Skip to main content

Washington Post: Η Huawei βοήθησε τη Βόρεια Κορέα να φτιάξει ασύρματο δίκτυο

Ο κινεζικός κολοσσός Huawei βοήθησε μυστικά την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας να φτιάξει και να διατηρήσει το ασύρματο δίκτυο που χρησιμοποιεί για εμπορική χρήση, αναφέρει η Washington Post, επικαλούμενη έγγραφα που έχει στη διάθεσή της και άτομα με γνώση πάνω στο θέμα.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Huawei – η οποία εμπλέκεται στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας και έχει χαρακτηριστεί απειλή εθνικής ασφαλείας από την αμερικανική κυβέρνηση- συνεργάστηκε με μια κινεζική κρατική εταιρεία, την Panda International Information Technology Co. Ltd., σε μια σειρά προγραμμάτων στη χώρα, σε βάθος τουλάχιστον οκτώ ετών. Όπως αναφέρεται, η συνεργασία αυτή προκύπτει από μια σειρά εγγράφων για παραγγελίες, συμβόλαια και spreadsheets που βρίσκονταν σε βάση δεδομένων με στοιχεία για τις δραστηριότητες της εταιρείας ανά τον κόσμο. Η επιλογή αυτή κατέστησε δύσκολο τον εντοπισμό της εμπλοκής της Huawei, τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Τα έγγραφα αυτά έφτασαν στα χέρια της Washington Post από πρώην εργαζόμενο της κινεζικής εταιρείας, που θεώρησε πως οι πληροφορίες αυτές είναι προς το δημόσιο συμφέρον και μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας. Επίσης, άλλες δύο- επίσης ανώνυμες- πηγές παρείχαν δύο επιπλέον σετ εγγράφων, επιθυμώντας τη δημοσιοποίησή τους.

Το ρεπορτάζ της Washington Post θέτει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η Huawei, που χρησιμοποιούσε αμερικανική τεχνολογία στις συσκευές και τον εξοπλισμό της, παραβίασε κανονισμούς ελέγχου εξαγωγών από τις ΗΠΑ για να στείλει εξοπλισμό στη Βόρεια Κορέα, σε βάρος της οποίας είναι σε ισχύ εκτενείς διεθνείς κυρώσεις για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της και την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το οποίο δεν προέβη σε σχόλια, πραγματοποιεί έρευνες πάνω στις πιθανές σχέσεις της Huawei με τη Βόρεια Κορέα από το 2016, ωστόσο δεν έχει συνδέσει ποτέ επίσημα την κινεζική εταιρεία με την απομονωμένη χώρα. Παρόλα αυτά, όπως τονίζει η Washington Post, η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη.

Από πλευράς της, η Huawei τονίζει πως δεν έχει επιχειρηματική παρουσία στη Βόρεια Κορέα- ωστόσο, όπως τόνισε η αμερικανική εφημερίδα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Τζο Κέλι, αρνήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για λεπτομέρειες- μεταξύ των οποίων και το αν η Huawei είχε δραστηριότητα εκεί στο παρελθόν, άμεσα ή έμμεσα. Επίσης, δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα των εγγράφων- αλλά ούτε και την επιβεβαίωσε.