«Αμφισβητούμενους» γεωγραφικούς σχηματισμούς στο Αιγαίο «βλέπει» η Άγκυρα

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 00:55
UPD:12:07
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Φωτογραφία αρχείου

Για «αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς» κάνει λόγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας αναφορά του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού για αξιοποίηση 28 μικρών νησιών του Αιγαίου.

Επικαλούμενη το γεγονός ότι δεν κατονομάζονται τα νησιά, η Άγκυρα δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθεί de facto καταστάσεις από την ελληνική πολιτική σε «αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, μέσω του εκπροσώπου του Χουσεΐν Μουφτουόγλου, καλεί την Αθήνα να επιδείξει σύνεση «στο ευαίσθητο αυτό θέμα».

Η ανακοίνωση της Άγκυρας έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά από τις αναφορές του τουρκικού Τύπου, στις 2 Ιανουαρίου, για σκηνικό ένταση στα Ίμια, το πρωί εκείνης της ημέρας.

Σύμφωνα με τη Ηurriyet και τη Daily Sabah, περίπου 10 ελληνικά αλιευτικά σκάφη «παραβίασαν τουρκικά χωρικά ύδατα» το πρωί της 2ας Ιανουαρίου.

Κατά τα ίδια τουρκικά μέσα, στο σημείο έσπευσαν τρεις βάρκες της τουρκικής ακτοφυλακής, προκειμένου «να αποτρέψουν τους Έλληνες ψαράδες από το να αγκυροβολήσουν στα Ίμια».

Όπως ανέφεραν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι Έλληνες ψαράδες τελικώς απομακρύνθηκαν από το σημείο, στο οποίο έσπευσαν και ελληνικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με τα ίδια πάντα δημοσιεύματα, τόσο οι ελληνικές όσο και οι τουρκικές μονάδες ακτοφυλακής παρέμειναν στην περιοχή για κάποιες ώρες.

naftemporiki.gr

Δημοφιλή