Skip to main content

Talk of the market: Επιφυλακτικότητα παρά τα καλά μηνύματα από τις εισηγμένες

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές συντηρούν την αβεβαιότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο, που ανέκαμψε χθες. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε μετά την πτώση που προηγήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΔΕΗ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,27% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,29%, με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στα 50 εκατ. ευρώ από τα 81 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος όρος της προηγούμενης εβδομάδας. Με εξαίρεση την Εθνική που κινήθηκε πτωτικά (-0,9%), οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν ενώ τοποθετήσεις σημειώθηκαν σε αρκετά blue chips. 

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης σε τροποποιημένη ταμειακή βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021, σημειώθηκε έλλειμμα 10,519 δισ. ευρώ έναντι στόχου ελλείμματος 13,487 δισ. ευρώ με βάση την επεξηγηματική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 και έναντι ελλείμματος 9,681 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2020. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 37,510 δισ. ευρώ, με αύξηση 2,365 δισ. ευρώ ή 6,7% έναντι του στόχου.

Ο ελληνικός οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους (ΟΔΔΗΧθα δημοπρατήσει αύριο χρεόγραφα 26 εβδομάδων, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως και ένα δισ. ευρώ. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 625 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας μπορούν να υποβληθούν μη ανταγωνιστικές προσφορές έως και 30% του ποσού της δημοπρασίας. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος δανεισμού στην τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου ήταν -0,39%.

Η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,480 εκατ. ευρώ (+0,9%) τον Αύγουστο του 2021 στα 173,2 δισ. ευρώ. Ομοίως, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 142 εκατ. ευρώ, σε 9,036 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, οι συνολικές καταθέσεις του συστήματος αυξήθηκαν κατά 1,622 εκατ. ευρώ και διαμορφώνονται σε 182,3 δισ. ευρώ. 

Πάνω από 38 εκατ. ευρώ είναι οι αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για τις καταστροφές από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ολοκλήρωσε την έρευνα μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών – μελών της, για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών. Δηλώθηκαν συνολικά 778 ζημιές με αρχική πρόβλεψη αποζημιώσεων συνολικά 38,5 εκατ. ευρώ.

Σημαντική αύξηση τζίρου κατά 54,69% σημείωσε στο α’ εξάμηνο ο όμιλος Βιοκαρπέτ εμφανίζοντας επίσης μεγάλη αύξηση οικονομικών αποτελεσμάτων ήτοι κέρδη προ φόρων 1,90 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών (2,58) εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο πέρυσι, EBITDA 6,19 εκατ. ευρώ με αύξηση 301,95% και καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας 1,20 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών (2,72) εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.

ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή θα ανακοινώσουν αποτελέσματα α’ εξαμήνου την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου.

Η Eβροφάρμα στο α’ εξάμηνο εμφάνισε πωλήσεις 17,6 εκατ. ευρώ ενισχυμένες κατά 12% σε ετήσια βάση, EBITDA 1,6 εκατ. ευρώ με αύξηση 11% και καθαρά κέρδη 0,66 εκατ. ευρώ με αύξηση 95%. Η αύξηση του τζίρου προέκυψε από την αύξηση των εξαγωγών κατά 45% και τον όγκο πωλήσεων στραγγιστού γιαουρτιού και τυριού ΠΟΠ Φέτας. Εντωμεταξύ, η διοίκηση απέδωσε τη μείωση του μικτού περιθωρίου κατά το α’ εξάμηνο στις αυξημένες τιμές πρώτων υλών και τα αυξημένα κόστη σε συσκευασία και μεταφορές προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσει να μετακυλίσει μέρος αυτού του επιπλέον κόστους στις τιμές των προϊόντων.

Νέα, στρατηγική συνεργασία συνάπτουν η εταιρεία analytics και τεχνητής νοημοσύνης SAS και η Εθνική Τράπεζα με αντικείμενο τη δημιουργία ενός Analytics Center of Excellence εντός της τράπεζας. Αξιοποιώντας τo SAS Viya μέσω του Microsoft Azure και υιοθετώντας προηγμένες τεχνολογίες analytics και τεχνητής νοημοσύνης η τράπεζα έχει σκοπό τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της κερδοφορίας της.

naftemporiki.gr