, από τα Passive Investors / Index trackers των δεικτών (GREK, MSCI και FTSE) μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε μια τόσο ‘ρηχή’ Αγορά, έχει φέρει τα κάτω – πάνω στο Χ.Α., ωσάν η πρόκληση έντονων κυματισμών από τη ρίψη μιας μεγάλης πέτρας σε στάσιμη λίμνη.
Κάτω από αυτή τη συντονισμένη πίεση των αγοραστών και την “έντεχνη απόσυρση” των πωλητών, από ισχυρούς Ξένους Θεσμικούς Οίκους, έχει προκαλέσει ένα έντονο ανοδικό momentum σπρώχνοντας το Γενικό Δείκτη να διανύσει πολύ γρήγορα μια απόσταση 136 μονάδων, ή σε ποσοστό +32% φτάνοντας σε διαγραμματικά επίπεδα αντίστασης πολύ “δύστροπα” για την περαιτέρω πορεία.
Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η ένδειξη διαπερατότητας των 550 με 560 μονάδων, καθώς θα ανοίξει ανοδικό μέτωπο με τα πολύ σκληρά επίπεδα των 580, 600 και 630 μονάδων. Πιθανή αδυναμία επιβεβαιωμένης εισόδου του Γενικού Δείκτη άνω των 560 μονάδων θα δημιουργήσει το πρώτο ρήγμα στο υπάρχον έντονο ανοδικό “trend” αφήνοντας περιθώρια για ένα “pullbac” προς τη ζώνη στήριξης των 530 με 520 μονάδων».
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Οι Αγορές κινούνται τις περισσότερες φορές προεξοφλητικά και στα θετικά και στα αρνητικά γεγονότα και ειδικά σε τέτοιες περιόδους η τεχνική ανάλυση είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει κάποιος την Αγορά.
Αν θέλουμε να ψάξουμε αφορμές για τον λόγο που η Αγορά ανεβαίνει, μία πρώτη “γεύση” έδωσαν οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, μπροστά μας έχουμε πιθανή προσπάθεια να κλείσει η Αξιολόγηση, έστω και σε κομμάτια, την πιθανή εισροή σημαντικών κεφαλαίων λόγω ένταξής μας στις Αναπτυσσόμενες Αγορές, ενώ παράλληλα αναμένονται θετικές επαναξιολογήσεις τόσο της Ελληνικής Οικονομίας όσο και του Τραπεζικού κλάδου.
Από την άλλη, η Οικονομία συνεχίζει να κινείται σε ένα ασταθές περιβάλλον, χωρίς ακόμα να έχουμε κάποια γεγονότα που θα μας δώσουν σιγά – σιγά την πεποίθηση ότι αλλάζει ρότα.
Για να μπορέσει να ανακάμψει με γρήγορους ρυθμούς, χρειάζονται οι Μεταρρυθμίσεις που ουσιαστικά δεν έχουν προχωρήσει στο ελάχιστο. Το Ασφαλιστικό είναι ίσως το πιο σημαντικό και δύσκολο αγκάθι, μιας και επηρεάζει άμεσα και το κόστος του Κράτους αφού όσους φόρους και να βάλουν δεν πρόκειται να αυξήσουν έσοδα.
Η διαμάχη ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το IMF σίγουρα μας ωφελεί, μιας και θα βρεθεί μία μεσοβέζικη λύση, παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις στις Μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα χρειάζεται για να μπορέσει να αναπτυχθεί.
Θυμίζουμε πως αν καταφέρουμε και πάρουμε Αξιολόγηση τότε θα συμμετάσχουμε στο ‘QE’ κάτι που μπορεί να αλλάξει κάθετα τα δεδομένα. Κάποια deals, περισσότερο στο Εσωτερικό, δείχνουν ότι υπάρχει κινητικότητα ακόμα και στις παρούσες συνθήκες, με την Αγορά να περιμένει έστω και μικρή εξομάλυνση για να απελευθερώσει τις ‘κοιμώμενες δυνάμεις’ που έχει συσσωρεύσει το μεγάλο τελευταίο διάστημα.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τρίτη, καθώς οι επενδυτές πήραν τα κέρδη μετά από μακράς διαρκείας ράλι και οι επενδυτές εμφανίστηκαν δύσπιστοι όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς εν όψει των σημαντικών συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών.
Οδηγούμενος από την Κίνα, ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε περισσότερο από 1%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας και ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησαν περισσότερο από -1% αλλά αργότερα μειώθηκε στο -0,7%.
Έχουμε δει μια μεγάλη ανοδική κίνηση στις αγορές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και οι επενδυτές ζητούν χρόνο πριν από την απόφαση της ΕΚΤ και τη συνεδρίαση της Fed στις επόμενες ημέρες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να προχωρήσει σε αναθεώρηση της πολιτικής της, την Πέμπτη, αλλά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πόσο μακριά θα πάει. Εν τω μεταξύ, εν όψει της συνάντησης επί της πολιτικής της Federal Reserve των ΗΠΑ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα ομόλογα της Fed δείχνουν ότι για φέτος ακόμα περιμένουν μόνο μια αύξηση των επιτοκίων της.
Επιπλέον, κυκλοφόρησαν το πρωί τα δεδομένα για τις εξαγωγές της Κίνας το Φεβρουάριο και ήταν χειρότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών, με πτώση 25,4% από το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 13,8%.
Ακόμα, η διάθεση για ανάληψη κινδύνου ήταν σε γενικές γραμμές δυνατή καθώς το εντυπωσιακό ράλι στις αγορές εμπορευμάτων κατάφερε να διαχυθεί πάνω σε μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία, όπως το υψηλής απόδοσης δολάριο Αυστραλίας και το γίγαντα στον τομέα εξόρυξης Glencore, που είναι κερδισμένα κατά 5% και 35%, αντίστοιχα, σε μια εβδομάδα.
Τα futures για το μπρεντ εκτινάχθηκαν σε τόσο υψηλά επίπεδα ως τα 41,04 δολάρια ανά βαρέλι την Δευτέρα, επεκτείνοντας την ανάκτηση των απωλειών τους από ένα χαμηλό 12ετών 27,10 που χτύπησε τον Ιανουάριο. Τα futures αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν επίσης ως τα 38,11 δολάρια το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιανουαρίου.
Στην αγορά συναλλάγματος, οι επενδυτές επέστρεψαν σε νομίσματα που συνδέονται με πρώτες ύλες, στέλνοντας το δολάριο Αυστραλίας στα υψηλότερα του επίπεδα σε σχεδόν οκτώ μήνες ως το 0,7486 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την Δευτέρα, τελευταία ανήλθε στο 0,7424.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Ενδεχομένως την Τρίτη οι επικεφαλής των θεσμών να βρίσκονται στην Αθήνα, επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά «εάν επιθυμούμε να πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε το καλοκαίρι». Ο κ. Ντέισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πάντως όπως είπε, υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά κενά και απαιτείται εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων.
Κατά της σύνδεσης του προσφυγικού και της αξιολόγησης τάχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup. Όπως είπε, η Ελλάδα πρέπει έχει κάθε υποστήριξη για το προσφυγικό, η Γερμανία δεν θέλει να την αφήσει μόνη της σε αυτό το ζήτημα, όμως τα δύο ζητήματα δεν πρέπει να συνδέονται γιατί είναι δύο διαφορετικά θέματα. Υπογράμμισε πάντως την πρόθεση η Αθήνα να στηριχτεί στο προσφυγικό ζήτημα.
Για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα θα αποφασίσει το Eurogroup, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
«Οι θεσμοί πρέπει να δείξουν σήμερα ότι έχουν κοινή άποψη για την αξιολόγηση», δήλωσε ο Μοσκοβισί.
Την επιστροφή των θεσμών επιβεβαίωσε εξερχόμενος του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας ότι το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές. «Συνεπώς, αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση» δήλωσε υπουργός.
Κοινή θέση των θεσμών και του Eurogroup αποτελεί η προσήλωση στη συμφωνία του καλοκαιριού δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ευρωομάδας Γερούν Ντέισελμπλουμ. Ο ίδιος τόνισε πως στην Ελλάδα χρειάζεται μια αξιόπιστη και βιώσιμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τα δημοσιονομικά να βρίσκονται μεσοπρόθεσμα σε σωστή τροχιά. Για να τηρήσουμε τη συμφωνία του καλοκαιριού πρέπει να εξετάσουμε πόσα δημοσιονομικά μέτρα χρειάζονται, τι είδους μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει στο ασφαλιστικό, σημείωσε ο Ντέισελμπλουμ.
Την Τετάρτη αναμένεται να αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομίας στη Βουλή προς ψήφιση τροπολογία με την οποία θα δοθεί νέα παράταση στο καθεστώς αναστολής πώλησης «κόκκινων» δανείων που αφορούν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά, επιχειρηματικά προς μικρομεσαίες εταιρείες και χορηγήσεις με την εγγύηση του Δημοσίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου
Στο 62,3% έναντι 61,8% τον προηγούμενο μήνα, ανέρχεται η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς την συμμετοχή του ΤΧΣ. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ (1.393,99 εκατ. ευρώ ή 4,5%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται σε 59,6% παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 1,5% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Οι ξένοι επενδυτές τον Φεβρουάριο 2016 πραγματοποίησαν το 56,2% της συνολικής αξίας συναλλαγών.
Για το απώτερο μέλλον και πάντως μετά τη δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας -που θα απορροφήσει το ΤΑΙΠΕΔ με όλο το χαρτοφυλάκιό του, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία- μετατίθενται οι αποφάσεις για τα ΕΛΤΑ, τα οποία προβλέπεται και το 2016 να κλείσουν με κέρδη.
Η εταιρεία Άκτωρ σε κοινοπραξία με τη γαλλική Spiecapag θα υλοποιήσουν την κατασκευή του πρώτου τμήματος του έργου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) στη βόρειο Ελλάδα, για τη μεταφορά Φυσικού Αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
Το συγκεκριμένο τμήμα του έργου αφορά την κατασκευή αγωγού διαμέτρου 48 ιντσών, μήκους 180 χιλιομέτρων, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι την Καβάλα, καθώς και τις συμπληρωματικές εγκαταστάσεις για τη λειτουργία του.
Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται σε δύο έτη περίπου.
Την Παρασκευή, 11 Μαρτίου, θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Motor Oil, για το σύνολο του 2015.
Την Τρίτη, 15 Μαρτίου, θα ακολουθήσει ενημέρωση επενδυτών και αναλυτών, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 8 Ιουνίου.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Στο 2,5% αναθεώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch την εκτίμηση για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2016, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών στις διεθνείς αγορές.Σημειώνεται ότι η πρότερη εκτίμηση του Fitch έκανε λόγο για ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2,9% έναντι 2,5% το 2015.
Για τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις ενός Brexit προειδοποίησε το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτου Ifo. «Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα ζημιώσει και τις δύο πλευρές» τόνισε το ινστιτούτο, το οποίο ασκεί σημαντική επιρροή στους κύκλους της Καγκελαρίας. «Στο χειρότερο σενάριο, το Brexit θα επιφέρει την αναστολή του ελεύθερου εμπορίου και την επαναφορά των εμποδίων» πρόσθεσε.
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών υποχώρησε η επενδυτική εμπιστοσύνη στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον δείκτη της Sentix. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος υποχώρησε στις 5,5 μονάδες τον Μάρτιο έναντι 6 μονάδων τον Φεβρουάριο. Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης «τρεχουσών συνθηκών» διολίσθησε στις 8,3 μονάδες από 10,5 μονάδες προηγουμένως.
Στον αντίποδα, ο δείκτης «μελλοντικών προσδοκιών» ενισχύθηκε στις 2,8 μονάδες έναντι 1,5 μονάδων τον Φεβρουάριο.
Την υποβάθμιση των προοπτικών της αξιολόγησης της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ο οίκος Fitch, επικαλούμενος την πολιτική αβεβαιότητα και την «κόπωση» στη δημοσιονομική προσαρμογή. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος υποβάθμισε σε «σταθερό» από «θετικό» προηγουμένως, το outlook της Πορτογαλίας, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση «ΒΒ+» της πιστοληπτικής της ικανότητας.
Την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο επιβεβαίωσε μέσωTwitter ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Χάρης Γεωργιάδης.
«Η Κύπρος εκτός μνημονίου» έγραψε ο κ. Γεωργιάδης το απόγευμα της Δευτέρας. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος», πρόσθεσε. Τον λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου συνεχάρη σε δήλωσή της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ «για τα επιτεύγματά τους στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής».
Έντονες επιφυλάξεις για τις συνέπειες της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων διατυπώνει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS), εν όψει και της επικείμενης απόφασης της ΕΚΤ, την προσεχή Πέμπτη. «Η αναταραχή των τελευταίων μηνών είχε εν μέρει ως βάση την αυξανόμενη αντίληψη στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να μην έχουν άλλες αποτελεσματικές επιλογές μέτρων πολιτικής» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η BIS, σε σχετική της έκθεση.