Skip to main content

Η Κούβα ντύνεται με μανδύα κατά της ομοφοβίας

Η Κούβα κάλυψε το υπουργείο Υγείας της με μια γιγαντιαία σημαία ουράνιου τόξου για να σηματοδοτήσει τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, σε μια σημαντική χρονιά για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, καθώς η χώρα της Καραϊβικής συζητά έναν νέο οικογενειακό κώδικα που θα μπορούσε να εγκρίνει γάμο ομοφυλοφίλων.

Η Κούβα, η οποία έστειλε ομοφυλόφιλους σε στρατόπεδα εργασίας στα πρώτα χρόνια μετά την αριστερή επανάσταση του 1959, σημείωσε σημαντική πρόοδο στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στις δεκαετίες 2000 και 2010, παρά την εκτεταμένη επιμονή του σεξισμού.

Το νησιωτικό έθνος επέτρεψε τις επεμβάσεις αλλαγής φύλλου, απαγόρευσε τις σεξουαλικές διακρίσεις στον χώρο εργασίας και άρχισε να διοργανώνει ετήσιες εκδηλώσεις με κόνγκα (παραδοσιακά κουβανέζικα τύμπανα) κατά της ομοφοβίας, κάτι αντίστοιχο με τα gay pride.

Αναγκασμένοη να αναστείλει το φετινό conga λόγω της πανδημίας του Covid-19, η Αβάνα προχώρησε σε μία συμβολική κλινηση κατά της ομοφοβίας μέσω της γιγαντιαίας σημαίας του ουράνιου τόξου. Οι αρχές πρόβαλαν το βράδυ τη σημαία σε δύο αποικιακά κάστρα στην Παλιά Αβάνα.

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters