Skip to main content

Δείτε ζωντανά την επιστροφή στη Γη του σκάφους που μεταφέρει δείγματα του αστεροειδή που ίσως πέσει στη Γη τον 22ο αιώνα

To σκάφος OSIRIS-Rex συνεχίζει το ταξίδι του για να συναντήσει τον αστεροειδή Απόφις.

Θα γίνουν αναλύσεις των υλικών του διαστημικού βράχου ο οποίος υπάρχει 1 στις 2.700 πιθανότητες να χτυπήσει τον πλανήτη μας σε 160 χρόνια.

Γύρω στις 17:00 ώρα Ελλάδας αναμένεται να προσγειωθεί σήμερα στην έρημο της Γιούτα στις ΗΠΑ το σκάφος OSIRIS-Rex που μεταφέρει δείγματα του αστεροειδή Μπενού.

Το 2016 εκτοξεύτηκε το OSIRIS-Rex και τον Δεκέμβριο του 2018 έφτασε στον Μπενού και τέθηκε σε τροχιά γύρω από αυτόν.

To 2020 το OSIRIS-Rex προσεδαφίστηκε σε ένα μικρό κρατήρα στο βόρειο ημισφαίριο του αστεροειδή. Το σκάφος απελευθέρωσε ένα ρομποτικό απορροφητικό βραχίονα μήκους 3,5 μέτρων ο οποίος συνέλεξε  δείγματα από σκόνη και πέτρες.

Τα στελέχη της είχαν κάνει λόγο τότε για «απίστευτο κατόρθωμα». Η NASA μεταδίδει ζωντανά την όλη διαδικασία.

Το σκάφος περιμένουν τα μέλη της αποστολής για να συλλέξουν το πολύτιμο φορτίο του. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων ο Μπενού έχει μια πορεία που θα τον φέρει κοντά στη Γη το 2135 και υπάρχει πιθανότητα 1 στις 2,700 να πέσει στον πλανήτη μας το χρονικό διάστημα 2175-2199.

Ο Μπενού έχει καταχωρηθεί ως αστεροειδής τύπου Β, κάτι που σημαίνει ότι έχει πολύ άνθρακα μαζί με τα άλλα του υλικά. Πρόκειται για έναν αστεροειδή η επιφάνεια του οποίου αντανακλά περίπου το 4% του φωτός που πέφτει πάνω της, και που δεν έχει υποστεί πολλές αλλαγές στη σύνθεσή του- κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι έχει χημικά και βράχους από την εποχή της γένεσης του ηλιακού μας συστήματος.

Ο Μπενού είναι πανάρχαιος: Θεωρείται πως ήταν ανέγγιχτος για δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ εκτιμάται πως δημιουργήθηκε μέσα στα πρώτα 10 εκατομμύρια χρόνια της ιστορίας του ηλιακού συστήματος πριν από 4,5 δισ. χρόνια για αυτό και η μελέτη των δειγμάτων του στα εργαστήρια στη Γη πιστεύεται ότι μπορεί να προσφέρει άγνωστα στοιχεία για τη ύπαρξη του ηλιακού μας συστήματος.

Naftemporiki.gr