Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί η μετοχή της Coca – Cola υποχωρεί στα χαμηλά Μαΐου

Απώλειες σχεδόν 3% για τη μετοχή της εισηγμένης

Χωρίς το δικαίωμα στην είσπραξη του φετινός μερίσματος (0,93 ευρώ) διαπραγματεύεται σήμερα (30/5) η μετοχή της Coca – Cola HBC, με αποτέλεσμα να ασκούνται σημαντικές πιέσεις στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 3.00 το μεσημέρι, ο τίτλος της εισηγμένης υποχωρεί κατά σχεδόν 3% και διαμορφώνεται στα 31,08 ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Μαΐου (περίπου χαμηλό ενός μήνα)

Το θετικό είναι, πάντως, ότι οι ρευστοποιήσεις συνοδεύονται από υποτονικό όγκο συναλλαγών, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί μόλις 6.862 τεμάχια, αξίας 214.077 ευρώ. Αυτό το μέγεθος αντιστοιχεί μόλις στο 38% του μέσου ημερήσιου τζίρου.

Όπως προαναφέρθηκε, οι πιέσεις αποδίδονται στην αποκοπή του δικαιώματος για το μέρισμα του 0,93 ευρώ/μετοχή, το οποίο αφορά το έτος χρήσης 2023.

Xρηματιστήριο: Τα 27 deals που αλλάζουν τον χάρτη της αγοράς

Ανοδικό momentum για τη μετοχή

Παρ’ όλα αυτά, είναι σαφές ότι η μετοχή της εισηγμένης βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά το τελευταίο διάστημα, έχοντας προσεγγίσει τις αντιστάσεις των 32,8 ευρώ, οι οποίες αποτελούν υψηλό 4ετίας (από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης).

Από τις αρχές του έτους η συνολική μεταβολή ξεπερνά το +21% (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σημερινή συνεδρίαση), με την Coca – Cola να έχει διασπάσει το ψυχολογικό όριο των 30 ευρώ, αφήνοντας πίσω την περιπέτεια του ουκρανικού πολέμου και την απώλεια της ρωσικής αγοράς.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, η οποία πριν μερικές ημέρες ξεπερνούσε τα 12 δισ. ευρώ, υπολογίζεται σήμερα στα 11,5 δισ. ευρώ, εξακολουθώντας να αποτελεί την κορυφαία σε όλο το ταμπλό -μακράν της δεύτερης.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του Bloomberg, η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της Coca – Cola αντανακλά δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 18,5x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 3,6x.

Για το 12μηνο του 2024, η διοίκηση Μπογκντάνοβιτς περιμένει αύξηση των οργανικών εσόδων κατά 6% έως 7%, καθώς και βελτίωση των λειτουργικών κερδών κατά +3% έως +9%, με την τιμολογιακή πολιτική και την ανθεκτική κατανάλωση να συνιστούν τους βασικούς πυλώνες του guidance.

Μπογκντάνοβιτς: Ο Κροάτης manager που οδηγεί την Coca Cola στα υψηλά 4ετίας

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)