Ανάμεικτες αντιδράσεις για την απαλλαγή Κάρατζιτς

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012 11:41

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία αποφάσισε να απαλλάξει τον πρώην πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, από μία εκ των δύο κατηγοριών για γενοκτονία που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, δεν έκανε δεκτό το αίτημά του για απαλλαγή και από τις άλλες δέκα κατηγορίες που αντιμετωπίζει, μεταξύ των οποίων κι αυτή για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, το 1995.

Αισθήματα δικαίωσης για τους Σέρβους της Βοσνίας και οργής στους Μουσουλμάνους συγγενείς θυμάτων του εμφυλίου άφησε πίσω της η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) να απαλλάξει τον Ράντοβαν Κάρατζιτς από μία εκ των δύο κατηγοριών για γενοκτονία που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατηγορητήριο που τον βαρύνει.

Οι ΗΠΑ πάντως, με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έσπευσαν να εκφράσουν τη στήριξή τους Δικαστήριο και το σεβασμό προς τις αποφάσεις του.

Κατά τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, η απόφαση του ICTY αποδεικνύει ότι «δεν υπήρξε γενοκτονία στη Σερβική Δημοκρατία». «Τέτοιου είδους δικαστικές αποφάσεις επιβεβαιώνουν συνεχώς τους ισχυρισμούς μας ότι δεν υπήρξε γενοκτονία εδώ» υπογράμμισε ο κ. Ντόντικ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

Από την άλλη πλευρά, σοκαρισμένοι από την απόφαση του ICTY δηλώνουν οι συγγενείς Μουσουλμάνων θυμάτων του Εμφυλίου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, καθώς, όπως λένε, η απόφαση αυτή αλλάζει τα γεγονότα του πολέμου στη χώρα. Αισθηση προκαλεί η τοποθέτηση διάφορων συλλόγων και ενώσεων θυμάτων ότι με την απόφαση αυτή η διεθνής κοινότητα έγινε συνεργός στα εγκλήματα του εμφυλίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία αποφάσισε να απαλλάξει τον πρώην πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, από μία εκ των δύο κατηγοριών για γενοκτονία που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, δεν έκανε δεκτό το αίτημά του για απαλλαγή και από τις άλλες δέκα κατηγορίες που αντιμετωπίζει, μεταξύ των οποίων κι αυτή για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, το 1995.

Ο Κάρατζιτς συνελήφθη το 2008, 13 χρόνια μετά την έκδοση του κατηγορητηρίου από τη Χάγη. Η δίκη του ξεκίνησε το 2009 και θα συνεχιστεί με την εξέταση των υπόλοιπων κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί. Ο Κάρατζιτς, ο οποίος αντιμετωπίζει έως και ισόβια σε περίπτωση καταδίκης του, θα ξεκινήσει την υπεράσπισή του στις 16 Οκτωβρίου.

Στις φυλακές της Χάγης κρατείται και ο στενός συνεργάτης του Κάρατζιτς την περίοδο του Εμφυλίου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων. Ο πρώτος μάρτυρας στην εναντίον του δίκη αναμένεται να αρχίσει να καταθέτει στις αρχές του επόμενου μήνα.

Στο μεταξύ, στο Σαράγεβο, το Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου της Βοσνίας καταδίκασε σε κάθειρξη 23 ετών τρεις Σερβοβόσνιους πρώην αξιωματικούς, για το ρόλο τους στη δολοφονία περίπου 200 Μουσουλμάνων και Κροατών, κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι τρεις κρίθηκαν ένοχοι για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, για τη συμμετοχή τους στις δολοφονίες Κροατών και Μουσουλμάνων της Βοσνίας στο όρος Βλάσιτς, στην κεντρική Βοσνία, τον Αύγουστο του 1992.

Δημοφιλή